Foto: TV3 (TV3)

20-åringer blir gjeldsslaver

- Vi får brev fra 20-åringer med flere hundre tusen i kredittkortgjeld.

Publisert

(SIDE2:) - Inkassoselskapene har sagt det en stund, og nå merker vi det også på søknadsbunken; det blir stadig yngre inkassokunder, forteller Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim til Side2.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

De får brev fra stadig flere unge mennesker som har gått i luksusfella, og mistet kontrollen på sin egen økonomi.

- Vi får søknader fra 20-åringer som allerede har pådratt seg kredittkort- og inkassogjeld på 2-300.000 kroner, sier han.

Abonnementsregninger
Han mener dagens forbruksmønster er forskjellig i forhold til for bare noen år siden.

- En del av forklaringen ligger nok i at vi nå betaler mye av forbruket vårt i etterkant, for eksempel mobilregning, helsestudio, bredbånd og diverse andre former for abonnement, påpeker han.

- Dermed kan man få en økonomisk smell etter at du allerede har forbrukt varen. Har man ikke penger på konto, er det mange som skyver det foran seg til inkasso. For 10-15 år siden hadde vi færre slike betalinger i etterkant.

Flere nødvendige goder
Kvadsheim mener også at terskelen for nødvendige goder nok har endret seg, uten at det nødvendigvis gjør oss til luksusdyr.

- De fleste føler nok at vi ikke kan leve uten mobiltelefon, eller flatskjerm med god nok kanalpakke. Er det luksus? Mange vil nok si at det er nødvendighetsgoder, sier han.

- Har du ikke mobil er du helt utenfor sosialt sett, og det samme med internett. Det vi bruker å si til folk som sliter er at selv om du må ha mobil, så trenger du kanskje ikke den aller nyeste og dyreste modellen, med det dyreste abonnementet.

- Mange er alt for late til å gidde å finne billigere alternativ.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Mister oversikten
De fleste av Side2s lesere er kvinner i alderen 20-35, og ifølge Kvadsheim er det ikke de store innkjøpene som typisk ruinerer oss.

- De store kjøpene er de som er lettest å planlegge, enten det er en jakke, sportsutstyr eller en ferie. Det er oftere at folk mister oversikten over forbruket i «annet»-posten, sier han og forklarer:

- Man undervurderer de daglige småkjøpene man gjør. Et magasin i dag, en cappuccino i morgen og lunsj på restaurant dagen etter blir ofte en del kroner. De fleste kan med god samvittighet unne seg slike ting, men da bør man samtidig ikke bli for overrasket hvis kontoen går tom, påpeker han.

Løsningen er heldigvis enkel, om enn litt kjedelig.

- Det mest effektive er jo å lage et budsjett, faktisk gjøre akkurat det samme som vi gjør i programmet. Du trenger ikke en tavle og en haug tusenlapper, det holder med en utskrift fra nettbanken. Så deler du bare opp i seks kategorier. Det er viktig å se seg i bakspeilet, sier han.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!