VINGET EYELINER, her sett på supermodellene Bella og Gigi Hadid, er nydelig! Men ikke alltid like lett å få til. Visste du at du ikke skal dra i øyelokket mens du legger lineren?
VINGET EYELINER, her sett på supermodellene Bella og Gigi Hadid, er nydelig! Men ikke alltid like lett å få til. Visste du at du ikke skal dra i øyelokket mens du legger lineren? Foto: Getty Images

Skjønnhet

Sminketabbene du ikke bør gjøre

Det er ikke alle «triks» som er like lure.

Publisert Oppdatert

Sminke handler om å eksperimentere og å ha det gøy. Det dukker stadig opp nye tips og triks som man kan teste ut, og mens noen av tipsene – som for eksempel å varme opp vippetangen med en hårføner, virkelig gjør susen så er det ganske mange triks som vil vise seg å ikke fungere like godt i virkeligheten som på YouTube.

Ikke legg pudder før foundation

- Det er alltid noen nye, rare triks som blir foreslått. Det siste jeg kom over, som ikke vil fungere særlig godt, er å legge pudder før foundation for å bli kvitt olje, sier produktutvikler og kolorist hos Amberley Cosmetict, Stephan Ulvund Øien, til Side2.

- Tanken er at man skal få en jevn hudoverflate, men det finnes mange grunner til hvorfor dette ikke vil fungere, ifølge Øien.

1. Olje binder pudderet til seg, og sminkelaget vil se tykt og kakete ut. Tykke lag vil igjen fremheve linjer og gi deg et eldre, og mer sminket utseende.

2. Å legge pudder før du legger fuktprodukter vil gi en ujevn overflate, som lett krakelerer.

Om man ønsker å unngå at huden ser fet og oljete ut, anbefaler Øien å heller bruke et tørt papir for å fjerne fukten i ansiktet, før du legger makeup.

Har man oljete hud er det også viktig å ha en god renserutine i bunn.

- Olje og døde hudceller samler seg på huden utover dagen. Dette skaper bakterievekst, og dermed ideelle forhold for kviser. Husk derfor på å alltid ha en god renserutine i bunn. Rens og plei før du legger sminke, så er sjansen for at problemet med oljete hud oppstår mindre.

Ikke dra i øyelokket når du skal legge vinget eyeliner

Jeg ser at mange drar ytterkanten av øyelokket oppover når de legger vinget eyeliner, men når du drar i øyelokket manipulerer du den naturlige formen på øyet, og det blir umulig å kontrollere sluttresultatet.

Det du heller bør gjøre er å tegne opp vingen mens du ser rett frem i speilet.

IKKE GJØR DETTE: Du får et bedre resultat om du ikke drar ytterkanten av øyet oppover. Det er bedre å tegne opp streken etter øyets normale form.
IKKE GJØR DETTE: Du får et bedre resultat om du ikke drar ytterkanten av øyet oppover. Det er bedre å tegne opp streken etter øyets normale form. Foto: Getty Images

Ikke bruk feil produkter til feil hudtype

Her er det viktig å prøve seg litt frem, og det er ikke nødvendigvis slik at det som passer for andre, er det som passer for deg.

- Mange med fet hud opplever for eksempel at flytende foundation krakelerer. De tror derfor at de har tørr hud, og bruker dermed feil produkter for å løse problemet. Det som vanligvis anbefales mot tørr hud er foundation med masse fukt, og god hudpleie. Det siste er selvfølgelig korrekt, men for de som har fet hud – og tror de har tørr hud, så bør man gå for en annen fremgangsmåte, sier Øien.

Grunnen til at mange med fet hud tror de har tørr hud er at fet hud gir mye døde hudceller. Foundationen vil trekke ned der huden er klar, og tørke ut på toppen av de døde hudcellene. Det er dette som gir den ujevne overflaten.

- Det beste man kan gjøre for fet hud er starte med en god skrubb/peeling, for deretter å legge primer og en lysreflekterende pudderbase. Du kan enten blande pudder og highlighter 50/50, eller velge en pudderbasert mineralfoundation. Highlighteren vil være med på å gi en illusjon av jevnere og finere hudstruktur, sier han.

Det funker ikke med highlighter på amorbuen i alle tilfeller

Å bruke highlighter på amorbuen for å gi en illusjon av større lepper fungerer veldig fint om man bruker fuktige produkter og duser ut linjene på leppestiften. Grunnen til dette, ifølge Øien, er at highligheteren da vil være dynamisk,og alltid reflektere fra det høyeste punktet på leppen. Det er dette som gjør at leppene fremstår som større

- Men om leppestiften er lagt med en tydelig form og rette linjer vil highlighteren faktisk stjele plass fra leppestiften, noe som vil gjøre at dette området oppfattes som hud og ikke leppe. Når man har en opplinjet leppe bør man derfor la kontrasten mellom leppestift og hud få stå alene uten highlighteren. Kontrastforskjellene mellom leppe og hud er er nok for å skape en optisk illusjon av en større leppe. Unntaket her er så klart om leppestiften er ekstremt mye mørkere eller lysere enn huden.

Ikke bruk korrigeringsfarger som ikke er tilpasset din egen hudtone

De aller fleste bruker feil korrigeringsfarger, ettersom korrigeringsfarger bør følge undertonen av deres egen hud, mener Øien. For kanskje har du, som oss, endt opp med å se aldri så lite grønn ut?

- Man har for stort fokus på fargen som skal bort, fremfor fargen man ønsker å ende opp med. For å si det enklere: Den motsatte fargen du bruker for å korrigere bort noe, er ikke det samme som den fargen du faktisk skal ende opp i. I tillegg er korrigeringsfarger forskjellig fra forskjellige hudtoner, sier han.

- Trikset er å fokusere på undertone + hudfarge. Og ønsker du å lyse opp ytterligere, så velger du en litt lysere hudfarge. Voila!

Vi i Side2-redaksjonen har også noen tips å tilføye:

1. Ikke bruk for mørkt solpudder og foundation. Dette vil i de fleste tilfeller gi et uheldig skille ved hakepartiet.

2. Dus foundation og pudder utover og nedover halsen. Husk at hals og ansikt må matche, ellers vil det se unaturlig ut.

3. For tunge og dramatiske falske øyenvipper gir et tungt og trøtt blikk.

4. Litt highlighter er fint, men tydelige highlighterstreker i dagslys er ikke like fint.

5. Å dekke en kvise med fem lag foundation og pudder vil bare gjøre den mer fremtredende. Se hvordan dette gjøres riktig her.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!