MANGE FØLGERE: Khloe Kardashian (f.v.), Kendall Jenner, Kourtney Kardashian, Kim Kardashian og Kylie Jenner når ut til flere hundre millioner følgere gjennom sine sosiale medier. Søstrene har ved flere anledninger blitt fersket i å fikle med bildene sine.
MANGE FØLGERE: Khloe Kardashian (f.v.), Kendall Jenner, Kourtney Kardashian, Kim Kardashian og Kylie Jenner når ut til flere hundre millioner følgere gjennom sine sosiale medier. Søstrene har ved flere anledninger blitt fersket i å fikle med bildene sine. Foto: Kevin Mazur / Contributor / Getty Images

Bilderedigering

10 ganger The Kardashians ble fersket i fotojuks

Behovet for å sammenligne seg med andre i sosiale medier har en innvirkning på selvbildet, ifølge psykolog.

Publisert Oppdatert

The Kardashians er blant verdens mest fulgte influensere på Instagram, med mange hundre millioner følgere til sammen.

For søskenflokken er kontoene i sosiale medier enorme annonseflater, og de tjener gode penger på å fronte kampanjer, promotere produkter og gjøre andre typer sponsede innlegg.

Søstrene har også flere ganger blitt fersket i fotojuks, og blitt kritisert for å manipulere bildene sine til det ugjenkjennelige.

Promobilder vekket oppsikt

De nye promobildene for familiens TV-serie, «Keeping Up With The Kardashians», skapte overskrifter for en drøy uke siden, da fansen plukket opp at det var flere ting som ikke stemte ved bildet.

Blant annet ser Khloe Kardashians overkropp ut til å ha forsvunnet, og det ser heller ikke ut til at hun skjuler den ved å sitte bak resten av familien på en annen pute.

Tar man en nærmere titt på Kourtney Kardashians føtter, ser de ut til å henge sammen og hun har i tillegg seks tær på høyrefoten.

Kendall Jenners høyre kne ser også ut til å være glattet ut, noe som skaper et inntrykk av at beinet hennes er uten ledd.

Retusjerte bilder påvirker

Psykolog Svein Øverland er psykologspesialist innen barne- og ungdomspsykologi og rettspsykologi.

Han forteller til Side2 at kunnskapen vi i dag har om effekten av retusjering hovedsaklig bygger på forskning rundt reklame.

- Men det har lenge vært kjent at menn opplever bilde av samme kvinne mer attraktiv dersom man endrer pupillstørrelser og fargenyanser i ansiktet. Effelten av retusjering har også vist seg å vedvare selv når tilskuerne vet at bildene er redigert. Effekten er enda større når modellene er noen som målgruppen ser opp til og når målgruppen allerede har holdninger som er åpne for at skjønnhet er viktig uansett om det er medfødt eller manipulert eller operert, sier Øverland.

Psykologspesialist Svein Øverland
Psykologspesialist Svein Øverland Foto: Privat

Psykologen forteller at man også ser en endring i hvordan folk ser på plastiske inngrep.

- For mange år siden skulle brystoperasjoner og ansiktskirurgi se naturlig ut, nå vil mange at det skal synes at man har utført kirurgi, med andre ord er dette i endring. Kjønnsleppereduksjon og analhullbleking ble sett på som rart for noen år siden, men blir i stadig større grad sett på som ok.

- Kan vi si med sikkerhet at det skaper større kroppspress i samfunnet når store influensere redigerer seg selv på bilder i sosiale medier?

- Det finnes lite god forskning på dette, men veldig mye tyder på det.

Under ser du ni andre ganger The Kardashians har blitt tatt i å fikle med bildene sine. Vi har samlet et utvalg her, men det finnes også en rekke andre eksempler lett tilgjengelig på internett.

Kourtney Kardashians flytende bein

View this post on Instagram

Love yourself as deeply as you love them.

A post shared by Kourtney Kardashian (@kourtneykardash) on

Kourtney Kardashian (39) la i mars ut et nakenbilde av seg selv i badekaret som fikk folk på Instagram til å klø seg i hodet.

Det venstre benet hennes ser ikke ut som det er festet til resten av kroppen, hele låret hennes er borte, og hodet hennes er i tillegg unaturlig stort sammenlignet med resten av kroppen.

Khloe Kardashian med unaturlige proposjoner

View this post on Instagram

✨ ✨

A post shared by Khloé (@khloekardashian) on

Khloe Kardashian (34) la ut bildet over kort tid etter at det ble slutt mellom henne og eksen Tristan Thompson (28). På bildet er hun ikledd en iøyenfallende, glitrende buksedress, men det er ikke dét som har skapt mest oppmerksomhet. Flere i kommentarfeltet på Instagram la merke til at hodet hennes ser unaturlig stort ut sammenlignet med resten av kroppen.

Da Kim Kardashian plutselig så mye tynnere ut

Kim Kardashian (38) er verdenskjent for formene sine, og rumpa hennes er kanskje verdens mest berømte.

Da hun la ut bildet over på Instagram i oktober 2018 for å promotere sminkemerket sitt, ble hun kritisert av fansen for å ha redigert rumpa mindre i størrelse.

Da høydeforskjellene ble visket ut

NOE STEMMER IKKE: Det er flere ting med dette promobildet som ikke stemmer med virkeligheten.
NOE STEMMER IKKE: Det er flere ting med dette promobildet som ikke stemmer med virkeligheten. Foto: E! Entertainment

Også på forrige runde med promobilder av The Kardashians, var flere raskt ute med å påpeke at det var noe merkelig med bildet.

Selv om det i virkeligheten er ganske store høydeforskjeller mellom Kim, Kourtney og Khloe Kardashian, ser dette ikke ut til å ha blitt tatt hensyn til i bilderedigeringen.

Her er søstrenes høyder i virkeligheten:

Kourtney Kardashian: 152 centimeter

Kim Kardashian: 159 centimeter

Khloe Kardashian: 177 centimeter

Det er altså egentlig hele 25 centimeters høydeforskjell mellom Khloe og Kourtney Kardashian. Dette bildet viser høydeforskjellen mellom søstrene i virkeligheten:

I VIRKELIGHETEN: Søskenflokken minus Kendall Jenner på Cosmopolitans 50-årsfeiring.
I VIRKELIGHETEN: Søskenflokken minus Kendall Jenner på Cosmopolitans 50-årsfeiring. Foto: Steve Granitz / Contributor / Getty Images

Les også: Kim Kardashian får kritikk av fansen for dette bildet

Kendall Jenners toppløsbilde

View this post on Instagram

bone-dry

A post shared by Kendall (@kendalljenner) on

Kendall Jenner (23) postet i mai 2018 et bilde av seg selv på Instagram hvor hun sitter på en baderomsbenk kun iført undertøy.

Flere la merke til at dørkarmen bak henne ser ut til å ha en unaturlig bøy, som om supermodellen har dratt i bildet i et redigeringsprogram.

Da Kylie Jenner photoshoppet rumpa si

Da Kylie Jenner (21) la ut bildet over i desember 2016, for å promotere jeans fra merket Fashionova, ble hun beskyldt for å ha tuklet litt først.

Ser man på det originale produktbildet, kan man se at den midterste beltehempen og lommene ser ut til å være forvrengt og dratt i i et bilderedigeringsprogram, kunne Mashable melde den gang.

Da Kris Jenner la et filter på ansiktet til Gordon Ramsay

Kris Jenner (63) møtte kjendiskokken Gordon Ramsay da han støttet opp om kokeboken hennes, men hadde samtidig tydelig redigert ansiktet hans på bildet som foreviget øyeblikket mellom de to.

I et bilde Kris Jenner la ut på Instagram i samme anledning, kan man se at Gordon Ramsays ansikt har fått et filter.

Mysteriet med Kim Ks forsvunnede arm

Kim Kardashian postet et tilsynelatende hyggelig vennskapsbilde med kompisen Jonathan Cheban på en yacht tilbake i 2014, men ved en nærmere titt er det noe som ikke stemmer.

Selfiedronningens høyrearm ser ut til å slutte ved albuen, og det samme gjør armen Cheban holder rundt henne.

Kim Kardashian, Blac Chyna og en bøyd dørkarm

View this post on Instagram

🙏

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Black Chyna og Kim Kardashian var gode venner for noen år tilbake, og i samme periode la Kim ut en treningsselfie hvor de to poserte foran et speil.

Den gang ble det påpekt at bildet på Instagram så annerledes ut enn det opprinnelige som ble lagt ut på Snapchat, og først og fremst dreier det seg om dørkarmen bak dem og flisene på gulvet, som ser ut til å være ganske kraftig dratt i.

- Psyker ut oss selv

Psykolog Øverland sier at mennesker sammenligner seg med hverandre hele tiden, og at det på et tidspunkt ble viktigere for oss å vite hvor vi var i statushierarkiet enn å være gode til å forsvare oss mot ville dyr. Dette vises til av den såkalte «sladderhypotesen» i evolusjonspsylologien, sier han.

- Sannsynligvis er vi derfor evolusjonært disponert for å stadig sammenligne oss med andre i flokken og gjøre hva som helst for å klatre i hierakiet. Sosiale medier har utvidet dette behovet og gjør oss «primet» til å stadig sjekke ut andres status og hvordan vi kan gjøre som andre for å beholde og avansere i status. I tillegg sammenligner vi oss i det virkelige liv med hvordan vi fremstiller oss selv i sosiale medier. Når vi ser bildet av oss selv posere, forstår vi også at vi ikke er slik. Det gjør at vi psyker ut oss selv med at vi sammenligner oss selv med personer vi ikke har sjanse til å «vinne i skjønnhet mot» og samtidig blir skuffet av at vi vet at vi ikke en gang er så fine og smarte som vi forsøker å overbevise andre og oss selv om.

- Var kroppspress og dårlig selvbilde et like stort problem blant unge før sosiale medier ble allemannseie?

- Nei. Forskning viser at psykiske lidelser og symptomer på ensomhet har økt i takt med økt tilgjengelighet til internett. Før hadde man i hvert fall sjans til å være penest på skolen eller i klassen. Nå er det alltid noen som er penere, smartere eller kulere enn deg. I tillegg er det godt dokumentert at høyt forbruk av sosiale medier er forbundet med økt ulykkelighet, nedsatt immunsforsvar og tristhet. Kroppspress har alltid eksistert, men aldri så mye som i dagens vestlige samfunn.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!