Foto: Truls Qvale / Det Nye

Underholdning

50 spørsmål med Emma Ellingsen: - Det blir kanskje litt vanskeligere for meg å få kjæreste

Det Nye har snakket med 17 år gamle Emma Ellingsen om det å være født i feil kropp, det modige i åpenheten hennes og hvordan vi bør omfavne mangfoldet i samfunnet – og litt om blant annet latterkramper, stalker-frykt og tiåret hun elsker.

Publisert Oppdatert

Foto: Truls Qvale og Betty Images / Styling: Christina Ledang / Hår: Andrés Valle-Kløvstad

Publikum ble først kjent med Emma i 2014, via dokumentarserien Født i feil kropp. For da Emma ble født 9. september 2001, to dager før det smalt i tvillingtårnene i New York, fikk hun navnet Tobias.

Siden Emma åpnet opp om livet sitt på TV i 2014, har hun snakket på skoler om det å være født i feil kropp, blitt en populær instagrammer og YouTuber med over 380.000 følgere og vist fram livet sitt i «Generasjon Z», en TV 2-serie om dagens ungdom. Nå er hun aktuell i seriens andre sesong, som nylig har blitt tilgjengeliggjort på TV 2 Sumo.

Hun var på forsiden av Det Nye for et par år siden, har fått modellkontrakt og spås en stor karriere.

Våren 2019 prydet hun Det Nyes usminket-utgave og på shoot stilte vi henne 50 spørsmål om stort og smått.

- Hva motiverer deg til å snakke offentlig om å være født i feil kropp?

– For ti-tjue år siden var verden i ferd med å godta folk som er født i feil kropp. Det skjedde en forandring, og åpenhet hjelper. Bare se hvor langt vi har kommet. Det er flere tendenser som setter grenser for menneskers frihet nå, som Donald Trump og hans meninger, at de som er født i feil kropp ikke kan være i militæret og lignende. Da er det ekstra viktig å være åpen, og vise at jeg lever et vanlig liv og klarer meg fint. Derfor vil jeg lage flere videoer på engelsk. I Norge har vi kommet ganske langt, mens i for eksempel deler av USA, er saken en annen. Folk blir utsatt for voldt, for tanken er at man kan slå dette ut av dem. Det foregår mye stygt i store deler av verden som jeg vil prøve å gjøre noe med.

- Har du tenkt over at det er tøft gjort?

– Jeg tenkte ikke så mye over det med dokumentaren «Født i feil kropp». Jeg skulle fortelle min historie, og følte ganske raskt at jeg ble en slags talsperson. Det er komfortabelt for meg å snakke om det, selv om det fins mennesker som er imot og kan finne på å skade oss som er født i feil kropp. Hvis man ikke snakker om det, blir det ikke bedre.

Foto: Truls Qvale / Det Nye

- Hva er det modigste du har gjort?

– Jeg synes det var modig å lage den engelske videoen hvor jeg fortalte om det å være født i feil kropp. Jeg fikk veldig mye hat i kommentarfeltet, og så hvordan deler av verden ser på dette. I Norge har jeg kanskje fått tre hatkommentarer totalt.

Dette noen av overskriftene som dukker opp når du googler Emma Ellingsen:

«Emma var bare åtte-ni år da hun forsto at hun var født i feil kropp».

«Emma forteller om hormonpillene: – Jeg har fått litt pupper».

«Emma lever med grov hets og sjikane».

«Emma: -Det er sykt å bli sammenlignet med Kendall Jenner».

«YouTube-fenomenet Emma Ellingsen i ny TV-serie».

«Dette skjer med Emma under hormonbehandlingen».

«Nå skal Emma kjønnsopereres – men det er én ting hun gruer seg til»

- Hvordan takler du hat?

– Hat har aldri hatt den effekten hatet ønsker å ha på meg. Man har selvfølgelig en reaksjon til både positive og negative kommentarer. Men jeg er tykkhudet, og det har gått greit. Den engelske videoen fikk 20 000 kommentarer, halvparten var hat. Jeg ble ikke lei meg, men kjente det var kjipt at det er så mange som ikke klarer å godta folk.

- Hva gjør deg glad?

– Det motsatte av hat gjør meg glad, det å se all kjærligheten vi har å by på. Jeg blir særlig glad av menn som applauderer og godtar at folk er annerledes, være seg lesbisk, homofil, født i feil kropp. Jeg har opplevd mange menn som ikke er det, i størst grad på internett.

- Hva gjør deg sint?

– Jeg blir sint når mennesker ikke godtas for den de er, og når mennesker blir utestengt. Selv har jeg vært heldig, jeg har ikke opplevd mye av det i mitt miljø. Men utestenging skjer på nett, også. Hvis noen er født i feil kropp, kall vedkommende det de identifiserer seg som. Jeg skjønner ikke hvorfor det er så vanskelig. Man skader ingen, så kan ikke personen da få leve livet sitt?

Les også: Emma Ellingsen ble født som gutt - nå tar hun YouTube med storm

- Hva er din største frykt?

– Jeg er livredd for å bli drept på en grotesk måte, og å bli forfulgt av en stalker.

- Har du hatt en stalker?

– Jeg har fått roser og sjokolade på døra. Jeg klarte å si fra at det ikke var innafor, siden personene iblant oppholdt seg utenfor huset mitt. De tok beskjeden til etterretning, og det skjer ikke lenger.

- Hvordan er det å leve i rampelyset?

– Hittil har det vært fint å være offentlig, og jeg har ikke følt på at det er plagsomt. Jeg har vært flink til å ta jobber i forskjellige perioder, så ikke alt skjer på én gang.

- Hva er det største du har opplevd så langt?

– Min største opptur i karrieren er å være på nettsiden til W Magazine. Det førte til et kontaktnettverk i utlandet, og mange fikk høre historien min. Det var ganske stort!

- Du blir 18 år i september – hva er det første du skal gjøre?

– Jeg har ikke tatt trafikalt grunnkurs, så det er en stund til jeg får lappen. Festing er ikke helt min greie, så jeg har ikke noe sånn «endelig, da skal det drikkes»-opplegg på gang. Men jeg gleder meg til operasjonen. Det blir fint.

- En due er på shooten i dag. Hva syns du om duer?

– Veldig fine dyr. Hvite duer er fine, nesten litt romantiske.

- Hva er det beste med å være på shoot?

– Jeg syns det er gøy å stå foran kamera, og kjenne at bildene blir fine. Det er koselig med menneskene som jobber på fotoopptak, også.

Foto: Truls Qvale / Det Nye

- Hvordan er det å gå usminket?

– Jeg går uten sminke flere ganger i uka. Det går veldig fint, og jeg liker at huden får puste. Jeg syns ikke jeg er stygg uten sminke og blir ikke usikker uten sminke.

- Hva har du alltid i veska?

– Jeg har alltid Lypsyl i veska, fordi jeg hater tørre lepper. Jeg takler det ikke!

- Hvilket spørsmål stiller folk aller mest?

– Jeg blir oftest spurt om sminkerelaterte spørsmål. Hvilke leppeprodukter jeg bruker, og spesielt hva slags lipliner.

- Og hvilken lipliner bruker du?

– Den er fra Korres, men fargen er jeg usikker på.

- Den beste sminketrenden nå?

– Jeg liker veldig godt «overlina» lepper, hvor man overdriver. Jeg er fan av «juicy» lepper.

- Hvis du skulle laget et sminkeprodukt, hva ville det vært?

– Highlighter. Det bruker jeg hele tiden innerst ved øynene og på nesa.

- Hva skulle den hett?

- Glowy by Emma Ellingsen.

- Hvilket moteshow er drømmen?

– Jeg drømmer om å gå for Chanel, siden jeg alltid har kjent til det merket. Showene deres er alltid rå.

Foto: Truls Qvale / Det Nye

- Hva ville du blitt hvis du ikke skulle jobbet som modell?

– Jeg kunne tenke meg å jobbe som etterforsker med for eksempel stalker-saker. Det virker så spennende, selv om jeg syns det er skummelt. Jeg kunne vært privatdetektiv, kanskje?

- Det Nye retusjerer ikke bildene sine. Hvordan redigerer du dine?

– Jeg bruker et filter i VSCO og korner bildet. Det blir for dumt å photoshoppe bildene til det ugjenkjennelige. Det er trist når man redigerer hele ansiktet og kroppen. Noen Youtubere er åpne med at de redigerer kroppen sin ekstremt mye. Forskjellen er så stor at man ikke hadde kjent dem igjen på gata. Du skaper en falsk versjon av deg selv.

- Man kan forstå redigering også, for folk er kjappe til å kritisere?

– Absolutt, men jeg tror det også kommer av at mange redigerer bort enhver skavank. Det er ikke mange på insta med kviser, og det er veldig vanlig å ha kviser.

- Hva liker du med mote?

– Mote er lekent og enkelt. Noen ganger vil jeg bare ha på meg hettegenser og olabukse, andre ganger føler jeg for topp over topp og masse stæsj. Jeg har ikke én spesiell stil, eg liker litt av alt.

- Når oppsto interessen for sminke og klær?

– Som liten så jeg storøyd på kjendiser som Britney Spears, Paris Hilton og Jessica Simpson. Jeg var forelska i dem! De hadde kule solbriller, og glitter på øynene. Jeg så jenter i byen i kule klær og fin sminke. Om det ikke er meg når jeg blir stor, blir jeg sur, tenkte jeg.

- Blir du flau av gamle videoer og bilder?

– Jeg blir flau av de eldste videoene mine, men nå kan jeg også legge ut noe og mene det er teit neste dag. Men jeg er glad for å ha både YouTube og Generasjon Z å se tilbake på.

- Hva er din største uvane?

- Jeg sovner med sminke på.

- Du legger sjelden ut bilder hver dag, hvordan er forholdet ditt til sosiale medier?

– Jeg har et avslappa forhold til sosiale medier. Jeg presser ikke meg selv til å legge ut noe nytt. Hvis jeg ser fin ut, poster jeg et bilde. Innimellom skulle jeg ønske at jeg var litt mer strategisk på den fronten.

- Hender det at du tenker at kjæreste kan bli vanskeligere for deg enn for andre jenter?

– Jeg har tenkt på det, men konkludert med at jeg vil ha en kjæreste som godtar meg for den jeg er. Ville ikke hatt en kjæreste som mente at det å være født i feil kropp er tull. Det blir kanskje litt vanskeligere for meg å få kjæreste, men så fort personen blir kjent med meg, så tror jeg det skal gå fint. Jeg tar det som det kommer.

- Ønsker du deg kjæreste?

– På sikt vil jeg gjerne gifte meg og alt det der. Men for nå går det greit å være singel.

Foto: Truls Qvale / Det Nye

- Hvem crusher du på?

– Enrique Iglesias. Jeg er helt besatt av ham for tiden!

- Hvordan vil du beskrive deg selv?

– Morsom, i hvert fall blant venner, snill, aksepterende.

- Får du mange «shady» DMs?

– Jeg får i alle fall mange rare DMs. Folk fra Dubai som vil fly meg ned og tilbyr gratis bosted, andre vil at jeg skal sende bilde av føttene mine, mens noen vil sende meg penger.

- Hva gjør du på fritiden?

– Da er jeg med venner. Vi ser på film, drar på kafé, shopper, slapper av, har en fin dag sammen. Det er det beste jeg vet.

- Hvem får deg til å le aller mest?

– Det er venninna mi, Emilia. Vi ler veldig mye sammen, av alt mulig rart.

- Hva får deg til å le?

– Jeg syns det er gøy når man tar et blitsbilde på Snapchat, hvor jeg blir veldig stygg. Da begynner jeg å le. Småting kan gjøre at jeg har latterkrampe i timevis.

Foto: Truls Qvale / Det Nye

- Du får bytte liv med noen for en dag. Hvem ville det vært?

– Hadde vært gøy å bytte liv med Kylie eller Kendall Jenner, for å se hva de gjør en dag.

- Hvordan er det å ha fans?

– Det er så koselig å vite at det er noen der som hører på hva jeg har å si og følger med. Det er som en liten familie egentlig.

- Er du spontan?

– Jeg er veldig spontan når det gjelder utseende, piercinger, hårfarge og slikt. Jeg ser lyst på livet. Skjer det noe negativt, tenker jeg at det går over. Det er ikke verdt å tenke for mye på alt det negative når det finnes så mye bra, også.

- Hvilket råd vil du gi unge?

– Mange haster inn i ting, prøver å få ting overstått som er del av ungdomstiden. Vit hva du selv vil, vær komfortabel med valgene dine. Ikke føl press til å drikke, eller andre ting.

- Hvordan ville moren din beskrevet deg?

– Mamma hadde sagt jeg var oppmerksom og sta. Hun ville nok si at jeg fort kan bli irritert i familiesettinger, men jeg tror omtalen i all hovedsak er positiv.

- Hva er dine tanker om mangfold?

– Alle er mennesker selv om vi er ulike. Hvorfor må vi være så opptatt av å plassere folk i grupper? Alle kunne bare vært en stor gjeng. På et tidspunkt håper jeg vi kommer fram til at alle er folk, og at ytre faktorer ikke har noe å si når det gjelder jobb eller godhet.

- Hva slags mat får du lyst på om kvelden?

– McDonalds. Eller godteri. Jeg er veldig, veldig glad i godteri.

Foto: Truls Qvale / Det Nye

- Hva er du hekta på?

– Den amerikanske skuespilleren og modellen Sharon Tate. Hun har fascinert meg i det siste. Historien hennes er spesiell. Hun ble brutalt drept av flere i Manson-familien da hun var 26 år gammel.

- Hvorfor elsker du Jessica Simpson?

– Jeg er besatt av det tidlige 2000-tall. Jessica Simpson har en rar stemme. Enten elsker du den, eller så hater du den. Sangene snakket til meg, og jeg ble hekta!

- Hva drømte du om å bli som liten?

– Kjendis eller spion, og så ville jeg jobbe på H&M. Det var drømmen.

- Hvordan er det å være et forbilde?

– Jeg tenker ikke så mye på at jeg er et forbilde. Ja, jeg er bevisst den rollen jeg har, og jeg er
takknemlig for at folk ser på meg som et forbilde og vil mitt beste. Samtidig vil jeg påpeke at alle bare er mennesker.

- Hva er din beste egenskap?

– Mamma sier jeg er god på å være her og nå, og at jeg ikke bekymrer meg så mye. Jeg lever i nuet.

- Hvordan holde beina på bakken?

– Det er naturlig for meg å være den jeg er og alltid har vært. Jeg vil være den samme uavhengig av antall følgere og jobber jeg får. Jeg skjønner ikke hvordan man kan bli så høy på seg selv at man tror man er bedre enn noen andre.

Emma Ellingsens favoritter:

1. Emoji:

Den gjør livet <br/>litt morsommere.
Den gjør livet
litt morsommere.

2. Reisemål:

3: Favorittmerke:

Jeg shopper overalt.<br/>Jeg har noen kjoler fra et merke som heter Realisation Par som jeg kom over på Instagram.
Jeg shopper overalt.
Jeg har noen kjoler fra et merke som heter Realisation Par som jeg kom over på Instagram.

4. Parfyme:

Jeg bruker en gul flaske fra Roberto Cavalli.
Jeg bruker en gul flaske fra Roberto Cavalli.

5. Beste TV-serie:

«Newlyweds». Jeg ser bare på gamle tenårings-klassikere som «Veronica Mars», «Buffy», «Charmed». Jeg elsker vampyrer og hekser!
«Newlyweds». Jeg ser bare på gamle tenårings-klassikere som «Veronica Mars», «Buffy», «Charmed». Jeg elsker vampyrer og hekser!

6. Beste drikk:

Pepsi Max!
Pepsi Max!

Topp 3 på Insta:

For underholdning: @sexualising

For mote: @kendalljenner

For sjela: @pennyyparnevik