Foto: (Scanpix/AP Photo)

Carl Gustaf hedret diktator

Svensk UD visste ingenting om reisen.

Publisert

(SIDE2): Sveriges kong Carl Gustaf møter kritikk i hjemlandet etter at han fredag delte ut fortjenestemedaljen Bronseulven til Saudi-Arabias kong Abdullah, skriver Aftonbladet. Til avisen sier svens UDs pressesjef Anders Jörle at han ikke kjente til kongens reise.

Ifølge kongehusets hjemmesider ankom det svenske kongeparet den saudiarabiske hovedstaden Riyadh allerede sist tirsdag, og det var i egenskap av å være ærespresident i den internasjonale speiderorganisasjonen World Scout Foundation at Carl Gustaf fredag hedret den aldrende saudiske kongen.

«Enestående»
Bronseulven ble innstiftet av speiderbevegelsens grunnlegger Robert Baden-Powell, og tildeles personer som har gjort «enestående tjenester» for bevegelsen.

- Hvordan kong Abdullah i et av verdens mest lukkede land har hjulpet speiderbevegelsen er innhyllet i mystikk, skriver Aftonbladets kommentator Lena Mellin, og sammenligner hendelsen med da kong Carl Gustaf i 2004 hyllet en annen diktator, sultanen av Brunei.

Undertrykkende diktatur
Svenskekongens besøk for å hedre kong Abdullah (87) kommer omtrent samtidig med at Saudi-Arabia høster internasjonal kritikk for manglende likestilling og harde straffer. Nylig ble en kvinne dømt til pisking fordi hun hadde kjørt bil, noe som er strengt forbudt for kvinner.

Amnesty beskriver Saudi-Arabia som et diktatur der folket utsettes for en rekke overgrep. Kvinner diskrimineres, ytringsfriheten er sterkt begrenset og man praktiserer dødsstraff der de henrettede ofte ikke har fått en ordentlig rettssak.

UD visste ingenting
På spørsmål fra Aftonbladet om det er passende at kong Carl Gustaf hedrer den saudiske kongen, svarer hoffets pressesjef Bertil Ternert:

- Alt kongen gjør, skjer i forståelse med UD. Regjeringen må vurdere hvilke land manskal ha relasjoner til.

Hos UD får avisen beskjed om at de ikke kjente til Carl Gustafs reise.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!