MIKROPLAST: Dette er knippe av tilfeldig utvalgte produkter som vi har funnet inneholder mikroplast.
MIKROPLAST: Dette er knippe av tilfeldig utvalgte produkter som vi har funnet inneholder mikroplast.

Disse produktene inneholder mikroplast

Ett produkt kan inneholde så mye som 350.000 små plastkuler.

Publisert

(SIDE2): Mikroplast ble nylig  forbudt i USA grunnet miljøhensyn. Men i Norge er det fortsatt lovlig å bruke i kosmetikk og hudpleieprodukter.

Mikroplast finnes gjerne i kosmetikkprodukter som tannkrem, ansiktspeelinger, kroppsskrubber og ansiktsmasker. Ett eneste produkt av medium størrelse, med mikroplastkuler inneholder rundt 350.000 kuler per produkt, ifølge Refinery29.

Side2-blogger Skincare by Anki sa at mikroplast dukket opp i hudpleieprodukter fordi det tidligere ble brukt for krasse korn som ripet opp huden.

Se etter dette i innholdet

 - Produsenter av kosmetikk med mikroplast bør fase ut dette så raskt som mulig! De har vært klar over miljøbelastningen i mange år allerede og det fins meget god dokumentasjon på at mikroplast er miljøskadelig, sier rådgiver Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender til Side2.

Han er også ganske sikker på at mikroplast kommer til å bli forbudt i kosmetikk i Norge om en liten stund.

Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender, mener mikroplast i kosmetikk kommer til å bli forbudt også i Norge.
Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender, mener mikroplast i kosmetikk kommer til å bli forbudt også i Norge. Foto: (Foto: Framtiden i våre hender)

 - Det kan ta litt tid, men det kommer nok et forbud i Norge også, så produsentene kan like gjerne begynne å fase ut mikroplast nå, mener han.

Side2 har gjort et tilfeldig utvalg og sjekket ingredienslistene for polyetylen, polypropylen, polyetylentereftalat, polymetylmetakrylat eller nylon. Om produktet inneholder dette, inneholder de mikroplast.

Kosmetikkforening anbefaler utfasing

Vi gikk bredt ut og måtte lete grundig for å finne produkter som inneholder mikroplast, noe som kan tyde på at produsentene allerede er i gang med å fase ut den miljøskadelige plasten.

Cosmetics Europe har anbefalt sine medlemmer å fase ut bruken av mikroplast i kosmetikk innen 2020.

Mikroplast er i hovedsak skadelig for miljøet

- For at det skal bli et helseproblem, må det tas opp gjennom tarm eller hud, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver for seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet til Side2.

Bundesinstitut für Risikobewertung i Tyskland fant ut at partiklene i hudpleiemidler og tannkrem er for store til å tas opp over tarm/hud. Det finnes altså ikke noen holdepunkter for at det er helsemessig risiko forbundet med mikroplast i kosmetikk.

- Både Mattilsynet og EU-kommisjonen har oppmerksomhet på de miljømessige problemene med mikroplast. EU-kommisjonen har satt i gang en studie som vil vurdere effekten av industriinitiativ før de kommer med eventuelle tiltak, sier  Rune Jemtland, seniorrådgiver for seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet til Side2.

Han kan også fortelle at de i Mattilsynet følger arbeidet med mikroplast tett.

Produkter, som ifølge den norske listen lagt ut på Beat The Microbeads, skulle inneholde mikroplast, men gjorde ikke lenger det.

Produkter med mikroplast fant vi likevel, og vi har også tatt kontakt med noen av distributørene for å høre om de arbeider med å fjerne mikroplasten.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Nivea hadde allerede sluttet med mikroplast

Et av produktene vi fant som ifølge ingredienslisten skulle inneholde mikroplast var «Nivea Shower Creme Peeling, men da vi tok kontakt med Nivea kunne de fortelle at de allerede har sluttet med mikroplast.

- Jeg kan bekrefte at fra begynnelsen av 2016 så inneholder ingen Nivea-produkter eller Beiersdorf-produkter mikroplast. Om du har denne dusjgeleen som inneholder mikroplast, er det fordi den er fra et gammelt sortiment, sier nordisk pressekontakt for Beiersdorf, Camilla Kumar. I tillegg til Nivea har Beiersdorf også merkevarene Eucerin, Hansaplast og La Prairie.

Disse faser ut

Slik unngår du mikroplast

- Svanemerket har forbudt mikroplast fra tannkrem, skrubbekremer, såper og andre hudpleieprodukter.  Svanemerkede produkter er derfor trygge å kjøpe.

- Ikke kjøp produkter som inneholder polyetylen, polypropylen, polyetylentereftalat, polymetylmetakrylat eller nylon.

- Sertifiserte økologiske produkter inneholder ikke mikroplast.

L'oreal begynte å fase ut mikroplast allerede i 2014, og det gjorde også Unilever, som fører merker som Simple, Lux og SunSilk.

The Body Shop sluttet å bruke mikroplast i januar 2015.

Procter & Gamle, Clarins og Estee Lauder har også lovet å starte å fase ut mikroplast, men tidspunktet for når omformuleringen av produktet vil være klart er for de fleste ennå ikke satt.

Johnson & Johnson skal ha faset ut mikroplast fra produktene sine innen mars 2016.

Vi fant at disse produktene inneholder mikroplast:

Elizabeth Arden Visible Difference Skin Balancing Exfoliating Cleanser, ifølge denne ingredienslisten.
Shiseido Deep Cleansing Scrub For Men, ifølge denne ingredienslisten.
Avène Gentle ansiktsskrubb, ifølge denne ingredienslisten.
Cliniderm 2-in-1 peeling & Mask, ifølge denne ingredienslisten. (Dette produktet er imidlertid nylig tatt ut av produksjon)

Derfor er mikroplast skadelig for miljøet

Mikroplast er små plastpartikler, mindre enn 1 mm i diameter. Mikroplast i naturen stammer fra to kilder. Den ene er plastprodukter som kastes i naturen, som brytes ned til mindre og mindre partikler.

Den andre er mikroplastkuler som tilsettes produkter direkte. En del kosmetikk- og hudpleieprodukter, blant annet skrubbekremer, tannkrem og deodoranter kan inneholde mikroplast.

Mikroplastpartikler spises av plankton, som spises av større sjødyr. Slik opphoper de seg i næringskjeden. Mikroplast kan være skadelig for livet i havet i seg selv, men de kan også gjøre at sjødyr tar opp større mengder miljøgifter som allerede fins i havet.

(Kilde: Framtiden i våre hender)

(Side2 tar forbehold om at ingredienslistene ikke er oppdaterte.)

Morten Fosshaug, som er «head of pharmacy division» i Dermo Apo - som har Avène, forteller at prosessen om en reformulering allerede er igang.

- Det er svært få produkter fra Pierre Fabre (merkeeier av Avène) og Avène som inneholder mikroplast. Mikroplast-problematikk er kjent for Pierre Fabr, og det er identifisert nye råvarer som erstatter mikroplast i de aktuelle produktene dette gjelder. Prosessen med reformulering er allerede i gang og produktene vil suksessivt bli omformulert til den nye formuleringen. Den nye ingrediensen som erstatter mikroplast vil være biologisk nedbrytbar, sier Fosshaug.

Ane Mosberg Mygland, senior brand manager for Shiseido, forteller at ingen nylanseringer hos Shiseido inneholder mikroplast.

- Når det gjelder eksisterende produkter som inneholder mikroplast,  jobber Shiseido med å fase ut dette, sier hun.

Dette arbeides det også med hos Elizabeth Arden.

- Elizabeth Arden har gjennomført eller er i gang med å ferdiggjøre en omformulering av den håndfull av produkter i sin portefølge som innholder mikroplas, og vi forventer at de omformulerte produktene vil være på markedet innen de neste par månedene, sier Line Hansen, nordic PR-manager for Elizabeth Arden, til Side2.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.