Flere av Harry Potter-karakterene kunne vært spilt av andre skuespillere.
Flere av Harry Potter-karakterene kunne vært spilt av andre skuespillere. Foto: (Warner Bros.)

10 skuespillere som nesten spilte i Harry Potter

Hugh Grant og J.K. Rowling var ønsket i Harry Potter-filmene.

Publisert

Vi elsker «Harry Potter», og leser bøkene og ser filmene igjen og igjen.

De fleste er enige i at skuespillerne i filmene passer perfekt i rollene. Men rollelisten kunne sett ganske annerledes ut.

Her er noen skuespillere som kunne spilt i «Harry Potter».

Liam Aiken som Harry Potter

Daniel Radcliffe er Harry Potter - vi kan knapt forestille oss filmene uten ham. Men hadde det ikke vært for J.K. Rowlings prinsipper, ville vi gjort nettopp det.

Liam Aiken var ikke bare en sterk kandidat til rollen - han fikk den faktisk. Regissør Chris Columbus var tidlig klar på at han ønsket Aiken i hovedrollen.

- Det var krevende og skjedde veldig fort. Jeg fløy til England, og en uke senere fikk jeg rollen. Neste dag hadde jeg den ikke lenger, har Aiken sagt til NY Daily News.

Grunnen var at Rowling krevde å ha en britisk gutt i tittelrollen, og Aiken er amerikansk. Men han har forståelse for valget hennes.

- Som James Bond, måtte Harry være britisk. Nå skjønner jeg at det var positivt, for på den tiden hadde jeg ikke spilt i så mange filmer, så jeg ville bli husket for den rollen resten av livet. Og det vil jeg ikke, sier han.

Foto: AP

Haley Joel Osment som Harry Potter

Tidlig på 2000-tallet var Haley Joel Osment den største barnestjernen i bransjen. Da Steven Spielberg forberedte seg på å filmatisere den første boka, ville han derfor ha «Den sjette sansen»-stjernen i hovedrollen.

Også i dette tilfellet nektet Rowling. Det skal ha vært uenigheten om dette som gjorde at Spielberg trakk seg fra regijobben og overlot den til Chris Columbus.

Foto: Rose Prouser REUTERS

Hatty Jones som Hermine Grang

Tusenvis av jenter prøvde å kapre rollen som Hermine Grang. Til slutt sto det mellom to jenter: Den helt uerfarne Emma Watson og den noe mer erfarne Harry Jones, som hadde hatt hovedrollen i filmen «Madeline».

Columbus vurderte først å velge Jones, men kom fram til at Hatty så for gammel ut. Hun var 13 år gammel på audition, mens Watson bare var 11.

Foto: Getty Images

Hugh Grant som professor Gyldeprinz Gulmedal

Kenneth Branagh gjør en strålende innsats som den selvsentrerte, skrytete professoren i «Mysteriekammeret». Men vi tror faktisk at Hugh Grant ville passet enda bedre i rollen, og han var også førstevalget til Columbus.

Grant fikk tilbud om rollen og takket ja. Han skal til og med ha farget håret blondt. Men dessverre krasjet innspillingen med komedien «Two Weeks Notice», som han allerede hadde signert for. Derfor måtte han trekke seg fra Potter-universet.

Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Robin Williams som Gygrid

Selv om Robin Williams var en glimrende skuespiller med stort reportoar, tror vi faktisk ikke at han ville spilt Gygrid bedre enn Robbie Coltrane. Men det var likevel Williams som var førstevalget til rollen. Også her satte Rowling foten ned for en amerikansk skuespiller.

- Det var ikke greit med amerikanske skuespillere, sa Williams ifølge The Guardian.

Han innrømmet likevel at han ikke så bort fra at han kunne få en rolle senere.

- Kanskje en dag, hvis for eksempel Harry går på Yale og blir president, sa han spøkefullt.

Foto: (Getty Images)

Tim Roth som professor Severus Slur

Professor Slur er blant Potter-seriens mest populære figurer, og han er både elsket og hatet av fansen (mest elsket ...). Alan Rickman levendegjorde karakteren på en perfekt måte, og det er vanskelig å se for seg en annen skuespiller i rollen.

Egentlig var det Tim Roth som skulle spille Slur. Selv om innspillingen kolliderte med nyversjonen av «Planet of the Apes», som han allerede hadde godtatt, hadde de ordnet problemet.

- Jeg skulle spille i begge filmene. Vi ordnet det så jeg kunne fly fram og tilbake. De lagde en timeplan, men det ville blitt for mye for meg, har han sagt til MTV.

Han forteller at Slur ville vært helt annerledes med ham i rollen.

- Jeg ville gjort Slur til en annen fyr. Men jeg syns det var riktig å gå for Alan, sier han.

Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL

Tilda Swinton som Rakel Rummelfiold

Emma Thompson var et flott valg for clairvoiance-læreren Rakel Rummelfiold. Den første som fikk tilbud om rollen, var imidlertid Tilda Swinton. Hun takket nei av to grunner: Fordi innspillingen krasjet med en annen jobb og fordi filmen foregikk på en kostskole.

- Jeg klarer ikke si noe positivt om kostskoler, noe som er en av grunnene til at jeg ikke liker «Harry Potter». For jeg mener at den romantiserer kostskoler for barn, har hun sagt ifølge PageSix.com.

Foto: Rex/willi Schneider

Kate Winslet som Helena Ravnklo og Fleur Delacour

Husspøkelset på Ravnklo er så vidt med i «Dødstalismanene - del 2». Denne rollen var tiltenkt Kate Winslet, og hun fikk tilbud om den. Dessverre svarte agenten hennes nei før hun fikk vite om tilbudet.

Winslet skal ha vært involvert i castingen i «Harry Potter»-filmene tidligere også. Ifølge daværende ektemann Sam Mendes hadde Winslet møter med Chris Columbus med tanke på rollen Fleur Delacour i «Ildbegeret».

- Hun vurderer det fortsatt. Jeg sa at jeg syns hun skal gjøre det for barnas skyld, sa Mendes ifølge UPI.com.

Foto: Frazer Harrison (Afp)

Ian McKellen som Albus Humlesnurr

I de to første filmene var det Richard Harris som spilte rektor Humlesnurr. Men da han døde, måtte de finne en ny skuespiller til rollen. Den første de tenkte på var Ian McKellen, som akkurat var ferdig med innspillingen av «Ringenes herre»-filmene, hvor han spilte trollmannen Gandalf.

Tidligere hadde Harris kritisert McKellens skuespillerprestasjoner. Da han ble tilbudt en rolle i Potter, var han derfor ikke interessert.

- Da de ringte meg opp og spurte om jeg var interessert i å være med i «Harry Potter»-filmene, sa de ikke hvilken rolle de tenkte på. Men jeg skjønte hvilken de mente. Jeg kunne ikke ta over rollen til en skuespiller som jeg visste ikke aksepterte meg, har han sagt til Telegraph.co.uk.

Men det er mange som tror han har spilt rollen:

- Når jeg ser plakater med Mike Gambon, som spilte Humlesnurr nydelig, tror jeg noen ganger at det er meg.

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

J.K. Rowling som Lily Potter

«Harry Potter»-forfatteren selv fikk spørsmål om å spille Harrys mor Lily.

- Filmskaperne spurte om jeg ville spille Lily Potter i scenen med Mørd-speilet i den første filmen, men jeg er virkelig ingen skuespiller, selv ikke en som bare trenger å stå der og vinke. Jeg ville ha ødelagt det på en eller annen måte, har hun skrevet på JKRowling.com.

Foto: Angela Weiss (AFP)

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.