NOK: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip har sett seg lei på netthat og lanserer en egen hashtag som skal synliggjøre at man viser avstand for hets på nett.
NOK: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip har sett seg lei på netthat og lanserer en egen hashtag som skal synliggjøre at man viser avstand for hets på nett. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Kongelige

Det svenske prinseparet slår tilbake mot netthat: - Det er nok nå

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia lanserer egen hashtag til bruk i kampen mot nettrollene.

Publisert Oppdatert

Mandag denne uken signerte svenske kong Carl Gustaf papirene som fjerner fem av barnebarna hans fra kongehuset. Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne er fortsatt prinser og prinsesser og hertuger og hertuginner, men mister titlene «Kongelige Høyheter». Dette gjør at de i større grad regnet som privatpersoner og ikke forventes å påta seg kongelige oppdrag.

Kort tid etter tar det svenske prinseparet et oppgjør mot netthat på sin Instagram-konto, skriver Expressen.

I et innlegg på sin felles Instagram-konto, skriver prins Carl Philip (40) og prinsesse Sofia (34) følgende:

«Netthat skal aldri aksepteres. Vi sier ifra nå! Hatet finnes overalt, i alle samfunnslag, alle yrker, kjønnsidentiteter og aldre. Det vet vi og det er nok nå.»

Paret oppforder folk til å bruke hashtaggen #nejtilnäthat og les mer på deres nettside.

«Målet er at vi som et felles symbol og aktiv bruk av symbolet viser at vi tar avstand til netthat og alt det det innebærer. Att så mange som mulig sier nei til netthat. Å si ifra er noe vi alle kan gjøre. Og vi starter NÅ!»

- Enorm storm av hat

Prinseparets stiftelse, som jobber mot mobbing på nett og diskriminering av mennesker med dysleksi, ble opprettet da de giftet seg i 2015. Prinsesse Sofia har vært deltager i den svenske versjonen av Paradise Hotel i 2005, og har også fortid som glamourmodell.

I 2018 åpnet hun opp på Nyhetsmorgon på TV 4 at hun ble møtt av det hun beskriver som «En enorm storm av hat» da forholdet hennes til den svenske prinsen ble kjent.

- Da mitt forhold til Carl Philip ble offentlig, ble jeg møtt av en enorm storm av hat fra folk som hadde meninger om meg som person, min relasjon og andre ting. Det overrasket meg og det slo meg ut en periode. Jeg forsto ikke at folk hadde et sånt behov for å fortelle meg hvor dårlig jeg var på alle mulige måter. Det var tøft.

Hun fortalte at hatet gikk både på utseende, væremåte, hva hun hadde gjort og ikke gjort.

- Det som var skremmende, var nok det mange unge opplever - når rykter blir til sannhet og spres. Da føler man seg veldig rådvill.

Positive til forandringene

Prinseparet var tidligere denne uken positive til kongens beslutning.

- Vi ser dette som positivt da Alexander og Gabriel kommer til å ha friere valgmuligheter i livet, skrev de den gang.

De forteller videre at de vil fortsette å ha fokus på sine hjertesaker og engasjement.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!