Foto: Privat (Privat)

- ADHD-pillene var inngangsporten til alt mulig dritt

«Norske Talenter»-Michael advarer mot å medisinere barn med diagnosen. Se han rappe her!

Publisert

(SIDE2): Michael Kiland (21) høres ut som prototypen på en rapper. Han vokste opp uten en mannlig rollemodell, han ble mobbet på barneskolen, han har flørtet med narkotika, og han er blitt politianmeldt.

- Jeg har ADHD, men det var ikke før jeg var 14 år at jeg fikk diagnosen. Da sa den jævla legen til meg at de hadde funnet ut av dette litt sent, og at det var best de satt meg på piller med en gang, sier Michael, til Side2.

- Vil gjøre min mor stolt
Fredag kveld ser vi 21-åringen entre scene i TV 2-programmet «Norske Talenter», i et håp om at noen skal legge merke til hans talent.

- Jeg vil gjøre min mor stolt, og så er det min siste sjanse til å klare det. Jeg har jobbet med musikken veldig lenge og det har vært perioder hvor jeg nesten har gitt opp, sier han.

- Lei av å leve av ingenting
Allerede som 14-åringen begynte Michael å rappe. 17 år gammel sluttet han på skolen for å følge drømmen sin, og han har siden forsøkt å bygge opp en musikkarriere.

Veien har vært både lang og kronglete, og Michael har fått kjenne på kroppen hvor utakknemlig musikkbransjen kan være.

- Jeg var lei av å leve av ingenting, tjene ingenting og ikke får noe respekt. Det var ikke noe gøy, sier Michael på spørsmål om hvorfor han har vært nær å gi opp musikkdrømmen.

Foto: Privat

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amfetaminlignende medisin
Og Michael vet hvordan det er å ha det tøft. I barndommen ble han mobbet fordi han var annerledes. Det var imidlertid ikke før han var 14 år og begynte å innta ADHD-medisin at de store problemene begynte å tårne seg opp.

- Å få diagnosen ADHD, og begynne på piller, var den første store negative tingen i mitt liv. De pillene var inngangsporten til dop og all mulig slags skit. Det utviklet seg både til de ene og det andre, sier han.

- De ADHD-pillene er en type amfetaminlignende medisin. Ungdommene lærer seg at disse kan man knuse og sniffe inn - de kan brukes på samme måte som amfetamin.

Førte ADHD-pillene til at du begynte med annen type narkotika?

- Ut over det jeg har sagt ønsker jeg ikke å kommentere det. Det jeg kan si er at jeg har opplevd min del i livet, og hører man gjennom låtene mine så finner man mange av svarene der.

I dag er Michael derfor motstander av medisinering av barn som har ADHD, og mener det finnes andre alternativer som kan gi barn med diagnosen en bedre hverdag.

- Jeg mener de med ADHD må få være seg selv og så får man helle tilpasse opplegg, ha egne skoler, legge inn mer aktivitet.

SE MICHAEL RAPPE HER:(Artikkelen fortsetter under klippet)

- Lære å være mann av meg selv
Selv fant Michael tidlig trøst i musikken. Uten noe mannlig forbilde søkte han inspirasjon og rollemodeller i rapmiljøet, og spesielt Eminems brutale tekster.

- Det å vokse opp uten far har gjort at jeg har måtte lære å være mann av meg selv. Det har ikke vært noen der som kunne lært meg det og jeg har funnet rollemodeller på TV. Man blir litt annerledes av det.

Foto: Tv2

Han tror mange, inkludert han selv, søker trøst i rapmiljøet fordi det gir dem styrke.

- Mange føler musikken gir dem styrke og energi. Det funker for mange som har det ekstra vanskelig. Det er som terapi.

- Politiet ringte og truet meg
Han synger om tidligere erfaringer, noe som i sin tid førte til at han ble politianmeldt.

- Det var en jente, en ekskjæreste, som følte seg truffet av en av mine tekster som politianmeldte meg. Det var litt drama som varte et par dager og så gikk det over. Politiet ringte og truet meg, men de kunne ikke gjøre en dritt, sier Michael og ler.

Nå håper han andre kan lære av å lytte til musikken hans.

- Jeg håper de lærer av mine erfaringer. Jeg har opplevd mye kjipt. Verden er ikke en bra plass akkurat nå, den er mørk, sier Michael, og avviser alle påstander om at rapmiljøet har et snev av glamour over seg.

- Nei, det er ikke noe glamorøst. Det er noe jævlig «getto shit». Der jeg kommer fra var jeg den første som hørte på Eminem, den første som kledte meg som en r papper og den første som tok mikrofonen og rappet.

Se hvordan det går med Kildal i «Norske Talenter» som har sesongpremiere fredag klokken 20.00 på TV 2.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!