OPPTAK: Ine Marie Wilman, Simon J. Berger og Anne Sewitsky på settet under innspillingen av filmen.
OPPTAK: Ine Marie Wilman, Simon J. Berger og Anne Sewitsky på settet under innspillingen av filmen. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

- Det er ikke en oppfordring til søskensex

Premiereklare «De nærmeste» er en film om skam og tilknytningsproblemer. Men den har fått mest oppmerksomhet for søskensex-scenene.

Publisert

Nydalen (SIDE2): Anne Sewitsky tok både Norge og resten av filmverden med storm da hun regisserte filmdebuten «Sykt lykkelig» i 2010. Året etter fikk hun mye oppmerksomhet for barnefilmen «Jørgen + Anne = sant».

Nå er Sewitsky filmaktuell igjen. Filmen heter «De nærmeste», og den handler om et destruktivt forhold mellom to halvsøsken og deres foreldre.

Ville ha en vanlig kvinne

- Jeg fikk et manus for mange år siden, som handlet om to sjelevenner som møttes og ble forelsket, og til slutt viste det seg at de var søsken. Jeg ville at filmen skulle handle om skammen i å være uønsket, hvordan følelsene kan eksplodere. Ytterpunktet var at det var to søsken som skulle møtes, sier Sewitsky til Side2 da vi møter henne og skuespillerne et par dager før premieren.

HALVSØSKEN: Ine Marie Wilmann og Simon Berger i De nærmeste.
HALVSØSKEN: Ine Marie Wilmann og Simon Berger i De nærmeste. Foto: Erik Aavatsmark (Maipo)

Hun hadde en klar idé om hvem hovedpersonen skulle være.

- Jeg ville ha en som var vanlig. Det kunne vært en som var ute å kjøre eller som var helt ekstrem. Men jeg ville ha en vanlig jente: Hun jobber i dansestudio, har en bestevenn, har en kjæreste, men har et dårlig forhold til familien, sier regissøren.

Ønsker å bli godtatt

Hovedrollen Charlotte spilles av Ine Marie Wilmann. Hun har tidligere spilt i blant annet TV-serien «Størst av alt» og filmen «Jeg reiser alene», samt hatt flere roller på teaterscenen.

- Charlotte bærer på en lengsel etter å bli godtatt. Hun møter halvbroren Henrik i voksen alder, og det blir et møte mellom to tapte sjeler. Møtet skaper så intense følelser hos begge, sier hun.

INTENST: Ine Marie Wilmann og Simon Berger i De nærmeste.
INTENST: Ine Marie Wilmann og Simon Berger i De nærmeste. Foto: Erik Aavatsmark (Maipo)

Henrik spilles av svenske Simon J. Berger, kjent fra blant annet filmen «Call Girl» og TV-serien «Tørk aldri tårer uten hansker».

- Begge er litt følelsesmessig handikappet. De vet ikke hvordan de skal skape et sunt forhold til noen nære. De klarer ikke skille kjærlighet fra søskennærhet, sier han.

Det ender med at følelsene blir så intense at halvsøsknene har sex.

- Begge er emosjonelt umodne. De mangler språket som gjør at de kan snakke om følelsene. Hadde de hatt det, ville de kanskje ikke hatt sex. De forveksler intimitet og intensitet, sier Wilmann.

Ikke spekulativt og drøyt

Sewitsky var opptatt av at sexscenene ikke skulle være med i filmen bare for sexens skyld.

FØRSTE HOVEDROLLE: Ine Marie Wilmann er klar for sin første filmhovedrolle.
FØRSTE HOVEDROLLE: Ine Marie Wilmann er klar for sin første filmhovedrolle. Foto: Erik Aavatsmark (Maipo)

- Det er et bilde på hvor tett forholdet kunne bli. Dette er en mann og en kvinne som møtes for første gang, og det er en tiltrekning der. Og begge har et ekstremt tilhørlighetsbehov. Men jeg ville ikke at det skulle være sjokkerende som i at det ble spekulativt, som at «Nå skal du få se noe drøyt», sier hun.

Hun påpeker også at filmen ikke tar stilling til hvorvidt det halvsøsknene driver med er feil.

- Jeg problematiserer ikke rundt hva som er rett og galt. Det er ikke et forsvar av å ha sex med broren sin. Det handler heller om hennes emosjonelle utvikling, sier hun.

Skuespillerne er enige:

- Det er ikke en oppfordring til søskensex. Men filmen dømmer dem ikke, og det gjør ikke karakterene heller, sier Wilmann.

GOD KJEMI: Ine Marie Wilman og Anne Sewitsky på settet under innspillingen av filmen.
GOD KJEMI: Ine Marie Wilman og Anne Sewitsky på settet under innspillingen av filmen. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

- Det er nettopp det folk synes er provoserende, sier Berger.

Ikke overrasket

Sexscenene mellom halvsøster og halvbror har fått mye oppmerksomhet. Det overrasker verken regissøren eller skuespillerne.

- Ja, jeg var for så vidt forberedt på at det ville bli lagt merke til. Men jeg tror - og håper - at sexscenene er godt integrert. Scenene er viktige for å få historien videre, sier Sewitsky.

Gjør folk nysgjerrige

Wilmann forteller at da traileren ble lansert på internett, var det et bilde av Charlotte og Henrik som åpenbart hadde sex, og tittelen var «Det handler om skam».

- Det sto ikke «Se traileren til den nye norske filmen». Og folk klikker seg inn på grunn av bildet, ikke fordi de er spente på den nye norske filmen. Det er sikkert noen som ser filmen på grunn av det også, sier hun, og fortsetter:

- Men etter at man har sett filmen, skjønner man at det ikke handler om sex. Etterpå snakker man om tematikken. Det handler om noe annet enn søskensex, sier hun.

Annet publikum

Berger sier at sexscenene likevel kommer opp i de fleste settinger.

- Men da vi var på Sundance og møtte pressen, ble ikke sexscenene nevnt i det hele tatt, sier han.

- Det var mer filmnerdspørsmål om bildekomposisjon og sånne ting, smiler Wilmann.

Liker du å lese om film? Lik oss på Facebook, så får du mye mer!

Se traileren til filmen:

Screen9na04

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!