SELVBRUNING: Bli brun uten sol! Vi har testet en rekke selvbrunere, med varierende resultat.
SELVBRUNING: Bli brun uten sol! Vi har testet en rekke selvbrunere, med varierende resultat. Foto: Side2

Side2 tester selvbruning

Les hvilke kremer du bør styre unna og hvilke som gir deg perfekt farge.

Publisert

(SIDE2): Antall tilfeller av hudkreft øker for hvert år som går. Ønsker man en brunfarge og unngå sviende solbrenthet, så kan det være lurt å teste ut en falsk, men fin farge i stedet.

Spesielt siden Norge er blant landene med størst forekomst av føflekkreft i forhold til innbyggertallet, en statistikk som har blitt knyttet opp mot dårlige solvaner og lite solbeskyttelse mot skadelig UV-stråling.

Vi har alle før påføring forsøkt å følge ekspertenes tips for å få et jevnt og proft selvbruningsresultat på egenhånd.

LES OGSÅ:- Mange norske 20-åringer har hud som 45-åringer

Det første man må huske på er at man bør skrubbe huden før man starter. Husk på hals, albuer og knær, føtter og tærne, og andre områder som ofte oppleves som tørre.

LES OGSÅ:Få ekspertenes tips til perfekt selvbruningsresultat hjemme

Når man er klar for å påføre selve selvbruningen, kan det være lurt å bruke hansker, for å unngå mørkebrune håndflater. Hold deg også unna vann i de timene fargen trenger for å utvikle seg ferdig.

Les resultatet av testen her:

Matise Response Soleil Self-Tanning Spray

Jeg foretrekker selvbruning på spray, som denne. Denne synes jeg er enkel og påføre, og den har et jevnt trykk, uansett hvilke vinkler man holder flasken i.

Den lukter ganske sterkt av selvbruning, og den trekker ikke så veldig raskt inn, og man får følelsen av å være litt klissete resten av kvelden. Dette er ulemper.

Derimot - resultatet! Det ser ut som om jeg har vært en uke i syden (bildet yter ikke fargen rettferdighet). Fargen er naturlig, og mer brun enn gul. Den skjolder ikke stygt av, og fargen satt godt på kroppen gjennom uken.

Terningkast: 6

Vichy Capital Soleil

Som du ser av bildene så er det ikke så veldig stor forskjell, men huden fikk en helt annen glød.

Veldig passende for tidlig sommer!

Jeg har ganske lys hud, og liker at forandringen skjer gradvis. Hvis man ønsker å bli brunere er det jo bare å smøre på flere ganger.

Kremen kjentes fin på huden, tørket fort og luktet godt. Kommer absolutt til å bruke igjen!

Terningkast: 5

Biotherm Autobronzant Tonique 

Dette er en selvbruningsspray til kropp. Den skal funke til normal hud og gi gylden farge. Jeg mener denne var enkel å påføre - tommel opp for sprayfunksjon.

Fargen ble lys og gylden, og ga ingen skjolder. I tillegg lukter denne (i motsetning til de fleste andre selvbruningskremer) godt.

Sprayen ga ingen flekker på klær eller håndklær og fargen sitter i flere dager. Jeg liker at fargen ble lys og naturlig. Ønsker du derimot en kraftigere brunfarge så er ikke denne riktig valg. Men jeg er fornøyd.

Terningkast: 6

La Roche-Posay Autohelios Selvbruner

Jeg syns det ble et fint resultat! Jeg tok selvbruningen på venstre bein, og ser tydelig forskjell.

Fargen ble jevn og fin, og ikke altfor sterk. Det var lett å fjerne kremen fra hendene, og den hadde en behagelig lukt.

Terningkast: 5

Sun Spa Tan-In-A-Can Original

Grei og lett å påføre, men har en typisk "solarium"-lukt.

Dessverre så jeg veldig liten bruningseffekt (huden ble litt mer gulbrun), tror jeg hadde sett større forskjell med vinterblek hud. Noen få, men ikke veldig tydelige skjolder.

Pluss for å tørke raskt og opplevde at det ikke smittet av til klær og sengetøy.

Terningkast: 3

Dior Bronze Self-Tanning Natural Glow

Selvbruningsolje er nytt for meg, og jeg liker at denne tilfører både fuktighet og farge.

Med denne flasken må man pumpe for hver gang, man kan altså ikke påføre den i en jevn strøm, noe som kan være en ulempe for dem som foretrekker alternativet.

Første gang jeg brukte denne ble den flekkete. Men andre gang klappet jeg jevnt over huden etter påføring, og da ble det jevnt og fint.

Selve fargen synes jeg ble i gulere laget, men den ga en frisk og fin effekt.

Terningkast: 4

Lancome Flash Bronzer

 Lukter godt, fin konsistens og enkel å smøre på. Jeg påførte kun ett ben først for å se om fargen virket etter kort tid. Det gjorde den. Det ene benet fikk en gyllen og lys farge, og det ble veldig fint. (Smurte deretter det andre benet).

Dagen derpå, derimot, var fargen helt annerledes. Bena hadde en kraftig gulbrun farge, og mye skjolder og flekker. Ikke jevnt, og ikke pent.

Jeg var nøye med å smøre jevnt og ikke for tykt lag, av erfaring etter tidligere tester. Men dette ble ikke bra.

Terningkast: 2

Vi har også testet profesjonell spraytan utført hos Spraytanhuset:

Vani-T profesjonell spraytan

Fargemessig hadde jeg flere alternativer, men etter råd gikk jeg for den lyseste nyansen - noe som ga en frisk, solkysset farge uten at den ble oransje. Selve sprayingen var effektivt unnagjort og en veldig enkel prosedyre.

Det kan imidlertid være en jobb i seg selv å ha hodet skikkelig på plass fordi du må unngå vann på hendene i helst åtte timer i etterkant. Så fort du har fått dusjet av deg bronzeren,det øverste laget av spraytanen som skal vekk uansett, blir ting lettere.

Resultatet ble helt jevnt og veldig pent, og holdt i omkring fem dager før det gradvis begynte å fade. Også dette skjedde jevnt, slik at jeg unngikk skjolder og ujevne overganger.

Jeg har sensitiv hud, og har reagert på velkjente selvbruningsmerker tidligere. Spraytanen fra Vani-T irriterte imidlertid ikke huden min overhodet, og jeg kom fra det hele uten allergiske reaksjoner.

Terningkast: 6

Vani-T Brazilian Bronze for hjemmebruk:

Denne selvbruningsmoussen gjør deg brun bare på en time. Du velger selv hvor brun du har lyst til å bli ved å enten vente en, to eller tre-fire timer med å dusje. Jeg ventet fire timer, og endte opp helt utrolig brun.

Ulempen med denne moussen er at den trekker inn svært fort, så du må jobbe kjapt når du smører deg inn, ellers ender du opp med skille. Jeg var ikke kjapp nok på enkelte steder av kroppen og fikk ukledelige ujevne overganger. Om du mislykkes, er det vanskelig å få vekk fargen, og da må du nesten bare vente på at den skal forsvinne av seg selv.

I tillegg føltes den litt uttørrende på huden, men det er ikke noe en god fuktighetskrem ikke kan fikse. Heller ingen allergiske reaksjoner å melde på denne.

Terningkast: 5

Vita Liberata pHenomenal Mousse Dark

 Jeg blir overrasket over at den ikke lukter noe. Flasken innholder et skum som kommer ut i riktig mengde.

Den har en «navigasjons farge» som hjelper til å smøre den jevnt og gir en umiddelbar farge. Fargen jeg får er jevn og mørk i tonen, men veldig naturlig og lys på.

Den lukter fortsatt ikke. Jeg tar på et og to lag til som gir en dyp farge. Denne holder lenge, og skjolder heller ikke.

Terningkast: 6

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!