Når vi trener, bryter vi kroppen ned. Hvis vi aldri gir kroppen vår tid til å bygge seg sterkere, havner man fort inn i en dårlig sirkel med manglende resultater og lite energi.
Når vi trener, bryter vi kroppen ned. Hvis vi aldri gir kroppen vår tid til å bygge seg sterkere, havner man fort inn i en dårlig sirkel med manglende resultater og lite energi. Foto: Getty Images

Trening

Tre tegn på at du trener for mye

Her er de viktigste faresignalene du skal se etter.

Publisert Oppdatert

Hanna Sundquist er utdannet PT, gruppeinstruktør og jobber som redaksjonssjef i ShapeUp.

Ja, trening er superviktig, men det kan også bli for mye av det gode. Det er fort gjort å kjøre for hardt på når man først er i en god treningsflyt, men det kan straffe seg. Kroppen er kompleks, og noen ganger kan det være vanskelig å registrere alle symptomene den sender ut hvis den skriker etter hvile.

Når vi trener, bryter vi kroppen ned. Hvis vi aldri gir kroppen vår tid til å bygge seg sterkere, havner man fort inn i en dårlig sirkel med manglende resultater og lite energi.

Oppsummert, her er de tre viktigste faktorene du skal være obs på:

1. Reduserte treningsresultater

Står du på stedet hvil med antall kiloer på stanga? Eller klarer du aldri å slå rekorden din på 5-kilometeren, til tross for masse trening? Tegn på for mye trening vil ofte være at du får reduserte resultater og fallende prestasjon på trening.

Bra stress er godt for kroppen, mens en lengre periode med stress utover dette kan bidra til motsatt effekt. Hvis ikke kroppen får mulighet til å hente seg inn, vil du heller ikke klare å prestere tilstrekkelig på trening for å få de resultatene du ønsker.

Hvis du for eksempel kjenner syren svi i lårene bare av å gå opp to etasjer, er dette et viktig regn på at kroppen skriker etter pause.

Les også: Dette bør du spise før og etter trening

2. Lettere syk

Denne kommer du ikke unna. Når kroppen utsettes for høyt, negativt stress, går det utover andre funksjoner i kroppen.

Blant annet vil immunforsvaret svekkes og du er mer utsatt for sykdom. Hvis du attpåtil ikke får i deg nok næring, ber du om å bli sengeliggende!

Les også: Derfor bør du sove i stedet for å trene når du er sliten

3. Lavere energinivå

Et annet tegn på at du trener for mye er at du ikke lenger får energiboost av trening, men heller har mindre overskudd i hverdagen og sover dårligere. Da er det viktig at du legger inn nok hvile for å komme deg ovenpå igjen. Trening skal være noe som GIR energi, ikke noe som TAR den.

Det viktigste er å se på helheten. Selv om du opplever lite fremgang i en periode eller har lite energi, betyr det ikke nødvendigvis at du er overtrent. Men om disse tegnene er til stede over en periode bør du vurdere om treningsmengden din er for høy i forhold til evnen du har til å hente deg inn.

Med andre ord, slapp av i mellom slagene. Tilstrekkelig med søvn, mat og drikke er helt avgjørende for at du skal kunne prestere på alle arenaer i hverdagen. Trening skal være noe som gir deg ekstra energi, husk det!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!