KOSTHOLD EN TOPPIDRETTSUTØVER VERDIG: Alle disse matvarene bør også være en del av et sunt og balansert kosthold for de fleste.
KOSTHOLD EN TOPPIDRETTSUTØVER VERDIG: Alle disse matvarene bør også være en del av et sunt og balansert kosthold for de fleste. Foto: (Foto: Colourbox)

Dette spiser OL-utøvere

Og 5 tips til hvorfor du bør gjøre det samme.

Publisert

(SIDE2): De fleste profesjonelle idrettsutøvere har egne ernæringsfysiologer, eller til og med et helt team med ernæringseksperter. Og det er kanskje ikke så rart, når det kan stå om sekunder mellom gullmedaljen og en fjerdeplass.

For oss som verken er profesjonelle idrettsutøvere eller konkurrerer i OL, er det vel strengt tatt ikke nødvendig å tenke på kostholdet i like stor grad, men mange av disse hemmelige tipsene kan være gull verdt også for andre, ifølge eksepertene Huffington Post har snakket med.

Avisen har samlet et knippe tips fra ulike ernæringseksperter som jobber med OL-utøvere og her får du noen av dem:

Mat er drivstoff

De beste idrettsutøverne ser på mat som drivstoff, ifølge ernæringsfysiolog  Nancy Clark. Hun har jobbet med en rekke OL-utøvere som har konkurrert i flere Olympiske Leker.

«God ernæring er en del av livsstilen, akkurat som tiden de legger ned i trening og søvn. OL-utøvere i dag spiser riktig ikke bare for å prestere best mulig, men også for bedre restitusjon og for å holde seg friske» sier hun.

Hvorfor du bør gjøre det samme?

«Mange behandler bilene sine bedre enn kroppen. Dersom du ikke hadde fylt en Porche med lavoktan-bensin, så hvorfor fylle kroppen med dårlig mat? sier Clark.

LES OGSÅ: Kos deg med god samvittighet

Mat hver fjerde time

De fleste idrettsutøvere har et spisemønster som inkluderer frokost, lunsj og middag, med to mellommåltider innen 30 minutter etter en treningsøkt.

Hvorfor bør du gjøre det samme?

Du trenger selvfølgelig ikke den samme mengden mat eller kalorier som en toppidrettsutøver som trener flere økter om dagen, men god måltidsrytme og mellommåltider som gir deg både protein og karbohydrater innen 30 minutter etter trening er bra for restitusjonen og muskelbygging uansett.

Det gir også bedre energi og kan hindre at du tømmer lagrene så mye at du overspiser og gjør dårlige matvalg fordi du er så sulten «at du spiser hva som helst».

LES OGSÅ: Denne maten tror amerikanerne er sunn

Drikker vann tidlig og ofte

Meg Mangano er ernæringsfysiolog for LA Clippers (Basketball) og medlem av U.S Olympic Comittee's Sport Science Network. Hun råder alle idrettsutøvere til å begynne å drikke vann så fort de står opp, for så å drikke jevnlig utover dagen. Halvparten av væsken bør være i form av vann.

Hvorfor bør du gjøre det samme?

«De fleste mennesker lever i en konstant dehydrert tilstand. Og det å være dehydrert gjør ikke bare at den atletiske prestasjonen blir dårligere, men kan gi deg lav forbrenning. Drikk vann til urinen er blekt lysegul» mener Mangano.

Et mål kan være å drikke halvparten av kroppsvekten din i vann hver dag. Veier du 68 kilo bør du få i deg nesten 2 1/2 liter vann.

LES OGSÅ: Etter sommerferien:  - Dette bør du ha i kjøleskapet nå

De spiser «tonnevis» med sjømat

Rå egg, biffer og shakes har kanskje vært populært blant idrettsutøvere tidligere, men dagens olympiske utøvere er ute etter protein som gjør mer enn å bygge muskler. Fisk gir mager protein, omega-3 og har masse andre helsefordeler. Og tunfisk er ofte en favoritt.

Ikke bare «muskelmat» som gjelder for toppidrettsutøvere.
Ikke bare «muskelmat» som gjelder for toppidrettsutøvere. Foto: (Foto: Colourbox)

Hvorfor du bør gjøre det samme?

Selv om vi i Norge spiser en del fisk, så bør vi spise mer. Anbefalt mengde er to til tre middagsporsjoner, og i tillegg litt fiskepålegg hver uke, ifølge Folkehelseinstituttet.

Fisk har mange helsefordeler og særlig fet fisk gir oss nødvendige omega-3 fettsyrer.

LES OGSÅ: 5 ting ernæringseksperter aldri ville spist

Fyller opp med kvalitetskarbohydrater

Toppidrettsutøvere vet nøyaktig hvor mye karbohydrater de trenger for å fylle muskellagrene, når de bør spise karbohydratene og hvor mye de trenger for å optimal ytelse. De sverger til fullkornsprodukter, frukt, poteter, bønner, grønnsaker og yoghurt og bruker kun sportsdrikke og rene sukkerprodukter før, under og etter trening.

Hvorfor du bør gjøre det samme?

Du trenger ikke være redd for å få i deg karbohydrater så lenge du spiser næringstette varianter i kostholdet ditt. Ellers kan du gjøre som idrettsfolket, fyll på med karbohydrater før, under og etter trening.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!