PRIORITER REGLENE DINE: Å droppe gamle regler, eller ihvertfall ta dem opp til ny vurdering, kan gi plass til nye endringer du vil ha i livet ditt nå. Vil du trene mer? Eller ønsker du å bruke mer tid på venner og kjære i året som kommer?
PRIORITER REGLENE DINE: Å droppe gamle regler, eller ihvertfall ta dem opp til ny vurdering, kan gi plass til nye endringer du vil ha i livet ditt nå. Vil du trene mer? Eller ønsker du å bruke mer tid på venner og kjære i året som kommer? Foto: Westend61 / Getty Images

Personlig utvikling

Dropp forsettene som ikke er viktige og prioriter det som betyr noe

Hiv gamle forsetter på skraphaugen og gi plass til nye.

Publisert Oppdatert

Har du noen gang kommet til et punkt hvor du innså at du ikke lenger trengte å gjøre noe du «måtte» før? Kanskje du har måttet gå på alt du blir invitert til, måttet få med deg alle episodene av en serie, eller måttet sminke deg for å kunne gå ut av døren. Og så har du oppdaget at du kan velge annerledes?

SHAPEUPS MENTALTRENER

Maren Haugeto er mentaltrener og journalist. Hun er utdannet filolog og gestaltcoach. Hun skriver om mental trening hver måned i ShapeUp.

Sjekk ut nettsiden hennes: marenhaugeto.com.

Send gjerne spørsmål eller kommentarer direkte til [email protected]

Noen holde avtaler, eller må ha minst 40 i feber for å kunne avlyse. Andre har det greit med å spørre om det er ok for kompisen å utsette avtalen hvis det plutselig passer dårlig. Noen må be om unnskyldning for den minste ting, andre tar for gitt at folk tar dem i beste mening.

Les også: Slik kommer du styrket ut av mørketiden

Hva du trenger

Av og til innser vi at regler vi har fulgt ikke er nødvendige. Det kan være en skikkelig aha-opplevelse, og en frihet i å tenke nytt om noe man har tatt for gitt. Du kan komme til et punkt hvor du innser: «Dette har jeg overholdt som om det var en regel, men nå velger jeg noe annet. Jeg trenger ikke å følge denne regelen. Jeg trenger faktisk å ikke følge den.»

Vi står i startgropen til det nye året – en mulighet til å gjøre noe nytt. Hvis du står på spranget til å innføre nye, gode regler, kanskje du samtidig vil kaste et blikk på de gamle, og sjekke om noen er verdt å kvitte seg med? Inn med noe, ut med noe annet. Å kvitte deg med regler som ikke er hensiktsmessige lenger, kan frigjøre energi til å få til det som er viktig for deg.

Smuler med frihet

Noen regler har vi med god grunn. Andre er verken så nødvendige eller så bra for oss som vi tror. Å pusse tenner daglig har fordeler som klart overstiger ulempene for de fleste. Jeg kjenner en som måtte vaske kjøkkengulvet hver kveld. På et tidspunkt begynte hun å kjenne etter hva hun egentlig fikk ut av å følge denne selvpålagte regelen, og hva annet hun egentlig trengte. Det førte til store endringer for henne. At hun fikk frihet til å gjøre andre ting enn å vaske hver kveld, var en av flere følger.

Noen selvpålagte regler er nyttige, andre er det ikke. Det er ikke omgivelsene som må endre seg for at du skal bli fri fra de du ikke trenger. En innsikt – en hendelse i deg selv – kan føre til endring. Kjøkkengulvet hadde fremdeles smuler, men friheten var ny for hun jeg nevnte. Det hun vant ved å slippe å vaske hver kveld var mer verdt for henne enn gleden ved å aldri ha smuler. For deg kan det være noe annet. Vi har en hel del regler for hva vi «burde» gjøre, og noen ganger følger vi dem selv om ulempene er større enn fordelene.

Det er ingen «one size fits all» for handlingsalternativer. Om det er en god idé å stille opp for en venn i noen tilfeller, betyr ikke at det er det alltid. Kan du være fleksibel?

Velg og vrak

Å vrake gamle regler, eller i hvert fall ta dem opp til ny vurdering, kan gi plass til nye endringer du vil ha i livet ditt nå. Det er som å rydde på loftet: Noen ting tar du ned i stuen, andre hiver du en gang for alle. Hvilke regler følger du? Hvilke vil du beholde, og hvilke vil du kvitte deg med?

Les også: Slik tar du kontrollen over stresset

Sånn gjør du det:

Når du observerer dine egne reaksjoner, er halve jobben gjort.

Følg med på deg selv en hel dag: Hvordan blir du påvirket? Når er du glad? Er det når du har mestret noe på jobben eller studiet? Klarer du å legge merke til forskjellen på når du synes du har god grunn til å være glad, og når du faktisk er det?

Hva skjedde rett før du fikk en synkende følelse? Kanskje hadde du en overraskende god følelse etter et møte på jobben, en kort tur i friluft, eller noe annet hverdagslig? Eller kanskje var du ikke så glad etter en prat med venninnen din akkurat i dag?

La du merke til små endringer i kropp og sinn, og hva som skjedde like før endringen?

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!