HÅRFJERNING: Slik får du det beste resultatet hjemme.
HÅRFJERNING: Slik får du det beste resultatet hjemme. Foto: altrendo images / Getty Images

Intimbarbering

Hårfjerning nedentil: Alt du behøver å vite

Se hvordan du får best resultat hjemme.

Publisert Oppdatert

Den siste tiden har flere tatt til orde for at kvinner skal kunne beholde kroppshåret sitt, om de så ønsker, uten å føle seg skamfull eller urenslig. For hårfjerning har faktisk ingenting med renslighet å gjøre.

- Å fjerne kroppshår har ingenting med renslighet å gjøre, og hårfjerning har heller ingen annen funksjon. Siden det egentlig ikke har noe for seg, er det å fjerne hår noe man bare bør gjøre om man har lyst, sier Nei, det har ingenting å si for hvor renslig man er og har ingen funksjon, sier sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn, Stine Solli, til Side2.

Å la håret gro: - Trenden har ikke slått an her hjemme

Likevel føler noen seg mer vel uten hår og ifølge eier og daglig leder av Waxing Palace, Tanja Kvamsdahl, er det ingenting noe som tyder på at denne trenden har fått fotfeste her hjemme.

- Vi har registrert at det har vært en trend, og kanskje spesielt i sosiale medier, at man skal la håret gro. Men hos oss har vi ikke registrert noen endringer i antall kunder, og de fleste som kommer til oss kommer fast, sier hun, og legger til at de fleste kvinner fortsatt ønsker å fjerne alt håret nedentil, fremfor å bare ta bikinilinjen.

Kvamsdahl tror at kvinner, og menn, får en velværefølelse av å fjerne kjønnshår, og at de føler seg mer «fresh». Faktisk, kan hun fortelle, så er det en kundegruppe hos dem som øker.

Studier viser også at det er større sjanse for at kvinner barberer seg dersom partneren deres uttrykker at de foretrekker glattbarbert fremfor hårete.

Les også: Kan kjønnshårene avsløre deg?

Og denne: De fleste kvinner barberer bort alt kjønnhåret - på grunn av en misforståelse

- Etterspørselen blant menn øker for hvert år, og vi får stadig henvendelser fra menn som ønsker forskjellige varianter av hårfjerningsbehandlinger, for eksempel en «manzillian», sier hun.

HUSK PÅ DETET: Ta forholdsregler om du ønsker å prøve å bruke voks nedentil. Kvamseth forteller om kunder som har fått alt fra kviser, til brannsår og blåmerker etter å ha prøvd seg på hjemmevoksing.
HUSK PÅ DETET: Ta forholdsregler om du ønsker å prøve å bruke voks nedentil. Kvamseth forteller om kunder som har fått alt fra kviser, til brannsår og blåmerker etter å ha prøvd seg på hjemmevoksing. Foto: Coulourbox

Å selv bruke voks som hårfjerningsmetode har både fordeler og ulemper, om man sammenligner det med å bruke en barberhøvel.

- Når man barberer bort håret fjerner man bare den øverste delen av håret, som stikker opp fra huden. Håret vil vokse raskere ut igjen, og det kan fremstå som tykt og stivt. Man kan også få både sår, irritert hud og kviselignende utbrudd samt nupper.

Samtidig, må man også være forsiktig ved bruk av voks hjemme. Området er nemlig svært sensitivt, og man kan ende opp med skader og forskjellige grader av hudirritasjon.

- Vi har fått tibakemeldinger fra kunder som har vært misfornøyde fordi de har fått alt fra kviser, brannsår og blåmerker etter å ha vokset seg selv hjemme. Mange av voksproduktene som selges, spesielt over nett, kan ha dårlig kvalitet, sier hun.

Det er derfor lurt å gjøre en bakgrunssjekk på hvilke vokseprodukter som er de tryggeste og beste å bruke.

Her er hennes beste tips til intimvoksing:

Rens området hvor voksen skal påføres. Gjerne med et produkt som fjerner eventuelt fettlag, restes av kremer, eller lignende, og som desinfiserer.

Påfør deretter en egnet olje. Denne oljen vil legge seg som en barriere mellom huden og voksen, og demper varmen fra voksen. Dette kan gjøre voksingen mindre smertefull.

Påfør voksen i samme retning som hårveksten. Bruk en spatel, og smør voksen på som beskrevet.

Riv av voksen, i motsatt retning av hårveksten.

Avslutt med å smøre på en egnet lotion. Gjerne en som inneholder hårvekstreduserende serum.

- Hva er det som kan gå galt, ved hjemmevoksing?

- Hjemmevoksing kan være en utfordring for mange. Man kan for eksempel påføre voksen i feil retning. Voksen kan bli for varm, og man kan brenne seg. Huden kan bli revet av, om man vokser samme sted flere ganger, eller om man ikke holder huden stram nok før man river av voksen. Det kan også bli søl med voksen som man ikke får vasket bort, sier Kvamsdahl.

Hudterapeut anbefaler ikke å bruke voks nedentil

Hudterapeut, skjønnhetsblogger og Real PR-gründer, Anne Kathrine Hansen, anbefaler ikke å utføre intimvoksing hjemme.

Hudterapeut Anne Kathrine Hansen mener barberhøvel er å foretrekke for hårfjerning hjemme.
Hudterapeut Anne Kathrine Hansen mener barberhøvel er å foretrekke for hårfjerning hjemme. Foto: Privat

Om man likevel vil gjøre det, kan det være lurt å teste ut dette på et lite område først. Gå for å ta bikinilinjen først, fremfor hele området.

Hansen anbefaler også at man vokser seg før man legger seg.

- Da kan huden heles over natten, og du kan bruke beroligende krem som hjelper lindringen og behandlingen om natten.

Du bør heller ikke ta på huden rett etter voksing.

- Da kan bakterier fra hendene dine trekke inn og irritere de åpne porene, sier hun.

Siden huden er såpass ømfintlig kan det være fordelaktig å gå for en barberhøvel, om du ikke ønsker å få behandlig utført i salong.

Hansen anbefaler denne fremgansmåten ved intimbarbering:

Ta en lang, varm dusj. Dette vil åpne porene, og gjøre barberingen mer skånsom.

Aldri bruk en slitt høvel. Et slitt, og skittent blad, øker risikoen for kutt og irritert hud. Så husk å bytte barberblader hver 3-4 gang. Rens den også mellom hver gang du bruker den.

Forbered huden ved å bruke en peeling som fjerner døde hudceller, og som sørger for en jevnere og tettere barbering.

Aldri tørr-barber. Bruk alltid en barberingskrem eller gele. Dette gir en mer skånsom barbering. Mange av disse produktene inneholder også peppermynte, og andre ingredienser som virker kjølende ved barbering.

Barber deg gjerne like før du legger deg. Da kan huden heles over natten. Dersom du barberer deg om morgenen bør du gi huden minst 15-20 minutter hvile før du kler på deg.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!