Foto: Bulls / Colourbox / Produsentene

Få ekspertenes tips til perfekt selvbruningsresultat hjemme

Skrubb, sov med pysj, og pass på å tilføre fuktighet.

Publisert

(SIDE2): Det er flere fordeler med selvbruning, men den kanskje viktigste er at selvbruning er en helt ufarlig måte å se frisk og sommerbrun ut på.

 Norge er blant landene medstørst forekomst av føflekkreft i forhold til innbyggertallet, en statistikk som har blitt knyttet opp mot dårlige solvaner og lite solbeskyttelse mot skadelig UV-stråling.

Natalie Müller og Janne Hegna er eiere og drivere av Spraytanhuset, som har spesialisert seg på spraytanbehandling og selvbruning.

De har flere gode tips du med fordel kan følge for å få et jevnt og proft selvbruningsresultat på egenhånd.

Skrubb godt

- Det første du må huske på, er at du skrubber deg kjempegodt på egenhånd. Husk på hals, albuer og knær, føtter og tærne. Områder som ofte oppleves som tørre, sier Natalie Müller.

Foto: Astrid Helen Holm (Mediehuset Nettavisen)

Hun forteller at dersom man ikke skrubber seg, kan selvbruningen legge seg oppå de døde hudcellene, og fargen kan starte å flasse av etter få dager. Når du skrubber deg, kan det lønne seg å bruke en skrubbehanske med naturlige fibre.

Skulle du ikke ha skrubbehanske tilgjengelig, men likevel vil eksfoliere huden, kan du også dra nytte av det du vanligvis har i kjøkkenskapet til å lage din egen skrubb.

- Du kan bruke både salt og sukker og blande med enten olivenolje, mandelolje, kokosolje eller avocadoolje. Alt mulig du har i skapet, sier Hegna og Müller.

Smør deg

Etter skrubben er det viktig å tilføre huden fuktighet.

- Husk å smøre deg godt på tørre områder, eksempelvis på albuene. Smører du deg ikke, kan du fort bli veldig brun på disse stedene, sier Müller.

Du må bare huske på at du ikke har mye olje eller krem sittende igjen på huden, fordi dette kan få selvbruningen til å sitte dårligere når du senere påfører denne. Vent derfor til kremen har tørket helt inn i huden.

Bruk sirkelbevegelser

Når du er klar for å påføre selve selvbruningen, er det et par momenter det er viktig å huske på.

- Bruk en god hanske, ellers kan du ende opp med at hendene dine blir helt krise, sier Janne Hegna.

Selvbruningen skal påføres på hansken og deretter på kroppen med sirkulære bevegelser.

- Du smører først inn kroppen, og bruker det som er igjen på hender og føtter, som du ikke trenger like mye selvbruning på, fortsetter Hegna.

Etter selvbruningen

Når du er ferdig smurt inn med selvbruning, er det viktig å huske på å holde huden unna vann i de timene fargen trenger for å utvikle seg ferdig.

PYSJ: Hvis du sover med en løs pysjamas etter du har lagt selvbruningen unngår du slike håndmerker.
PYSJ: Hvis du sover med en løs pysjamas etter du har lagt selvbruningen unngår du slike håndmerker. Foto: Twitter/@AshleyJames

- Det viktigste er å bruke løse klær og unngå kontakt med vann, sier Natalie Müller.

- Når du dusjer første gang etter selvbruningen, må du huske å klappe og ikke gni huden tørr med håndkle.

Husk også å holde huden fuktig med en god fuktighetskrem uten olje. Olje kan nemlig bidra til å få fargen til å forsvinne fortere.

- Du kan også opprettholde fargen lengre ved hjelp av en gradvis selvbruner som også gir glød, sier Janne Hegna.

- Et annet viktig poeng, som er like viktig som å tilføre fuktighet utenfra, er å drikke masse vann, sier Natalie Müller.

Et annet tips de to selvbruningsekspertene nevner, er å sove med pyjamas. Når du sover, og eksempelvis holder hånden på magen, kan selvbruningen smitte av.

Mousse, krem eller spray?

Når du skal velge om du vil ha en selvbruning som er mousse, krem eller spray, må du ta hensyn til hudtypen din og formål. Mousse er drøy i bruk, men kan tørke ut huden, krem tilfører også fuktighet og spray gir et helt jevnt resultat.

- Huden er et stort organ, og den trekker til seg det du smører på. Derfor er det viktig at produktet du bruker ikke inneholder masse unødvendige tilsetningsstoffe, sier Hegna.

Vil du lese flere skjønnhetssaker? Lik oss gjerne på Facebook!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!