Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Det er et helvete

Ingen spøk å være mannskap hos kaptein Sig Hansen. Side2 møtte han i Oslo.

Publisert

(SIDE2): «Fishermans diet» og lakserende snus er noe av det mannskapet til Sig Hansen må igjennom.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Torsdag møtte Side2 krabbefiske-kongen på Grand Hotel i Oslo.

Klar for kona
Sig Hansen og hans besetning er noen av stjernene i Discovery Channels svært populære serie «Livsfarlig fangst». Flere millioner seere følger serien om krabbefiskerne i Alaska. Å være krabbefisker blir av mange betegnet som å være verdens farligste fiskeyrke. Sig Hansen er kaptein på en av båtene som oftest består av et mannskap kun med menn. Sig forteller at det betyr ulykke å ha med seg kvinner utpå havet.

- Det er et gammelt utsagn, og det er bestefaren min som fortalte meg at man ikke skulle ha med seg damer på fiskebåten. Det er noen få damer som er i denne bransjen, men de har faktisk et ganske så manneaktig utseende, ler Sig.

Etter flere måneder ute på havet med et mannskap på seks menn, er det ingen tvil om hva Sig ser frem til da han kommer tilbake til land.

- Vel, hva tror du jeg gleder meg til? gliser Sig og sier at det å få se kona selvfølgelig er det største høydepunktet. I tillegg forteller Sig at han liker å golfe og stå på vannski når han ikke er ute på krabbefiske. Sig har to barn, men når vi spør om hva han synes om at barna skal ha samme yrke som sin far har han klar mening:

- Det skjer bare ikke, svarer Sig alvorlig.

Beste jobben i verden
Sigs foreldre er fra Karmøy, og krabbefiskeren startet karrieren på farens båt som fjortenåring. Den berømte fiskeren snakker selv norsk og kona er også fra Norge. Kaptein Sig har aldri mistet noen av sitt mannskap, men forteller at de flere ganger har opplevd ekstreme forhold og at båten har holdt på å synke flere ganger.

- Jeg blir selvfølgelig redd, og den redselen har bare blitt verre med årene. Det er helt utrolig at det har gått bra.

Tross et farlig yrke og tøffe arbeidsforhold forteller Sig at han har den beste jobben i verden.

- Jeg kunne ikke tenke meg å gjøre noe annet. Dette er livet mitt, jeg elsker det jeg gjør. Jeg kommer til å fortsette til jeg ligger i kista.

Sig elsker spenningen og forteller at hvis han skulle hatt en annen jobb måtte det fortsatt være en form for risikosport og muligheten til å vinne og gjøre det best mulig.

- Bil-løp hadde kanskje vært et alternativ. Jeg må ha den muligheten til å vinne og å kjenne spenningen. Også får de rallybil-gutta en haug med bra damer, så jeg tror jeg kanskje ville ha satset på det, forteller Sig.

Sexy av kaffe og sjokolade
Kapteinen sier han selv lever på det han kaller for «Fishermans diet» når han er utpå havet. Denne består av sigaretter, kaffe og sjokolade.

- Det er et helvete uti der. Du sover ikke på kanskje to, tre døgn og du har heller ikke tid til å spise.

Naturlig nok mister Sig noen kilo da han er utpå havet, men 43-åringen ser ikke det på som noe negativt:

- Vi har ikke tid til å sette oss ned. Du er så opptatt med å arbeide at du glemmer å spise. Jeg må si jeg er j.... sexy da jeg kommer hjem, ler Sig.

Selv om kapteinen ser flere tonn med krabbe da han er utpå havet forteller han at han ikke blir lei. Sig elsker å spise krabbe og han deler gjerne sin favorittoppskrift:

- Crab-dip er noe av det beste jeg kan spise. Den består av krabbe, majones, rømme, løk og tomat som stekes i ovnen med smeltet ost, sier han.

En video av Sig i aksjon ser du her under.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Må være dum
Serien på Discovery Channel har fått stor suksess, og Sig får mange henvendelser fra folk som ønsker å bli med ut på en båttur. Da Side2 spør om hva slags kvalifikasjoner du må ha for å kunne takle presset får vi et kort og enkelt svar:

- Dum, svarer Sig.

Han utdyper sitt svar med å forklare at du må være sterk både fysisk og mentalt.

- Du må ha viljen. Du må virkelig ville dette for å takle det.

Men det er ikke bare selve jobben man må takle ombord på «Northwestern». «Greenhorn» kalles de nyeste i gjengen, og i tillegg til jobbens utfordringer blir det en del practical jokes. Sig forteller blant annet om en stakkar som besøkte toalettet noe oftere enn de andre gutta:

- Vi fylte snusen hans med lakserende middel. Han skjønte ingenting og gikk jo på do hele tiden, gliser Sig.

Mistet kollegaen
Tross noen stygge pek og frekke kommentarer er det ingen tvil om at samholdet i mannskapet og forholdet mellom andre krabbefiskere er sterkt. I februar mistet Sig en av sine kollegaer. Phil Harris døde av et slag mens han var ute med båten ved St. Pauls Island i Alaska.

- Jeg og Phil var mye sammen også utenom jobbsammenheng. Blant annet så reiste vi mye sammen på fritiden, forteller Sig.

De to har mange års erfaring i jobben. Sig forteller at de to alltid konkurrerte både på havet og på land, men at alt var på et vennskaplig nivå.

- Det er klart jeg savner Phil. Vi hadde et nært forhold, forklarer kapteinen.

- Phil var han som alltid skulle gjøre det bedre enn deg. Hadde jeg tjent 100.000 dollar hadde han tjent 150.000 dollar. Sa jeg at jeg hadde et utstyr på 12 centimeter hadde han et utstyr på 15 centimeter. Phil var alltid et steg foran hvis du skjønner hva jeg mener, ler Sig.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!