POPULÆRE: Mange har et forhold til Pernille, Gobo og Anna.
POPULÆRE: Mange har et forhold til Pernille, Gobo og Anna. Foto: (NTB / NRK / YouTube)

10 TV-figurer barna våre ikke har et forhold til

Disse har vi ikke fått et gjensyn med.

Publisert

(SIDE2): Vi som er født på 1970-, 1980- og 1990-tallet kan fremdeles se igjen noen av våre barne-TV-favoritter. Postmann Pat har fått seg mobil, mens lokomotivet Thomas har blitt multikulturell. Smurfene og Gråtass er på kino, og Kermit skaper overskrifter i avisene.

Andre «gamle» helter som dagens barn får se på barne-TV, er brannmann Sam, pingvinen Pingu, professor Balthazar, Albert Åberg, blekkspruten Blekkulf, spøkelset Laban og kaptein Sabeltann. Og dette er bare noen av de mange figurene på NRK Super som foreldrene kan huske fra sin barndom.

Les også: Nå kommer Mummitrollet tilbake i ny TV-serie.

Mange barn har også et forhold til serier som «Portveien 2» og «Titten Tei», fordi sangene fra seriene fremdeles blir sunget både i barnehagen og hjemme.

Les også: 10 TV-programmer vi så på lørdagskvelden før.

Men det er noen populære figurer som har forsvunnet. De blir ikke vist i sin gamle form, har ikke blitt modernisert og ikke fått sin egen kinofilm. De har gått i glemmeboka og dukker bare opp i nostalgiske øyeblikk.

Vi har plukket ut noen figurer vi ikke har sett noe til siden vi var små.

«Bertha»

«Bertha, kjære Bertha - du er en deilig maskin!» Barna elsket den grønne leketøysmaskinen på 1980-tallet. Bertha kunne lage alle typer leker, men hver dag oppsto det en ny krise.

«Tøydokke Anna»

Dette var en elsk-hat-serie for barna på 80-tallet. Vi møtte tøydokka Anna som var ute på eventyr. Hun bodde hos Sara sydame, og vi ble også kjent med blant annet Petra prøvedokke og den hvite katten.

«Kalle Klovn»

Den blide klovnen var populær på slutten av 80-tallet. Kalle havnet på en øde øy etter å ha sovnet i båten sin. Her opplevde han mye spennende.

«Majka, jenta frå verdsrommet»

Denne tsjekkiske serien ble vist på NRK første gang i 1981. Den handlet om en jente som kom fra planeten Gurun og ble kjent med barn her på jorden.

«Fragglene»

«Kom og syng en sang, leke gjør vi dagen lang!» Det har lenge vært snakk om å lage en film om fragglene, men det ser ut til å ta tid.

Les også: Hollywoodhelt vil takle Fragglene.

Gobo, Vembi og de andre fragglene bor i Fraggelberget sammen med doserne. De må passe seg for Gorgene, men tar seg gjerne en tur til den kloke Skraphaugen.

«Pernille og Mr. Nelson»

Disse to figurene dukket opp allerede i 1961. Her blir vi kjent med søte Pernille og sleipe mr. Nelson.

«Andungen Kvakk-kvakk»

De fleste barn på 80-tallet kunne sangen fra denne serien. Den italienske serien besto av origami-figurer, med den lille andungen i hovedrollen.

«Shagma»

Mange husker «Shagma», men egentlig het serien «Arkadia - reisen til jordas indre». Det var en fransk tegnefilmserie som ble vist på NRK første gang midt på 80-tallet, hvor den ble vist på fransk og tekstet på nynorsk.

«Flipper»

En gang i tiden var det populært med TV-serier om dyr som redder mennesker. «Flipper» handler om en delfin som bor i nærheten av Porter Ricks og sønnene Sandy og Bud. Her dukker det stadig opp fæle folk, men Flipper redder alltid situasjonen. Lignende populære serier var «Lassie» (den legendariske collien som har reddet utallige barn) og «Skippy the Bush Kangaroo» (kenguruen som bekjemper kriminalitet).

«Bestemor»

Enda en dokkeserie som har forsvunnet. Serien handlet om Jim og hans usedvanlige bestemor. Den ble vist på TV på både 80- og 90-tallet.

Les også: Husker du lykketroll?

Les også: 6 ting fra 90-tallet dagens skoleelever knapt vet hva er

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!