FORSKJELLIGE BEHOV: Menn og kvinner har forskjellig tenningsmønster, og er derfor avhengig av at partneren forstår behovene deres for å kunne holde liv i den seksuelle delen av forholdet.
FORSKJELLIGE BEHOV: Menn og kvinner har forskjellig tenningsmønster, og er derfor avhengig av at partneren forstår behovene deres for å kunne holde liv i den seksuelle delen av forholdet. Foto: Getty Images

RELASJONSTERAPEUT:

– Slik unngår dere at sexlivet dabber av

I begynnelsen av parforholdet er sex noe som går litt av seg selv, med lyst og begjær styrt av endorfiner og hormoner. Men etter en stund reduseres dette – og hva da?

Publisert Oppdatert

Det er ingen hemmelighet at menn og kvinner har forskjellig behov når det gjelder hvor lang tid de trenger for å bli opphisset – og hva som tenner dem. Dette er et tema som er viktig, men som ofte kan være både sårbart og vanskelig å sette på agendaen.

Første skritt i riktig retning her er å ville hjelpe hverandre som par, for å lykkes, ikke fokusere på hverandres feil og mangler. Det interessante er at selv om behovet hos menn og kvinner ofte er svært forskjellig, vil begge være enige om at den beste opplevelsen er når kvinnen også er tilfredsstilt. Hva er det da som gjør dette så komplisert?

EKSPERTEN: Benedicte Lislerud. Relasjonsterapeut og foredragsholder, med ekspertise på parforhold og seksualitet.
EKSPERTEN: Benedicte Lislerud. Relasjonsterapeut og foredragsholder, med ekspertise på parforhold og seksualitet.

Mannen vil ofte føle mer kjærlighet gjennom god sex, det virker avstressende og han kan gjerne gå rett på sak. Kvinnen derimot trenger å føle seg avslappet først og lettet fra mye av dagens stress, og presset rundt det å skulle ta seg av andre. Først da kan hun komme i kontakt med sin lyst og sitt begjær.

Dette kan ofte komme på kollisjonskurs når par har vært travle og opptatt på hver sin kant. Han ønsker gjerne å koble seg på henne gjennom å ha sex, mens hennes behov er mer emosjonell påkobling og det å måte frigjøre hodet fra alle «må»-ting først. Hun trenger i større grad å oppleve mannen som en ressurs for henne for å koble seg på han seksuelt.

Les også: 10 ting sexterapeuter synes vi bør gjøre oftere

Ulike hjerner

Mannens hjerne skiller seg fra kvinnens ved at han kan åpne en skuff i skuffesystemet sitt i hodet hvor det står «sex». Når han åpner den, rendyrker han kun disse tankene og holder seg der så lenge han har behov for det.

Kvinnen derimot har et helt annet system. Det ser mer ut som et flokete garnnøste hvor alle tråder er viklet inn i hverandre og flere tanker beveger seg samtidig. Derfor har hun behov for å rydde plass i hodet først, for deretter å kunne klare å fokusere på bare en tanke. Det krever også mer av henne å holde denne ene tanken over tid.

Grunner er at hun er mer styrt av det emosjonelle, mens han er mer styrt av det visuelle.

Direkte og indirekte berøring

Når det kommer til berøring, ønsker gjerne mannen direkte berøring av erogene soner uten for mye pjusking rundt. Kvinnen, derimot, foretrekker som regel at berøringen starter i de ikke-erogene sonene. Først da øker ønsket hennes om direkte berøring.

Kvinner har til tider noe urealistiske forventninger til menn, om at de automatisk skal være seksuelle guder av natur. De skal forstå akkurat hva hun liker og hvordan hun vil ha det fra første stund. Sorry, ladies! Sånn fungerer det ikke. Noen få menn vil selvfølgelig lykkes her og framstå som helter, men det er ikke slik at enhver mann bare vet dette.

Og til dere menn: Alle kvinner er forskjellige og samme oppskrift vil ikke fungere på kvinnen din hver gang. Det kan være nyttig å finne ut av noe du vet hun liker slik at du har et anker, men vær også nysgjerrig og lytt til uttrykkene hennes. De vil fortelle deg mye!

Har du fått med deg denne? Dette er hemmeligheten til et bra sexliv

Hjelp ham med å tilfredsstille deg

Begge kjønn tenner ofte på seksuell selvsikkerhet, men samtidig kan noen menn oppfatte det som skremmende dersom en kvinne virker for sikker på hva som får han til å tenne. Det handler om at han raskt kan bekymre seg for at han kanskje ikke kan like mye som henne, og dermed blir redd for ikke å strekke til.

Hvis du som kvinne virkelig vil tilfredsstille mannen din, hjelper du han med å lykkes i å tilfredsstille deg. Her er forklaringen på hvordan begge kan si at den beste nytelsen totalt sett er når kvinnen også er tilfredsstilt for da opplever mannen seg som en god elsker. Han ser din nytelse som sin fortjeneste.

Dette skjer når sexlivet avtar

Behovet for å dele og fortelle om dagen sin skaper ro i sinnet hos en kvinne. En mann som forstår og møter henne på dette, har et stort fortrinn.

Dersom mannen er utrent i å lytte og forstå kvinner og hun ikke setter så mye ord på hva hun tenker eller føler, er sjansen stor for at hun etter hvert vil miste begeistringen. Da føler hun seg verken sett eller forstått.

Da vil heller ikke hans framstøt av romantisk karakter fungere på henne, fordi hun opplever at den elementære magien mangler. Dette er veldig ofte starten på at sexlivet avtar og begge trekker seg mer og mer inn i seg selv fordi de begge føler seg avvist. Hun fordi han ikke oppfatter henne og han fordi hans framstøt ikke blir tatt imot.

Som mann kan det komme godt med å vite at kvinner ofte liker den samme taktikken når det kommer til kommunikasjon, som det gjør med berøring. Bruk tid på å komme til poenget, beveg deg rundt tema og vær nysgjerrig. Da vil du vekke interessen hennes og skape en ny mulighet for at dere kan koble dere på hverandre.

ULIKE BEHOV KAN GI DÅRLIG STEMNING: – Han ønsker gjerne å koble seg på henne gjennom å ha sex, mens hennes behov er mer emosjonell påkobling, skriver spaltisten.
ULIKE BEHOV KAN GI DÅRLIG STEMNING: – Han ønsker gjerne å koble seg på henne gjennom å ha sex, mens hennes behov er mer emosjonell påkobling, skriver spaltisten. Foto: Getty Images

Berøring, nærhet og god sex styrker relasjonen dersom det er tillit, kjærlighet og respekt i bunnen. En god elskerinne vil våge å være litt direkte og en god elsker vil våge å bruke mer tid. Du kan alltid velge om du vil påvirke relasjonen til å bli sterkere eller svakere. Hvis du vil styrke den, kan det å bidra til at din partner blir en bedre elsker for deg, gjøre underverker for dere begge ...

Fått med deg denne? Tre kvinner gjorde tre grep for å se om de fikk et mer spennende sexliv. Slik gikk det

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!