Foto: (TV2)

Derfor sjikaneres de

- TV-seere overvurderer både person og situasjon, mener psykolog.

Publisert

(SIDE2): Det er ingen nyhet at både realitykjendiser, bloggere og andre offentlige personer ofte blir utsatt for både trusler og sjikane.

- Brenne i helvete
Mandag skrev Side2 om Ståle Bjørnvåg (39) fra årets sesong av «Farmen» som både dag og natt mottar beskjeder fra sinte TV-seere.

- Jeg får både e-poster og telefoner nattetid. De som er kvassest går i ganske stygge uttalelser, som for eksempel at jeg må brenne i helvete og at det er noe av det styggeste de har sett på TV, sier Ståle til Side2.

Les hele saken:«Farmen»-Ståle trues av seere

- Overvurderer personen
Jan Martin Berge psykolog ved et av Norges største helse- og omsorgsforetak, Aleris, forklarer hvorfor enkelte TV-seere går litt lengre enn andre når de ser på realityprogram.

- I saken om «Farmen»-Ståle, og det at han får så hard medgang i etterkant, så henger det sammen med at vi mennesker prøve å forstå det vi har sett på TV. Da har vi en tendens til å overvurdere personens atferd fremfor situasjonens styrke, sier Berge til Side2.

- Mennesker har en tendens til å gå inn i det og se på det som virkelighet, legger han til.

Han forklarer at det mange glemmer er at det man ser på TV er satt inn i en situasjon, og at personen vi ser på handler ut fra den situasjonen og et miljø han eller hun er plassert i.

- Når det kommer til reality så spiller man på eget navn og personen selv, og så glemmer seerne situasjonens kraft. Vi glemmer at folk oppfører seg forskjellig i ulike situasjoner og vi glemmer at han fyren som vi mener oppfører seg som en jævel på TV kanskje oppfører seg slik ut fra en strategi han har og et spill han spiller, forklarer Berge.

- Vi kan tro han er ond. Vi glemmer at det har med en situasjon og gjøre, og at det blir klippet til på en måte den personen ikke har noe kontroll over, fortsetter han.

- Ønsker følelser
Det at følelsene blir satt i spill når man ser på TV er ifølge psykologen i mange tilfeller ønskelig.

- Det er derfor vi ser på TV. Vi ønsker å få vekket følelser, vi ønsker å bli dratt inn i kampen, mener han.

Men hvorfor utagerer enkelte folk sitt engasjement og andre ikke?

- Det kommer av arv og miljø. Det kommer av personlighet og hvilket forhold man har til sine følelser, hvordan man håndterer og forholder seg til sine følelser avgjør hvilke reaksjoner folk utviser i etterkant av realityserier. Mange kan kjenne et på sinne, tristhet eller avsky, men det betyr ikke det samme som at folk handler på dem.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!