PREVENSJON: Blogger og fotballfrue Caroline Berg Eriksen reklamerer for såkalt naturlig prevensjonsmiddel - noe som får leger til å reagere.
PREVENSJON: Blogger og fotballfrue Caroline Berg Eriksen reklamerer for såkalt naturlig prevensjonsmiddel - noe som får leger til å reagere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Bloggere får refs for å anbefale omstridt prevensjon

- Det synes jeg er direkte uansvarlig, sier direktør for Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Publisert

(SIDE2): Ekspert på sosiale medier ved NTNU, Berit Skog, mener det er en uheldig trend at bloggere anbefaler og gir råd om helse og medisinske forhold, skriver Dagbladet tirsdag.

- Generelt vil jeg si at bloggere har enorm påvirkningsmakt, og det er uheldig om de bruker makta til å gi helseråd de ikke har kvalifisert kunnskap for å gi.

Ulike eksperter uttaler seg til avisen i forbindelse med at bloggere som Caroline Berg Eriksen, tidligere «Fotballfrue» og Marte Frimand-Anda bak «CasaKaos», har omtalt prevensjonsproduktet «Natural Cycles».

«Prevensjon er avgjørende for flere ting, blant annet for hvordan det blir når du en dag ønsker barn, eller når du ikke ønsker det. Det er flere år siden jeg sluttet å bruke p-piller, jeg brukte i min tid et merke som var på toppen av listen når det gjaldt fare for blodpropp, og dette gjorde at jeg ble såpass redd for å bruke det, at jeg kuttet ut» skriver Berg Eriksen i sitt innlegg.

Hun påstår at prevensjonen er 99,9 prosent sikker.

Produktet måler temperaturen i kroppen, og du sjekker dette opp mot en app på telefonen din som kalkulerer syklusen. Den gir angivelig rødt når du er fruktbar.

Foto: (Privat)

- Uansvarlig

Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk reagerer spesielt på bloggerens indirekte advarsel mot bruk av p-piller.

- Det synes jeg er direkte uansvarlig. De aller sikreste prevensjonsmidlene er de langtidsvirkende som hormonspiral og p-stav, og de gir ikke økt risiko for blodpropp, sier han til Dagbladet.

- Fungerer for meg

CasaKaos-Marte sier til Side2 at hun generelt synes dette er et interessant tema, og stiller spørsmålstegn om hvordan bloggere kan omtale produkter på riktig måte i fremtiden.

- Jeg synes dette generelt er interessant. Når vi bloggere skriver om et produkt så bruker vi egne erfaringer, i tillegg til fakta og informasjon vi får fra annonsøren, eller kunden. Vi er verken leger eller forskere, og den informasjonen vi får, må vi ta som sann. Vi har ikke mulighet til å ettergå forskningsrapporter for eksempel. Derfor synes jeg dette er interessant, og lurer på hvordan vi kan gjøre dette i fremtiden?

Når det gjelder det nevnte produktet forteller Frimand-Anda at hun har brukt prevensjonsmetoden i mange år.

- Jeg kjenner godt til dette, og har gode erfaringer med produktet. Jeg kan ikke garantere at det er 99,9 prosent sikkert, men jeg vet hvordan det fungerer, og for meg har det funket i mange år, sier hun til Side2.

Casa Kaos er Side2-blogger.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!