LER: Statisten ville ikke dø helt ennå. Det fikk Russell Crowe til å le.
LER: Statisten ville ikke dø helt ennå. Det fikk Russell Crowe til å le.

Derfor smiler han her

Russell Crowe møtte en forvirret statist.

Publisert

(SIDE2): Gladiatorer var den store underholdningen for 2000 år siden. I dag lar vi oss underholde av filmer om dem.

I helgen har katastrofefilmen «Pompeii» norsk premiere. Her møter vi en gladiator som befinner seg i Pompeii 24. august år 79 - dagen da vullkanen Vesuv begravde hele byen.

Ukens klassiker er den aller mest kjente gladiator-filmen - «Gladiatoren».

- Åpningsscenen i skogen ble spilt inn i Bourne Woods i England. Skogen var planlagt fjernet, og regissør Ridley Scott sa at han gjerne kunne brenne den ned under innspillingen.

- I scenen i skogen, blir Maximus (Russell Crowe) kastet av hesten, og du kan se ham kjempe mot en mann før han krasjer i en annen. Denne mannen ser litt sjokkert ut, før vi igjen ser Maximus som gjør seg klar for å drepe mannen. Hvis du setter filmen på pause i riktig sekund, kan du se at Crowe smiler. Det er han selv som har fortalt om det uplanlagte smilet. Grunnen er at mannen han krasjet i, var en statist på ville veier. Det var et uhell at han dultet borti filmens hovedperson, så han ble fullstendig forvirret. Crowe improviserte videre ved å skulle «drepe» mannen, men da han løftet sverdet, hvisket statisten: «Men Mr. Crowe, jeg skal ikke dø ennå». Det var dette som fikk Crowe til å smile.

- Under forberedelsene, besøkte Ridley Scott det virkelige Colosseum i Roma. Han mente imidlertid at arenaen var altfor liten, og de bygde en langt større arena for filmen.

Slik skal Commodus ha sett ut i virkeligheten.
Slik skal Commodus ha sett ut i virkeligheten. Foto: Imago (All Over Press)

- Commodus var en virkelig person som levde fra 161 til 192. Han var romersk keiser fra 177 til sin død. Han var den eneste romerske keiseren som slåss som gladiator, men i motsetning til i filmen, gjorde han det flere ganger. Uten at han visste det, ble gladiatorene han skulle slåss mot knivstukket i ryggen før kampen, for å gjøre dem svakere. Commodus ble ikke drept i arenaen i virkeligheten, men ble drept i garderoben. I filmen ble han spilt av Joaquin Phoenix.

- Vil du lese mer om filmens historiske feil? Les den lange artikkelen til Allen Ward, ekspert i romersk historie.

- Opprinnelig skulle Maximus hete Narcissus - navnet på mannen som drepte Commodus.

- Maximus er kanskje en tøff og sterk helt. Crowe var ikke like barsk. Han ba om at hans rustning bare skulle være halvparten så tung som alle andre. Noe som kanskje var rettferdig, siden han spilte inn flest scener med rustning av alle skuespillerne.

- Oliver Reed døde av et hjerteinfarkt tre uker før filminnspillingen var ferdig. Et punkt i forsikringskontrakten sa at de dermed kunne få omtrent 25 millioner dollar for å hente inn en ny skuespiller og spille inn alle hans scener på nytt. De valgte i stedet å bruke CGI for å manipulere inn Reeds ansikt i de siste scenene. Dette kostet omtrent tre millioner dollar. Noen scener ble også omskrevet, så andre rollefigurer tok over Reeds jobb.

- Crowe ble god venn med Richard Harris under innspillingen. Det ble han derimot ikke med Oliver Reed. Reed mislikte Crowe sterkt, og han skal en gang ha utfordret ham til å slåss.

- Se noen feil i filmen:

- De to prostituerte som kommer til Maximus etter hans første seier i Roma og etter kampen mot Tigris, er i virkeligheten amatørpornoskuespillere.

- Crowe og Scott var enige i at filmen handler om død, og at Maximus’ mål er å komme til kona og sønnen i livet etter døden. Scott skal tidlig i prosessen ha sagt at Maximus var nødt til å dø, men at filmstudioet ville mislike det og at det dermed ikke kunne komme noen oppfølger. «Men for å fullføre det vi gjør, må han dø. Det handler om død,» sa Scott.

- Tross dette, ble det vurdert å lage en oppfølger. Og manusjobben ble gitt til Nick Cave. Ja, den Nick Cave - som på den tiden hadde skrevet ett manus tidligere, «Ghosts... of the Civil Dead» i 1988. Han ble selv svært overrasket over tilbudet, men takket ja. Han mente at det var lett å skrive manuset, fordi han var bombesikker på at filmen aldri ville bli laget.

- Oppfølgeren skulle, ifølge Cave, handle om Maximus - som altså var død. Men han sendes tilbake til jorden av gudene. Gudene er døende, fordi en Jesus-aktig person på jorden blir veldig populær. Så Maximus sendes ned for å drepe denne personen. «Jeg ville kalle den Christ Killer, og til slutt skulle du finne ut at «Christ» var sønnen, så Maximus må drepe sønnen sin, og han ble lurt av gudene,» sier Cave. Til slutt skulle det være en 20 minutter lang scene hvor man ser klipp fra alle krigene gjennom historien.

Foto: Stancanelli / Splash News (All Over Press)

- Sønnen til Maximus spilles av Giorgio Cantarini, best kjent fra «La vita è bella». På bildet til høyre kan du se hvordan han ser ut i dag.

- Mel Gibson ble tilbudt hovedrollen Maximus, men takket nei fordi han mente at han var for gammel. Antonio Banderas ble også vurdert for rollen.

- Jude Law ble vurdert for rollen som Commodus. Jennifer Lopez var på audition for rollen Lucilla, spist av danske Connie Nielsen.

- Ridley Scott valgte at alle karakterene skulle snakke et moderne språk. Crowe ønsket egentlig å etterligne Antonio Banderas aksent, men Scott sa nei.

- Crowe var misfornøyd med manuset, og han gjorde ofte omskrivninger. Han forlot også filmsettet hvis han ikke fikk viljen sin. En av replikkene han hatet, var: «In this life or the next, I will have my vengeance». Han nektet opprinnelig å si det, men sa til manusforfatteren: «Replikkene dine er søppel, men jeg er verdens beste skuespiller og jeg kan klare å få selv søppel til å høres bra ut».

- I originalmanuset skulle Maximus slåss mot et neshorn. Men de slet med å finne et neshorn, og da de først fant et, klarte de ikke å trene det opp. De mente det ville se urealistisk ut å bruke CGI, så hele scenen ble slettet.

Kilde: IMDb, MovieMistakes.com, Wikipedia, DigiTitles.com, Total Film, WikiQuote.org, Global Britannica.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!