HAR GÅTT FIRE GANGER: Victoria's Secret-engelen og modell Bella Hadid forteller i et nytt intervju at hun aldri har følt seg sikker på catwalken i undertøy før hun var modell for Savage x Fenty, Rihannas undertøysmerke. Her er hun på catwalken for Victoria's Secret i 2017.
HAR GÅTT FIRE GANGER: Victoria's Secret-engelen og modell Bella Hadid forteller i et nytt intervju at hun aldri har følt seg sikker på catwalken i undertøy før hun var modell for Savage x Fenty, Rihannas undertøysmerke. Her er hun på catwalken for Victoria's Secret i 2017. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

Mote

Bella Hadid etter Victoria's Secret-oppstyret: Følte seg først sexy i undertøyet i en helt annen motevisning

Uttalelsen kommer etter et svært turbulent år for Victoria's Secret.

Publisert Oppdatert

Da modell Bella Hadid (23) gjestet Vogue Fashion Festival forrige uke kunne hun avsløre at hun ikke har følt seg sikker i undertøy på catwalken inntil hun gikk visning for Rihannas Savage x Fenty-show i 2018.

Det melder flere store medier, blant annet Business Insider og Women's Wear Daily.

Hadid har tidligere gått tre Victoria's Secret-visninger, og har vært en av merkets såkalte «engler», altså modell og ambassadør for meket.

Kommentaren kan ha vært et subtilt, muligens utilsiktet, stikk i siden til ledelsen i undertøysgiganten Victoria's Secret, som har vært i hardt vær det siste året.

- Rihanna er fantastisk. For meg var det første gangen på en catwalk jeg følte meg virkelig sexy. Fordi da jeg først gjorde Fenty, gjorde jeg også andre undertøysshow og jeg følte meg aldri mektig på en catwalk, liksom, i undertøyet, uttalte hun foran et publikum på flere hundre personer.

Bella Hadid har imidlertid ikke direkte kritisert Victoria's Secret.

FØLTE SEG SEXY: Bella Hadid forteller at hun for første gang under Savage x Fenty-visningen i 2018 følte seg virkelig sexy på en catwalk.
FØLTE SEG SEXY: Bella Hadid forteller at hun for første gang under Savage x Fenty-visningen i 2018 følte seg virkelig sexy på en catwalk. Foto: AFP / Dimitrios Kambouris / NTB scanpix

Under Savage x Fentys visning på New York Fashion Week i september 2018, ble den amerikanske modellen kledd opp i et knallgult undertøyssett med matchende strømper, sko, slør og magesmykke. Rihanna skal ha bedt henne spankulere ned catwalken på akkurat den måten hun selv ønsket. Hun var også å se i moteshowet tidligere i år.

Åpner opp om psykisk helse

I samme intervju forteller Bella Hadid også om at hun synes det er vanskelig å balansere sin egen mentale velvære med de strenge kravene fra motebransjen.

- En stund ville jeg ikke snakket om det, og jeg har gått gjennom mye de siste årene med helsen min.

- Jeg har skyldfølelse for at jeg kan leve dette utrolige livet, ha alle mulighetene jeg har, og samtidig fortsatt være deprimert på en eller annen måte. Det gir ikke mening.

I hardt vær

Mens Victoria's Secret har fått kritikk gjennom en årrekke for å kun vise frem stereotypisk og ensidig skjønnhet og et gammeldags «kroppsideal», har Rihannas Savage x Fenty blitt rost til den store gullmedalje for sin inkluderende og mangfoldige modellstall.

De siste årene har Victoria's Secret inkludert stadig flere etnisiteter enn tidligere, men har aldri benyttet seg av modeller med ulike kroppstyper, gravide, modeller i forskjellige aldre, transpersoner eller personer med funksjonsnedsettelser under det store moteshowet.

Undertøysvisningen er kjent som verdens mest profilerte moteshow, og regnes som et av de mest prestisjetunge oppdragene du kan få som modell.

VICTORIA'S SECRET-ENGLER: Ming Xi (f.v.), Grace Elizabeth, Cindy Bruna, Gigi Hadid, Kendall Jenner og Alexina Graham på catwalken for Victoria's Secret i 2018.
VICTORIA'S SECRET-ENGLER: Ming Xi (f.v.), Grace Elizabeth, Cindy Bruna, Gigi Hadid, Kendall Jenner og Alexina Graham på catwalken for Victoria's Secret i 2018. Foto: Dimitrios Kambouris / Staff / Getty Images

Ville ikke inkludere transpersoner

I fjor toppet det seg for undertøysgiganten, da daværende markedssjef Ed Razek uttalte i et intervju med Vogue at han ikke ville inkludere transseksuelle modeller eller plus size-modeller i showet.

- Om vi burde ha transseksuelle modeller i showet? Nei, det synes jeg ikke. Hvorfor ikke? Fordi showet er en fantasi, sa Razek.

Intervjuet ble publisert samme dag som visningen fant sted, 8. november 2018. Ifølge Razek skal merket ha forsøkt en plus size-spesial tidligere, men dette skal ikke ha vært spesielt populært. Uttalelsene gikk viralt og både folk i og utenfor moteindustrien slo hardt ned på Razek.

Dagen etter at intervjuet ble publisert postet Victoria's Secret en offisiell unnskyldning fra Razek på Twitter:

6. august 2019 kom nyheten om at Razek fratrådte sin stilling, noe Business of Fashion kunne melde.

Dårligere økonomiske resultater

Torsdag skriver CNN at Victoria's Secret har tydelig dårligere salgstall forrige kvartal. Salget i butikkene og nettsiden har droppet med sju prosent, og kundene rømmer ifølge CNN Business til konkurrentene.

Aksjeprisen på eierselskapet L Brands, som også eier velværekjeden Bath & Body Works, er ned 50 prosent det siste året og er på sitt laveste nivå på ti år.

Tidligere i høst hevdet flere modeller, blant annet Georgia Fowler og Shanina Shaik at det årlige showet, som vanligvis finner sted i begynnelsen av november, er kansellert. Victoria's Secret gikk aldri selv ut og bekreftet at visningen ble avlyst, men den har ikke foreløpig funnet sted.

I tillegg har grunnlegger og administrererende direktør av L Brands, Leslie Wexner, vært i søkelyset det siste året på grunn av sin koblinger til avdøde Jeffrey Epstein, finansmilliardæren som ble pågrepet og siktet for menneskehandel og overgrep mot flere unge jenter og kvinner i juli i år.

Epstein var ifølge Wall Street Journal ansvarlig for Wexners personlige økonomi i over to tiår. Ifølge Victoria's Secret-sjefen skal Epstein ha lurt til seg store summer av hans formue.

Epstein døde på cellen sin 10. august 2019 i påvente av rettssak. Rettsmedisinske undersøkelser har vist at dødsårsaken var selvmord.