Manen til Simba er basert på håret til Jon Bon Jovi.
Manen til Simba er basert på håret til Jon Bon Jovi. Foto: Imago/united Archives (All Over Press)

32 ting du neppe visste om Disney

Hvilken Disney-helt mislikte Walt Disney? Og hvem tror du ansiktet til Aladdin er inspirert av?

Publisert

(SIDE2): Både barn og voksne elsker Disney-filmer, og det samme vil nye generasjoner.

Tidligere har vi skrevet morsomme - og fullstendig unyttige - fakta om Disneys prinsesser og skurker.

Les også:
32 ting du neppe visste om Disneys skurker
17 ting du neppe visste om Disneys prinsesser

Nå har vi samlet noen godbiter om resten av deres univers.

1. Walt Disneys siste ord før han døde, skal ha vært «Kurt Russell». Ingen, heller ikke Kurt Russell, vet hvorfor.

Foto: Rex/Moviestore Collection

2. Mikke Mus (Mickey Mouse) skulle egentlig hete Mortimer Mouse. Walt Disneys kone overbeviste ham om at det navnet ikke var rett.

3. Wayne Anthony Allwine ga stemme til Mikke Mus i 32 år. Russi Taylor spilte Minnie Mus. De to ble sammen i 1991, og var gift til hans død i 2009.

4. Den stumme dvergen Minsten i «Snehvit», heter Dopey på engelsk. Flere av animatørene mente han måtte få et nytt navn, fordi Dopey var for moderne. Da sa Walt Disney at det ikke var moderne, fordi William Shakespeare brukte ordet i et av stykkene sine. Ingen har senere funnet dette ordet i noen Shakespeares stykker.

Foto: Courtesy Everett Collection

5. Prinsen i «Snehvit» skulle egentlig vært mer med, men animatørene syntes det var så vanskelig å lage ham, at de kuttet det ut.

6. Timmy Gresshoppe i «Pinocchio» ble ikke en del av filmen før ni måneder inn i produksjonen.

Foto: (Walt Disney Co./Courtesy Everett Collection)

7. Flere scener fra «Bambi» har blitt brukt i andre Disney-filmer. Blant annet kan du se Bambis mor i begynnelsen av «Skjønnheten og udyret».

8. Det ble skrevet flere sanger til «Alice i Eventyrland» som ikke ble brukt i filmen. Sangen «Never Smile at a Crocodile» i «Peter Pan» var blant disse. Den het egentlig «Beyond the Laughing Sky» og skulle bli sunget av Alice.

9. Walt Disney var ikke fornøyd med «Peter Pan». Han mente helten var for kald og vanskelig å like.

10. Det har blitt hevdet at Tingeling er inspirert av Marilyn Monroe. Dette er ikke sant - hun er inspirert av modellen Margaret Kerry. Se både Kerry og andre inspirasjonskilder her:

11. Kaptein Krok skulle egentlig ha kroken på høyre hånd, men animatørene flyttet den, fordi de mente bevegelsene hans ville bli hemmet av å måtte bruke venstrehånda.

12. Walt Disney ville egentlig kutte ut scenen hvor Lady og landstrykeren spiser spagetti.

13. Det er mange Disney-karakterer som dukker opp i andre filmer. Se noen av dem her.

14. The Beatles ble spurt om å gi stemmer til gribbene i «Jungelboken». Deres manager var begeistret, men John Lennon nektet.

15. «Aristokattene» er inspirert av en sann historie om en kattefamilie som arvet en formue i 1910.

16. «Bernard og Bianca» er basert på bøkene til Margery Sharp. Debutboken, «Miss Bianca», handler om at musene må redde en norsk poet som er fanget. Disney valgte å gå bort fra denne historien.

17. «Det er min drøm» ble nesten fjernet fra «Den lille havfruen».

18. Den to minutter lange stormen i «Den lille havfruen», ble laget av ti personer i et helt år.

19. De fleste skremmende skulpturene i slottet i «Skjønnheten og udyret», er tidligere versjoner av udyrets utseende.

20. Opprinnelig ville de ha med en søt spilledåse i «Skjønnheten og udyret». Han skulle være denne filmens svar på Minsten i «Snehvit». Men så ble rollen til kaffekoppen Chip utvidet, fordi regissøren likte stemmen til gutten som spilte ham, og spilledåsen ble fjernet.

21. Robin Williams spilte den originale Genie i «Aladdin». Han improviserte nesten alle replikkene sine, og Disney ble sittende igjen med 16 timers materiale. På grunn av all improvisasjonen, ble ikke manuset Oscar-nominert.

22. Egentlig skulle fortelleren av filmen vise seg å være Genie til slutt. De to rollene blir spilt av samme skuespiller.

23. Tidlig i arbeidet med «Aladdin», baserte de utseendet hans på Michael J. Fox. Men ledelsen syntes ikke han var kjekk nok, så han ble i stedet basert på ansiktet til Tom Cruise.

Foto: (Rex/YouTube)

24. For å lære hvordan Aladdin skulle bevege seg i buksene sine, så animatør Glen Keane på musikkvideoer med M.C. Hammer.

25. «Can You Feel The Love Tonight» ble opprinnelig kuttet ut av «Løvenes konge». Før det, var det planer om at Timon og Pumba skulle synge hele sangen.

26. Teksten i åpningen til «Livets sirkel» kan oversettes til: «Her kommer en løve, far. Å ja, det er en løve. Her kommer en løve, far. Å ja, det er en løve. En løve vi skal beseire. En løve, en løve og en leopard kommer til denne åpne plassen».

27. Under arbeidet med «Løvenes konge», ble Disney-staben delt i to. Den «beste» staben jobbet med prestisjeprosjektet «Pocahontas», mens «lag B» jobbet med «Løvenes konge», som ble antatt å bli en mindre suksessfull film. Der tok de skammelig feil.

28. Manen til den vokne Simba, ble inspirert av håret til Jon Bon Jovi.

29. Originalt skulle «Løvenes konge» («The Lion King») hete «King of the Jungle». Tittelen ble byttet da Disney-staben innså at løver ikke bor i jungelen.

30. På grunn av den kommersielle skuffelsen «Prinsessen og frosken», ville Disney at «To på rømmen» skulle appellere mer til gutter. Derfor har Flynn Rider en såpass stor rolle.

31. Du trenger ikke forstørrelsesglass for å få med deg alle de norske referansene i «Frost». I scenen hvor Arendelle er dekket av snø, begynner to menn å krangle om hvorvidt veden skal settes med barken opp eller ned. Dette er inspirert av NRKs 12 timer lange ved-sending i 2013, da det ble sendt inn mange klager på at veden var plassert feil.

32. De to minst populære Disney-prinsessene er Pocahontas og Mulan.

Kilder: IMDb, Buzzfeed, ThoughtCatalog.com, Empire.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!