Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

- Bare fantasien setter grenser for hva som kan påstås, tros og selges

Märtha Louises krystaller får medfart.

Publisert

(SIDE2): Tidligere denne uka ble designersamarbeidet mellom «engleskole»-partnerne Märtha Louise og Elisabeth Noreng og det norske smykkemerket Celine Engelstad lansert.

Kolleksjonen består av en rekke smykker som er inspirerte av gudinne Astarte, og som er bygget opp av fire forskjellige krystaller, som ifølge de to representerer forskjellige energier.

Gudinnen Astarte, som kolleksjonen er inspirert av, er den samme gudinnen som har gitt navn til den mye omtalte Astarte Inspirasjon, eller engeskolen.

De to mener krystallenes såkalte energi kan ha noe å si for menneskers sinnsstemning.

- Krystaller har blitt brukt gjennom alle tider som et healingelement. Når man legger dem på kroppen kan man føle krystallenes forskjellige frekvenser, og disse påvirker både oss og blokkeringene i kroppen. Sånn sett påvirker smykkestener og krystaller oss, når vi har de på oss. Når du for eksempel trenger inspirasjon er det fint med bergkrystall, og om du ønsker klarhet, og å gå egne veier er topazen riktig. Ametysten kan få deg til å se det positive i en omveltning - det er en dyp spirituell sten, den ametysten, sa Märtha til Side2 da vi møtte henne i forkant av lanseringen.

- Bare fantasien setter grenser for hva som kan påstås, tros og selges

Noreng fortalte at krystaller er noe de to har hatt et forhold gjennom hele livet, og at de både bruker og har krystaller i alle rommene på engelskolen.

At prinsesse Märtha Louise fronter sine egne smykker med krystaller som hun uttaler kan ha en effekt, mener Even Gran fra Human-Etisk forbund og aksjonsleder i «Ingen liker å bli lurt», er problematisk.

- Dette er jo den vanlige sammenblandingen av butikk og nyreligiøsitet, samt kommersiell utnytting av en rolle hun er født inn i. Hovedproblemet er at det ukritisk legitimerer virkelighetsbildet til de alternative om at krystaller har energien og frekvenser, med mer, som kan føles og som har reelle effekter på kroppen, sier Gran til Side2.

Han mener at dette virkelighetsbildet i neste omgang brukes til å finne på nye ting som skaper nye markeder og inntjening for denne bransjen.

- Når man kobler ut den kritiske sansen i befolkningen, åpnes markedet for kyniske profitører. Bare fantasien setter grenser for hva som kan påstås, tros og selges, sier han, og foreslår at Side2 inviterer Märtha og Noreng til en blindtest.

Også flere av våre lesere hadde sitt å si om saken.

- Overtro kan man effektivt kurere med vitenskap

- Som fysiker vet jeg godt hva både krystaller, frekvenser og energier er. Dette her er bare en eneste stor smørje med svada ,og man blir ganske oppgitt når noen mystifiserer helt kjente egenskaper med naturen. Påstanden om at man kan «føle frekvensene» kan man forøvrig lett teste med en blindtest. Smykkene ser fine ut de da, så det er vel drøyt å kalle det svindel. Man trenger ikke tro på svadaet for å sette pris på symbolikk eller mytologi. Alt det andre er bare en overdose overtro, men hun har nok rett i at dette har man trodd på «gjennom alle tider». Sånn er det med det meste av overtro. Overtro kan man effektivt kurere med kunnskap, og vi vet at kunnskap virker, mener en.

- Problemene oppstår når ellers rasjonelle personer ignorer råd fra leger, og lignende, og bruker disse alternative medisinene og kansje ender opp med å stryke med. Så jeg synes at dette burde komme under slik vi behander all medisin og testing av påståtte helse forbedrings preparat av ulike typer. Siden de påstår noe som overhodet ikke er vitenskaplig stadfestet, eller oftest motbevist kraftig av studer og av dobbel blinde tester, burde nok de instansene som pålegger reklameaktører og lignende med misvisende reklame, blanke løgner, om å forholde seg til norsk lov, mener Ulf

- Som ingeniørgelog har jeg en masse krystaller på mitt kontor. Mange av de er vanlige kvartskrysaller, eller bergkrystall, som jeg selv har plukket fra berget - så om dette våset skulle være i nærheten av sant, så burde jeg være superinspirert hele tiden. Det er jeg altså ikke, og jeg har ikke tenkt å svindle andre ved å late som om det heller. Dannelse, anstendighet og folkeskikk er liksom i veien for profitt. Typisk!, skriver en annen.

Forstod det ville komme opp

Märtha mottok i forbindelse med designersamarbeidet kritikk for enda en gang å bruke sin prinsessetittel i markedsføring, og dette var noe hun skjønte ville komme opp.

- Jeg forstår jo at det kommer opp. Nå er jeg jo en gang prinsesse. Det er en del av livet mitt, av meg. Jeg jobber med det å komme på plass i deg selv, å være deg selv hundre prosent. Hvis jeg skulle tatt vekk en bit av meg selv for å være noe annet, så går jeg bort i fra alt det jeg prøver å lære bort til andre, sa hun til Dagbladet.

Celine Engelstad, Märtha Louise og Elisabeth Noreng fortalte selv at de synes samarbeidet har blitt godt mottatt av befolkningen, og at flere hadde spurt om å få sette seg på venteliste for smykkene som lanseres neste uke.

Har du tro på healing?

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!