NOORA: Hovedpersonen i «Skam» serien er kjent for sine røde og tydelige lepper.
NOORA: Hovedpersonen i «Skam» serien er kjent for sine røde og tydelige lepper. Foto: (Faksimile NRK)

Skam-Nooras leppestift påvirker salget

- Ungdommer kommer ofte og spør etter «Skam-farger», sier Petter Randen hos YSL

Publisert

(SIDE2): Har du lagt merke til de karakteristiske leppestiftene jentene i «Skam» bruker? Det har norske butikker også.

LES OGSÅ: 6 ting du må vite om «Skam»

NRKs kjente nettserie «Skam» har tatt Norge med storm, og norske ungdommer er blitt besatt av de sterke karakterene Chris, Sana, Eva, Vilde og Noora.

SKJØNNHET: Vilde (Ulrikke Falck)  har den mer skandinaviske stilen i «Skam».
SKJØNNHET: Vilde (Ulrikke Falck)  har den mer skandinaviske stilen i «Skam». Foto: Nrk

Ikke bare er selve karakterene inspirerende og populære, men også stilen til blant annet hovedpersonen Noora er for tiden veldig trendy.

Og mens skandinaviske jenter tidligere ville se slik ut, er trenden nå en helt annen.

LES OGSÅ:Derfor er Vilde venninnen alle burde ha

«Skam»-farger

Lyse, svake glosser med mild rosa-farge er erstattet med sterke, mørkere leppestifter, også gjerne i matte farger, noe som er typisk for Noora-karakteren. Mørke lepper har vært i motebildet en stund, men vi ser at «Skam» har påvirket og bidratt mye til at stadig flere norske ungdommer henger seg på.

SE VÅRE TIPS: Slik gjør du alle leppestiftene dine matte

Foto: Constance Løken Dahl (Side2)

- Det er ofte ungdommer kommer inn og spør etter leppestifter med såkalte «Skam-farger», altså mørke og litt matte leppestifter som skiller seg ut, sier Petter Randen (25), som jobber ved Yves Saint Laurent på Steen & Strøm i Oslo.

LES OGSÅ: Skam-debatten: - Mange gjør som Noora, de låser seg inne og er redde for hvilket stempel de skal få

De leppestiftene han anbefaler hvis du ser etter litt «Skam»-effekt, er Rouge Pur Couture nr.1, nr. 9 og nr. 54.

- Jeg syns det er veldig kult at ungdommer tør å bruke slike farger på leppene, og ikke bare går for det vanlige og kjedelige. Noora-karakteren viser at det er kult å skille seg litt ut, og det er jo veldig bra, synes Randen, som selv er tilhenger av «Skam».

Sminkekjedene Kicks og MAC bekrefter også at det har vært en økning ved salget av mørkere og mattere leppestifter i forbindelse med trenden.

LES OGSÅ: «Alle» ville ha Instagram-bilder med «Skam»-jentene

Foto: Constance Løken Dahl (Side2)

Hylles av Kripos

«Skam»-Noora skiller seg ut på flere måter, og det liker norsk ungdom. Også hårstilen til hovedpersonen er blitt populær blant unge jenter, altså en mellomlang bob, helst blond eller hvit, skriver Dagbladet.

«Skam» har ikke bare påvirket mote og trender. Rektoren ved Hartvig Nissen videregående skole mener serien har gjort skolen mer populær.

- Vi har hatt en del flere søkere, men først og fremst merker vi en betydelig økning i oppmerksomhet og interesse rundt skolen, sier Hanna Norum Eliassen til Side2.

Dessuten har både Kripos og Landsforeningen mot seksuelle overgrep lagt merke til serien og hyller karakterene Noora og Vilde, i tillegg til å ville ha en av «Skam»-scenene på pensum i skolen.

LES OGSÅ: 5 ganger Skam (og Noora) tar opp viktige temaer

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!