SKUMMELT: Halloween byr på både spøkelser, hekser og zombier. Den opprinnelige grunnen til dette, er at vi skulle unngå å bli fanget av de døde.
SKUMMELT: Halloween byr på både spøkelser, hekser og zombier. Den opprinnelige grunnen til dette, er at vi skulle unngå å bli fanget av de døde. Foto: (Colourbox)

20 ting du neppe visste om halloween

Trodde du at halloween var nytt i Norge? Eller at julebukk er mye bedre?

Publisert

(SIDE2): Kostymene ligger klare i mange hjem, og barn over hele landet gleder seg til mørket faller på. I dag er det halloween - dagen hvor barn kler seg ut og går fra dør til dør for å be om godteri.

Les også: 10 pinlige halloween-kostymer.

I Norge er halloween-tradisjonen relativt ny, og ikke alle er positive til å få skumle barn på døra. Men skikken har mer i seg enn du kanskje tror.

Vi har funnet noen fakta om halloween som du kanskje ikke visste.

1. Ordet halloween kommer av uttrykket All Hallow’s Eve. Det betyr alle helliges kveld.

2. På norsk skal ordet skrives med liten forbokstav, som alle andre merkedager.

3. Halloween kom for fullt til Sverige i 1995 og til Norge i 2000. Her hjemme får «Harry Potter» mye av æren for at barna tok til seg halloween. I år bruker nordmenn 285 millioner kroner på halloween.

De første årene var det mange som kledde seg ut som Harry Potter og hans venner på halloween i Norge.
De første årene var det mange som kledde seg ut som Harry Potter og hans venner på halloween i Norge.

4. I Norge er det mange som misliker Halloween og foretrekker at barna heller skal gå julebukk. Julebukk-tradisjonen vi kjenner i dag, hvor barn kler seg ut og synger julesanger for å få godteri, har imidlertid ingen lang tradisjon i Norge. Det var først fra 1960-tallet denne formen for julebukk ble vanlig i Norge.

5. Andre former for julebukk har imidlertid lang historie i Norge. Den førkristne tradisjonen hadde døden som bakteppe, og denne fant sted på vintersolhverv, ikke i romjulen. De var utkledd med bukke- eller hornmaske - en tradisjon hentet fra Sør-Europa, hvor man kledde seg ut som djevler.

6. At halloween ikke har noen historisk tradisjon i Norge, er ikke sant. Under trolldomsprosessene på 1500- og 1600-tallet ble flere personer dømt til døden for å ha drevet med trolldom nettopp 31. oktober. Dette var regnet som en dag med en forbindelse mellom de døde og de levende. Man kunne derfor bli brent på bålet for å drive med magi denne dagen.

For noen hundre år siden kunne du bli brent på bålet for å drive med magi på halloween.
For noen hundre år siden kunne du bli brent på bålet for å drive med magi på halloween. Foto: (Colourbox)

7. Den første halloween-tradisjonen skal ha startet allerede for 6000 år siden.

8. Dagens halloween stammer fra den keltiske feiringen samhain. Samhain markerte slutten på innhøstingen og var en dag hvor man hedret sine nære som var døde.

9. 31. oktober trodde kelterne at grensen mellom verdenene til de levende og de døde ble fjernet. De døde kunne derfor komme tilbake og ta de levende med seg til dødsriket. For å hindre at dette skjedde, måtte du kle deg ut som en av dem. Folk la også ut godsaker utenfor døra, for å gjøre de døde fornøyde.

Kledde du deg ut som en død person, trodde de døde at du allerede var død og trengte ikke ta deg.
Kledde du deg ut som en død person, trodde de døde at du allerede var død og trengte ikke ta deg. Foto: (Colourbox)

10. De opprinnelige halloween-kostymene var laget av dyrehoder og dyreskinn.

11. Immigrantene tok med seg tradisjonen til USA. Her kledde mange seg ut kun ved å male seg svarte i ansiktet.

12. Kristne misjonærer syntes halloween-tradisjonen var morbid, og det var de som omgjorde skikken til feiringen vi kjenner i dag.

13. Knask eller knep er populært blant barna. Tidligere tilsa skikken at barna skulle gå fra dør til dør for å be om penger og mat mot å be for deres døde. Det var i utgangspunktet kun ment for fattige barn, men etter hvert slengte velstående barn seg også på for moro skyld. Skikken ble ulovlig i USA i 1933.

På 1920-tallet var utkledningen langt skumlere enn i dag:

14. Den første gangen uttrykket trick or treat ble brukt offentlig, var i en avis i Chicago i 1927.

15. Den norske versjonen knask eller knep skal første gang ha blitt brukt i Donald Duck-boka «Eventyrlig snadder» i 1993. Det var brødrene Henning og Espen Hagerup som oversatte uttrykket.

16. Tidligere skulle de utkledde barna danse, synge eller spille en scene for å få noe på døra.

17. Gresskar er en vesentlig del av halloween-feiringen. Opprinnelig brukte man imidlertid neper som lykter. Gresskar ble innført da tradisjonen kom til USA, fordi det var lettere å få tak i gresskar enn neper.

18. Lykten kalles på engelsk Stingy Jack. Uttrykket kommer fra eventyret om Jack som lurte djevelen flere ganger. Til gjengjeld måtte djevelen love at Jack ikke skulle komme til helvete. Men da han døde ville ikke Gud ha ham i himmelen heller, så han hadde ikke noe sted å være. Jack måtte derfor leve i mørket. Djevelen ga ham et brennende kullstykke, og Jack la dette i en uthulet nepe. Denne brukte han som lykt.

Gresskar er en viktig del av halloween-feiringen.
Gresskar er en viktig del av halloween-feiringen. Foto: (Colourbox)

19. I USA er det flere omplasseringssentere for dyr som nekter å la folk adoptere svarte katter før Halloween. Grunnen er at de er redde for at folk skal ofre dem.

20. Filmen «Halloween» skulle egentlig hete «The Babysitter Murders». Den byttet navn fordi produsent Irwin Yablans fikk vite at ingen film hadde tittelen «Halloween».

Kilder: Ef.com, Huffington Post, Metro.co.uk, Halloweennewengland.com, List25.com, Thoughtcatalog.com, Dagsavisen, Forskning.no, Wikipedia (I), Wikipedia (II).

Disse halloween-kostymene ler vi godt av:

Screen9v2

Sjekk denne kule halloween-sminken:

Screen9v2

Og hva med denne?

Screen9v2

Halloween-butikken i Storgata i Oslo er populær:

Screen9v2

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!