Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Det er både skid og godt

Selv Sissel Kyrkjebø skrur forventningene ned når en ny plate skal selges.

Publisert

(SIDE2): - Livet mitt er veldig bra for tiden. Jeg er litt spent på turnéstarten, om det vi har øvd på vil fungere på konsert. Men jeg gleder meg veldig til å komme i gang.

Fire år etter sin siste soloskive og et år siden julesuksessen med Odd Nordstoga, er Sissel igjen ute med nytt studioalbum. Nordstoga har også medvirket på «Til deg», men det er definitivt ingen juleplate denne gang.

- Skid og godt
- Salget i fjor gikk over all forventning, det var helt uvirkelig at det skulle skje. Men en ny juleplate står ikke øverst på lista over fremtidige prosjekter, ler hun, og mener forventningene til plateslaget må skrus helt ned, slik markedet er nå, uansett fjorårets suksess.

- Tidene endres hele tiden, og det er bare å følge med på endringene. Som de sier i Danmark, det er både skid og godt, ved det. En CD er nå mer som et visittkort, og inntektene kommer fra salg av effekter og konserter. Også jeg merker tydelig at hvor man får smør på brødet, hvor inntektene kommer fra, er andre steder enn fra platesalget.

Mest norsk ute
På «Til Deg» synger Sissel både på norsk, svensk og engelsk. 41-åringen bor også fortsatt i Danmark, sammen med sine to døtre, selv om hun har sagt hun før eller senere vil flytte tilbake til Norge.

- Jeg er først og fremst Norsk, selv om jeg har bodd i Danmark i 21 år nå. Jeg tror de mest norske er de som lever i utlandet, jeg har opplevd det når jeg har reist rundt. Nordmenn i USA er veldig norske, bedyrer hun, og legger til med et smil:

- Brunosten smaker bedre jo lenger unna den man er.

Lydmessig er plata heller ikke typisk Sissel – countryuttrykket kan hun takke innflytelsen fra foreldrene.

- Det er noe jeg har fra barndommen ja. Foreldrene mine hadde en kassett med Hawaii-musikk vi hørte på utallige ganger. Countryen kom litt senere, der er lyden mer avdempet. Men jeg elsker lyden av steelgitar og dobro.

Overrasket over biografien
Alles Sissel. Sangfuglen fra Vest. Gullstrupen. Som en av landets desidert største og mest kjente artister, var det muligens bare et tidsspørsmål før noen skrev en biografi om jenta som gikk fra barnekor og NRK-opptredener, via Lillehammer-OL og til internasjonale storheter som Plácido Domingo.

Boka kom i form av en uautorisert utgave skrevet av hennes tidligere tekstforfatter, Stig Nilsson. Der skriver han blant annet at hun som 19-åring nektet å samarbeide med en amerikansk stjerneartist, fordi hun ikke likte utstrålingen hans. I tillegg skal hun ha hatt musikalske innvendinger.

Sissel selv har ikke ønsket å kommentere boken eller innholdet.

- Jeg ble overrasket over at noen hadde skrevet en biografi om meg, hadde ikke du blitt? Men det er ikke noe jeg kan gjøre noe med. Innholdsmessig blir det for fjernt, dette er ikke meg, sier Sissel, som ikke har hatt kontakt med Nilsson på mange år.

- Jeg var 19-20 år sist jeg så han. Det er langt tilbake i tid, og jeg har ikke noe forhold til han lenger. Boken har jeg ikke noen mening om, sier hun.

En egen godkjent biografi vil hun heller ikke spekulere i, hun sier hun ikke interesserer seg for den type bøker.

- Jeg leser ikke biografier, kanskje det er derfor det er så fjernt for meg, sier hun.

Bruker vennekretsen
På sin nye plata har hun fått hjelp av blant annet nevnte Nordstoga og Espen Lind på tekstsiden – begge artister hun tidligere har jobbet med.

- Det er naturlig å spørre Espen når jeg gir ut en litt mer poppete plate enn det jeg pleier. Han er en av de beste låtskriverne vi har, kanskje en av de beste i verden. Og i og med at plata er en forlengelse av lyden fra juleplata jeg gjorde meg Odd i fjor, så er det også naturlig å ha med tekster av han. Han er fantastisk god, sier Sissel, og oppsummerer:

- Har man de beste i vennekretsen, så er det dumt å ikke bruke dem.

Og Sissel har jobbet med mange opp gjennom karrieren – plater er gitt ut i de våre naboland, samt flere i Japan.

- Jeg har ikke telling på hvor mange plater det har blitt. Jeg er med på andres og jeg har gjort mine egne, og jeg har ikke oversikten faktisk.

Det sosiale viktige
Allerede dagen etter plateslipp, lørdag kveld i Grieghallen, starter hun sin platetitulerte høst- og vinterturné. Den norske delen av turneen avsluttes i Harstad 4. desember, før det blir juleferie. I februar og mars står Sverige og Danmark for tur.

Sissel forteller at turnélivet til tider kan være krevende, med slitsom reiserute og ensomme kvelder på stadig nye hotellrom. Men det er også positive sider ved turnélivet, sier hun:

- Jeg kan da tillate meg å fokusere 100 prosent på jobben jeg skal gjøre under konserten på kvelden. Dessuten er det sosiale veldig bra. Det er viktig for meg å vite at vi er et team og jobber sammen. Bandet er familien min på veien, sier Sissel.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Foto: Paul Weaver

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.