BCAA-DRIKKER har blitt ekstremt trendy og populært, men har det noen effekt på treningen?
BCAA-DRIKKER har blitt ekstremt trendy og populært, men har det noen effekt på treningen? Foto: (Flickr/NOCCO/TRUE)

Idrettsprofessor om BCAA-drikker: - Jeg ville ikke brukt penger på dette

Dette sier ekspertene om hva du kan forvente av resultat.

Publisert

(SIDE2): Det siste året har treningsdrikker med BCAA stadig blitt mer og mer populært.

Drikkeboksene som før kun fantes på enkelte treningssentre og på nett, har nå funnet veien til dagligvarebutikkene, bensinstasjoner og kiosker.

I sosiale medier ser man ofte innlegg med disse drikkene, særlig i forbindelse med trening. Kjente merker som tilbyr disse boksene med BCAA er for eksempel Nocco og TRUE.

Prisen for en boks ligger på mellom 25-35 kroner stykk.

Forgreinede aminosyrer

Hva er egentlig BCAA-drikker, og vil Ola og Kari Nordmann ha noen nytte av disse drikkene?

Truls Raastad er professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole.

Han forklarer at BCAA står for «branched chain amino acids» som på norsk er oversatt til forgreinede aminosyrer.

- BCAA består av de tre aminosyrene leucin, isoleucin og valin. BCAA kjennetegnes ved at de har en ekstra karbonkjede som gir de spesielle egenskaper og det er ofte disse egenskapene som blir trukket frem når det er snakk om tilskudd, sier idrettsprofessoren til Side2.

BCAA er såkalte essensielle aminosyrer, altså aminosyrer som kroppen ikke klarer å lage selv og som vi derfor må tilføre gjennom mat og drikke.

- I tillegg er dette de eneste aminosyrene som ikke kan bli omdannet til andre aminosyrer og som metaboliseres andre steder enn i leveren.

Større muskler av BCAA?

Leucin er en av de tre aminosyrene som har fått mye oppmerksomhet når det har vært snakk om økt muskelvekst og å bevare muskelmasse.

Ifølge Raastad er det gjort studier som viser at økt mengde leucin i blodet stimulerer hastigheten på muskelproteinsyntesten, noe som igjen i teorien kan bidra til at muskelen over tid blir større, samt at restitusjonstiden i forbindelse med trening kortes ned.

Men professoren understreker at den forskningen som er gjort involverer først og fremst leucin i myseprotein.

- Jeg har ikke sett noen studier som er blitt utført med rene BCAA-drikker og man ser heller ikke noe klart mønster i forskningen som er gjort. I flere studier er det vist at en økt konsentrasjon av leucin i blodet like etter inntak av myseprotein har en kortvarig positiv effekt på proteinsyntesen i muskelen direkte etter inntak, men det er lite dokumentasjon på at dette gir økt muskelvekst når man måler over tid.

- Bedre å endre på kostholdet

Fredrik Tonstad Vårvik er enig. Han er utdannet personlig trener og studerer for tiden mastergrad i Treningsfysiologi og sportsvitenskap på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

I tillegg er Tonstad Vårvik forskningsassistent for «Bayesian Bodybuilding» og skribent hos FredFitology og Akademiet for personlig trening.

- Forskning viser at BCAA kan stimulere proteinsyntesen samt å hemme proteinnedbrytning, selv om hemming av nedbrytningen mest sannsynlig er på grunn av at insulin blir stimulert. Men alt dette gjør et tilstrekkelig proteininntak via kosten også! sier mastergradstudenten til Side2.

- Proteinsyntesen trenger dessuten også alle de andre essensielle aminosyrene, til å holde prosessen gående over lengre tid, noe BCAA kun gjør over en kortere tidsperiode, legger han til.

- Trenger vi disse BCAA-drikkene?

- Alle trenger BCAA og dette kan fint dekkes gjennom et helt vanlig kosthold. De som ikke har et tilstrekkelig proteininntak i kosten vil heller ha mer nytte av å endre kostholdet enn å drikke BCAA-drikker, er svaret fra Raastad.

- Folk flest vil sannsynligvis ikke merke noen effekt på trening eller restutisjonen selv om de drikker disse drikkene, mener eksperten.

LES OGSÅ: Ernæringsekspert: - Unødvendig å kjøpe proteintilskudd

- Dette utnytter kosttilskuddbransjen

- Er det bortkastede penger?

- Jeg ville ikke brukt penger på dette, svarer idrettsforskeren.

- Et tilstrekkelig proteininntak er sjeldent et problem blant nordmenn, og sånn sett vil ekstra BCAA da være bortkastet. Har man en et veldig lavt proteininntak bør man heller spise litt mer proteiner fra matvarer som bidrar med fullverdig protein, som for eksempel animalske produkter som kjøtt, meieriprodukter fisk og egg, understreker Tonstad Vårvik.

- Hvorfor tror dere at BCAA er blitt så populært som det har blitt?

- Folk leter etter lettvinne løsninger og dette utnytter kosttilskuddbransjen. Da blir det fort en hype som varer en liten stund før det går over, tror Tonstad Vårvik.

- Det er god markedsføring for produktene og i tillegg til BCAA så har man ofte også fjernet sukker og kalorier. Jeg har inntrykk av at det først og fremst er jenter som benytter seg av disse drikkene fordi det også inneholder lite energi, sier Raastad.

(Artikkelen fortsetter under)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

- For folk som trener

En av produsentene som tilbyr BCAA-drikker er «Nocco No Carbs Company». Agnes Palinski, Presseansvarlig i NOCCO, sier til Side2 at de beskriver deres produkter som en «ready-to-go»-drikk med fokus på de som trener.

- Trenger folk egentlig BCAA-drikker?

- Vår målsetning med NOCCO er å skape et funksjonelt drikkealternativ på best mulig måte for treningsbevisste og vi følger stadig med på aktuell forskning, sier hun.

PRESSEANSVARLIG I NOCCO: Agnes Palinski.
PRESSEANSVARLIG I NOCCO: Agnes Palinski. Foto: Anna W. Thorbjörnsson

- Vi har valgt å tilsette BCAA i NOCCO av følgende grunn: Protein bygges opp av aminosyrer. Ni av disse er essensielle, som betyr at de må tilføres gjennom maten fordi kroppen ikke klarer å produsere dem selv. BCAA er eksempler på slike aminosyrer. Mye hard trening fører til at nedbrytningen av musklene øker og på grunn av dette trenger musklene protein for å repareres. Aminosyrene i NOCCO har vi tilsatt for å minske muskelnedbrytning, forklarer Palinski.

- Det finnes vitenskapelige bevis for at protein eller aminosyrer som BCAA i forbindelse med styrketrening fører til økt muskelproteinsyntese, og dermed økt muskeloppbygning, som for eksempel i denne studien fra 2014

NOCCOs presseansvarlig vil ikke si noe konkret om hvordan salgstallene til BCAA-drikkene har vært det siste året, men sier at de tror salget vil fortsette å øke.

- Vi har en sterk tro på at våre funksjonelle drikker fortsatt vil bli satt pris på blant de treningsbevisste.

LES OGSÅ: Beste snacks før og etter trening

View this post on Instagram

Sunday hangout 💪🏼 #Nocco @NoccoNorge

A post shared by NOCCO (@nocco) on

View this post on Instagram

Fresh start of the day ☀️ #Nocco #NoccoÄpple

A post shared by NOCCO (@nocco) on

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!