KJENNER DU FØLESLEN? Dere skulle egentlig ha det koselig sammen, men endte opp med å krangle om penger eller svigers.
KJENNER DU FØLESLEN? Dere skulle egentlig ha det koselig sammen, men endte opp med å krangle om penger eller svigers. Foto: vladans / Getty Images

Relasjoner

Dette krangler vi om i julen

Spørreundersøkelse avslører de mest betente temaene i parforhold i høytiden.

Publisert Oppdatert

Julefreden senker seg overhodet ikke i mange forhold og julefeiringer, skal vi tro en ny spørreundersøkelse.

Undersøkelsen, som er gjort av YouGov på vegne av datingtjenesten Match, viser nemlig at mange nordmenn ser på julen som en nokså anstrengende tid, tro det eller ei. 36 prosent av de spurte mener nemlig at høytiden byr på mer krangel i forholdet.

Undersøkelsen er gjennomført i perioden 11.-16. desember 2019 blant 1007 personer i alderen 18 år og oppover.

Fått med deg denne? Derfor er det sunt å ha sex ofte

Alkohol og penger

De som opplever krangling i julehøytiden ble deretter bedt om å oppgi tema som er skyld i den dårlige stemningen. Kanskje ikke så overraskende ble det stress som topper listen med 33 prosent, på andre plass kommer alkohol med 26 prosent.

– Det er mye forventninger knyttet til jula, og stressnivået blir høyt for mange. Da er det fare for at konfliktnivået også blir høyt. Det er synd, for jula burde egentlig være en tid hvor man kan senke skuldrene og ta ekstra godt vare partneren, sier Emélie Fauque, senior marketing manager Match, i en pressemelding som følger spørreundersøkelsen.

Her er resten av topp-årsakene til julekrangling:

1. Stress (33 prosent)

2. Alkohol (26 prosent)

3. Økonomi og pengebruk (19 prosent)

4. Familie og svigers (18 prosent)

5. Gaver (3 prosent)

6. Annet (1 prosent)

7. Vet ikke (1 prosent)

Vil bytte ut kjæresten

Et nytt år er snart over oss, og flere har tenkt å bruke det nye året på å finne seg kjæreste, skal vi tro svarene fra undersøkelsen. Litt overraskende er det likevel at mange som har kjæreste i dag, tenker på å bytte ut ham/henne.

I undersøkelsen har åtte prosent av de spurte som allerede har partner i dag svart at de tenker på å bytte ut kjæresten i 2020.

Blant single er tallet ikke overraskende høyere og fire av ti sier de planlegger å finne seg ny kjæreste i året som kommer. Totalt er tallet to av ti.

I tillegg oppgir 59 prosent av de spurte at de er helt enig eller enig i påstanden om at nyttårsaften er oppskrytt. 30 prosent svarer at de er helt enig.

Les også: Folk avslører den latterligste grunnen til at de dumpet en date

Og kanskje har mange dette med dating også som nyttårsforsett. Fauque avslører at de alltid får flest nye medlemmer den første søndagen i januar.

– Da har vi 500 prosent høyere pågang av nye medlemmer. Men jeg synes ikke man skal stresse med å finne seg ny kjæreste bare fordi det er nytt år. Ha øynene åpne hele året, sier hun.