Foto: Pattadis Walarput / EyeEm / Getty Images

Sexspalte

Å komme eller ikke komme?

Den endeløse diskusjonen om orgasme fortsetter. Vi blir overrumplet med tips om hvordan man når klimaks og de helsefrembringende sidene av en orgasme, uten å tenke på at det ikke er like enkelt for alle, skriver Det Nyes sexspaltist.

Publisert Oppdatert

Vi oppdager tidlig i livet at det er noe som skjer i oss når de erogene sonene blir berørt. Små gutter drar seg i tissen fordi det gir en god følelse, og er du jente har du mest sannsynlig opplevd gleden av å klatre i tau under gymtimene.

Orgasme er dessverre sjeldent slik det blir fremstilt på film, for ikke å snakke om hvordan det det så fint blir demonstrert i porno. På filmlerretet ser man kvinner som får multiorgasmer bare de blir kysset i nakken.

Som tilskuer kan man sitte igjen både frustrert og forvirret. Hvorfor skjer ikke det med meg? Vel, hvis du baserer sexlivet ditt på det man ser på film og TV er sjansen for å bli skuffet veldig stor. Virkeligheten er en annen og for folk flest er det ikke like lett som det tilsynelatende ser ut som. I hvert fall ikke hvis du er Fifty Shades of Grey-fanatiker!

Kvinner som har sex med kvinner får oftere orgasme

Jeg har nok av venninner som stadig klager over at de ikke når klimaks. Begrunnelsen er som oftest at gutta de er med ikke får de til å komme. Det er vel fordi de fleste menn ikke er tryllekunstnere.

På den andre siden viser undersøkelser at lesbiske og biseksuelle kvinner får hyppigere orgasme enn heterofile. Samleiet varer i gjennomsnitt 15 minutter lenger og de har lengre forspill. Det er ikke magi eller heksekunst, men noe man kan ta til ettertanke.

Uansett hvilket lag du spiller for er det faktisk ikke partnerens jobb, kunsten å komme ligger i dine hender. Og da mener jeg bokstavelig. Det kan være mange grunner til at orgasme uteblir, men å kunne lytte til og kjenne sin egen kropp er alfa og omega.

Visste du for eksempel at dårlig selvtillit og selvfølelse kan påvirke sjansen til å få orgasme? Nå vet du det.

Onanerer ikke

Det er også gjennomgående i vennegjengen at de som ikke får orgasme heller ikke onanerer. Enkelte har aldri fått seg selv til å komme. Det er som å gråte av å ha fått strykkarakter på en prøve du ikke hadde øvd på.

Da kommer tusenkronersspørsmålet av en klisjé – hvordan kan du forvente at noen andre skal få deg til å komme når du ikke klarer det selv?

Rent fysisk er jo dette mulig, men ikke et godt grunnlag for et bra sexliv.

Statistikk viser at 1 av 3 kvinner ikke oppnår klimaks under samleie, og enkelte opplever det aldri. I følge sexekspert Dr. David Devlin, oppnår 47 prosent av kvinner sin første orgasme gjennom onanering. Så da er det bare å sette i gang!

Jakter på orgasme

Jakten på orgasme er for noen en evig kamp. Og stigmaet og presset mange føler rundt orgasme under samleie er stort. Det er ikke gitt at man kommer hver gang. Det er litt som å lage mat. Selv om følger en oppskrift, kan utfallet variere. Likevel velger mange å fake orgasme.

Spørsmålet er bare hvorfor man gjør det? Ytre påvirkninger om hva som forventes av oss under sex og et ønske om å tilfredsstille partneren sin står høyt på listen. Det er ingenting som tilsier at det ikke er lov til å fake orgasme, det er faktisk veldig vanlig.

Det viser seg at hele 70 prosent av kvinner har faket en orgasme. Problemet er at det kan være vanskelig trend å snu om i ettertid. Vær ærlig med hva du liker, hva som funker og ikke. Ikke gjør det for partneren din, men gjør det for deg selv!

Ikke lett å fake

Kelly Bricen er Det Nyes sexspaltist. Hun tar en for laget og vil starte en ny bølge
av sexpositivisme.
Kelly Bricen er Det Nyes sexspaltist. Hun tar en for laget og vil starte en ny bølge av sexpositivisme. Foto: Nora Angeltveit / Det Nye

For de som faktisk har opplevd orgasme kan det best beskrives som å få besøk av hele Märtha Louise engleskole på en gang.

I tillegg til sterke kroppslige reaksjoner som oppsvulmet klitoris, økt hjerterytme, forstørrede pupiller, muskelsammentrekninger og harde brystvorter er fysiske kjennetegn ved orgasme. Så neste gang du virkelig vil overbevise noen om at du har fått orgasme er det faktisk mer enn stønning som skal til.

Slapp av

I jakten på orgasme er det viktig å slappe av og ikke legge for mye fokus på å nå klimaks. Mange legger for mye press på gulroten og glemmer å løpe et bra løp. Det kan sammenlignes med de gangene du vrir deg rundt i sengen og forbanner deg over at du ikke får sove.

Tenker man for mye på det, så skjer det mest sannsynlig ikke. Noen vil kanskje si seg uenig, men orgasme er ikke hele hensikten med sex. Ta noen dype åndedrag og tenk på den gode følelsen, nærheten og intimiteten som foregår. Ta deg god tid og ikke stress. Skulle alt feile kan du jo alltids gå inn i et lesbisk forhold.

Fakta om orgasme:

- Man oppnår lettere orgasme hvis man bytter stillinger under akten.

- Gjennomsnittlig varer en kvinnelig orgasme i 6-10 sekunder.

- De fleste kvinner trenger 20 minutters stimuli av klitoris eller G-punkt for å nå klimaks.

- Orgasme kan minske stress og redusere smerter i kroppen.

- Røyking, alkohol, medisiner, emosjonelle lidelser og selvfølelse, er alle faktorer som kan påvirke muligheten til å få orgasme.

- Under en orgasme frigjør kroppen hormonene dopamin, som gir en følelse av velvære.

Kilde: Kondomeriet, Psychology Today.com, Wikipedia

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!