HYLLES: Ruby Dagnall er premiereklar med tittelrollen i Rosemari. Filmbransjen har hyllet henne helt siden traileren ble sluppet.
HYLLES: Ruby Dagnall er premiereklar med tittelrollen i Rosemari. Filmbransjen har hyllet henne helt siden traileren ble sluppet. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Da Ruby fikk rollen i Skam, eksploderte det på Facebook

Da mediene skrev at hun skal være med i TV-serien fikk hun 400 venneforespørsler.

Publisert

(SIDE2): - Natta etter at det ble kjent at jeg skal være med i «Skam» våknet jeg, og da hadde jeg 200 varsler på Messenger, sier en entusiastisk Ruby Dagnall.

Det 16 år gamle skuespillertalentet har tittelrollen i premiereklare «Rosemari», og før helgen ble det kjent at hun har fått en rolle i NRK-suksessen «Skam». Sjelden har en norsk skuespillerdebutant fått så mye blest som Dagnall har fått den siste tiden. Hun omtales som både «en norsk Natalie Portman» og «en ny Maria Bonnevie».

- Selvfølgelig er det veldig hyggelig at folk synes det jeg gjør er bra. Det er uvirkelig, sier hun til Side2 da vi møter henne noen dager før filmpremieren.

ETTERTRAKTET: Ruby Dagnall er med i både en av høstens største filmer og en av de største TV-seriene.
ETTERTRAKTET: Ruby Dagnall er med i både en av høstens største filmer og en av de største TV-seriene. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg aner ikke hva jeg gjorde annerledes

Dagnall er fra Nesodden, går i førsteklasse på dramalinjen på Hartvig Nissen og ble skuespiller ved en tilfeldighet.

- De kom med lapper på skolen. Jeg skulle egentlig ikke gå, men jeg og vennene mine skulle på håndball, og det var i bygningen ved siden av audition. Det var flere jenter fra skolen der. Jeg ble med mest for gøy, sier hun.

Etter seks-sju runder med audition, bestemte regissør Sara Johnsen seg for at hun ville ha Ruby i hovedrollen. Selv forstår hun ikke helt hvorfor alle er så begeistret for prestasjonen hennes.

- Folk på settet sa: "Wow, fantastisk, øynene lever". Og jeg visste ikke hva de mente. Så sa de: "Nå gjør vi det samme en gang til", og jeg gjorde akkurat det samme, men da var det plutselig ikke like bra. Jeg aner ikke hva jeg gjorde annerledes! ler hun.

NATURTALENT: Ruby Dagnall vet ikke hva det er som gjør at alle hyller henne.
NATURTALENT: Ruby Dagnall vet ikke hva det er som gjør at alle hyller henne. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Er nervøs før Skam

Selv om hele filmbransjen hyller henne, blir hun nervøs før sin neste rolle.

- Jeg blir litt redd ... Hver gang jeg tenker på innspillingen av «Skam», får jeg et sug i magen. Jeg vet at de som ser på er på min alder, og da er det lett å dømme, sier hun.

Hun skjønte fort at interessen for serien er enorm.

Ruby Dagnall som Rosemari.
Ruby Dagnall som Rosemari. Foto: (Norsk Filmdistribusjon / 4 1/2)

- Etter at det ble kjent at jeg skal være med fikk jeg 400 venneforespørsler på Facebook om dagen! Jeg trodde det var tabu å sende til folk du ikke kjenner, men det gjaldt visst ikke lenger, sier hun, men presiserer at hun ikke godtar forespørsler fra fremmede.

- Men det er mange som gratulerer meg, og jeg har fått melding fra gamle lærere og sånn. Jeg blir takknemlig for at folk sender melding, sier hun.

Det å skulle bli kjendis er hun derimot ikke så begeistret for.

- Jeg vet ikke om jeg vil digge det så mye, innrømmer hun.

Spiller en rebell i Skam

I «Rosemari» spiller hun en jente som har vokst opp uten å vite hvem foreldrene sine er, noe som har preget livet hennes. I «Skam» blir det annerledes.

- Jeg spiller noe heeelt annet! En som har hatt kjæreste på 20, har vært modell, som er lei av livet. Det blir mye hasj ... Det er noe helt nytt. Jeg øver hver kveld. Hvordan inhalerer man egentlig hasj? ler hun.

Krevende rolle

«Rosemari» handler om en ung jente som ble forlatt av moren rett etter fødselen. 16 år senere prøver hun å finne ut hva som skjedde. Rollen er krevende og bød på flere utfordringer.

- Jeg tror det er fem gråtescener i filmen. Det er mange følelser - du skal være mye glad og mye trist. Og så skal du være deg selv igjen etterpå. Det var ikke så lett, sier hun.

Screen9v2

En annen ting som var krevende, var å være den eneste på settet som var under 30 år.

- Mer eller mindre ubevisst forholder jeg meg til voksne på en annen måte. Jeg kjente at det var behagelig å snakke med folk på min egen alder igjen etterpå, sier hun.

Foto: (Norsk Filmdistribusjon / 4 1/2)

Gråt da de klippet håret

I tillegg var det utfordrende å måtte klippe håret. Tidligere hadde hun halvlangt hår, men dette bestemte de seg for å fjerne.

- Jeg skulle på sminkeprøve, og tenkte "Så gøy!" Så kom jeg inn, og de sa: "Vi har bestemt at vi tar alt". Og så tok de alt! Jeg gikk på badet og så meg i speilet, og så begynte jeg å gråte. Så gikk jeg inn i en bås og tenkte: "Det er jo bare hår". Så gikk jeg ut igjen og så meg i speilet, og så begynte jeg å gråte igjen. Det ga seg aldri! Men jeg tenkte at man må gi av seg selv for karakteren. Det var egentlig bra å ikke føle meg som meg, smiler hun.

Den nye frisyren gjorde det også lettere for Dagnall å leve seg inn i rollen.

- Jeg lærte en teknikk som het sense memory. Når jeg skulle spille, brukte jeg egne følelser. Så alle Rosemaris følelser var mine. Da hjalp det at de hadde klippet av håret. Når jeg så meg i speilet, jeg Rosemari, sier hun.

Screen9v2

- BANG! Så var det ferdig

Etter en lang periode hvor hun hadde hatt Rosemari i kroppen hele tiden, var det rart å bli ferdig med innspillingen.

- Vi jobbet skikkelig intenst skikkelig lenge, og jeg fikk en usunn mengde oppmerksomhet. Og BANG! Så var det ferdig. Det føltes tomt. Jeg husker jeg var hjemme og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg måtte bestemme alt selv, og det var uvant, sier hun.

Nå gleder hun seg til å lansere filmen.

- Jeg er stolt av filmen. Jeg gleder meg til å vise den fram. Det ser så fint ut, smiler hun.

Og hun er ikke i tvil om at de er stas å ha tittelrollen i en stor norsk film.

- Det er kjempekult!

Passes på av menneskene rundt seg

Jarle Namtvedt, markedssjef og presseansvarlig i Norsk Filmdistribusjon, forteller at apparatet rundt Dagnall har vært bevisst på å passe på 16-åringen. Han var også med under intervjuet med Dagnall, for å passe på at alt gikk bra.

- Vi har visst at det var noe stort på gang. Da vi presenterte klipp på Blått lerret første gang var hun plutselig på alles lepper, sier han.

Fordi de har skjønt at det ville bli mye oppmerksomhet, har de forberedt henne på hva som vil komme.

- Vi har jobbet mye med å bygge opp en tillit mellom henne og oss. Det var viktig at hun skjønte at hun kunne stole på oss, at hun kunne si fra hvis det var noe hun ikke ville gjøre og at vi skulle ha en åpen dialog, sier Namtvedt.

De har også vært klare på at kontakten dem imellom ikke avsluttes etter premieren.

- Lanseringen av filmen er i stor grad ferdig denne uka, men hun skal ha et langt liv etter det. Regissøren, produsenten og jeg har gjort det klart at vi er der for henne også etter premieren. Det er da ting vil eskalere. Det er ikke sånn at på mandag så står hun på egne bein, forteller han.

Rosemari har premiere fredag 9. september. Se traileren til filmen her:

Screen9v2

Les også: Her er den norske filmhøsten

Les også: «Løvekvinnen» floppet i helgen - nå får filmen kritikk

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!