Har du noensinne hatt en drøm om å eie et slott? Det er ikke umulig lenger. Slottet La Mothe-Chandeniers i Vest-Frankrike skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker har donert penger.
Har du noensinne hatt en drøm om å eie et slott? Det er ikke umulig lenger. Slottet La Mothe-Chandeniers i Vest-Frankrike skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker har donert penger. Foto: Guillaume Souvant (AFP)

10.000 deleiere har gått sammen - nå skal dette franske eventyrslottet renoveres

Har du noen gang drømt om å eie et ekte prinsesseslott? Nå kan drømmen bli virkelighet!

Publisert

De fleste av oss som var skikkelige prinsesser da vi var barn, drømte nok også om å eie et ekte slott når vi ble voksne. 

Men hallo!! Nå er dette faktisk en fullstendig reell mulighet. 

Slottet La Mothe-Chandeniers i Vest-Frankrike (som btw ser ut som det er tatt rett ut av en Disney-klassiker) skal nemlig renoveres, og til nå har 10.000 personer donert penger til oppussingen, ifølge CNN.

*Ringer banken og spør om vi kan bruke BSU-en på et ruinslott i Frankrike*

Slottet La Mothe-Chandeniers skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker som nå også er deleiere har donert penger.
Slottet La Mothe-Chandeniers skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker som nå også er deleiere har donert penger. Foto: Guillaume Souvant (AFP)

Har samlet inn åtte millioner kroner

Det er Dartagnans, en fransk crowfundingtjeneste dedikert til å bevare fransk kulturarv, som står bak innsamlingen. Ifølge nettsiden er 828.898 euro, eller litt over åtte millioner norske kroner, samlet inn i skrivende stund. 

- Ideen er ikke bare å samle inn pengene, men å få så mange mennesker som mulig til å bidra med å redde dette magiske, eventyrliknende stedet, sier grunnleggeren av Dartagnan, Romain Delaume, til The Guardian.

 

Prosjektet er en del av et renoveringsprogram kalt «Adopter et slott», som også er det første av sitt slag i Frankrike, ifølge Cosmopolitan

Bidragsyterne har donert minst 50 euro. Neste år vil de bli tilbudt aksjer i et selskap som skal drive slottet ved å betale ytterligere en euro per 50 euro de har donert. Da vil de ha noe å si i prosessen videre med renoveringen. 

Les også: Sveriges dronning hevder det spøker på slottet

En del av det eventyrliknende slottet La Mothe-Chandeniers i Les Trois-Moutiers i Vest-Frankrike.
En del av det eventyrliknende slottet La Mothe-Chandeniers i Les Trois-Moutiers i Vest-Frankrike. Foto: Guillaume Souvant (AFP)

Bygget på 1200-tallet

De eldste delene av La Mothe-Chandeniers ble bygget på 1200-tallet av eierne, Bauçay-familien. 

Det ble tatt to ganger av engelskmennene i middelalderen og ble også plyndret under den franske revolusjonen. 

I 1809 ble det kjøpt av en rik forretningsmann fra Paris, François Hennecart, som renoverte slottet og plantet en vingård der. Samtidig ble mye av den middelalderske arkitekturen bevart, skriver The Guardian. 

I løpet av årene gikk slottet i arv til ulike etterkommere. 

Baron Edgard Lejeune rekonstruerte slottet i 1870, da i en fransk romantisk stil. 

Rett etter at det ble installert sentralvarme på slottet i 1931, ødelagte en stor brann mye av bygningen, inkludert et helt bibliotek med sjeldne bøker, antikke møbler, tapeter og dyre malerier. 

Nedturen i det hele er at det ikke vil være mulig å bo i eller leie deler av slottet for eierne. De vil likevel kunne få reise og besøke slottet allerede når renoveringsprosessen starter våren 2018. 

Men seriøst, se da😍😍😍

Har du noensinne hatt en drøm om å eie et slott? Det er ikke umulig lenger. Slottet La Mothe-Chandeniers i Vest-Frankrike skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker har donert penger. 
Har du noensinne hatt en drøm om å eie et slott? Det er ikke umulig lenger. Slottet La Mothe-Chandeniers i Vest-Frankrike skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker har donert penger.  Foto: Guillaume Souvant (AFP)
Slottet La Mothe-Chandeniers skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker som nå også er deleiere har donert penger.
Slottet La Mothe-Chandeniers skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker som nå også er deleiere har donert penger. Foto: Guillaume Souvant (AFP)
Har du noensinne hatt en drøm om å eie et slott? Det er ikke umulig lenger. Slottet La Mothe-Chandeniers i Vest-Frankrike skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker som nå også er deleiere har donert penger.
Har du noensinne hatt en drøm om å eie et slott? Det er ikke umulig lenger. Slottet La Mothe-Chandeniers i Vest-Frankrike skal renoveres i en prosess hvor 10.000 mennesker som nå også er deleiere har donert penger. Foto: Guillaume Souvant (AFP)

Les også: Her er første sniktitt på Disney-prinsessekjolene som skal stilles ut på Steen & Strøm

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!