UTROSKAPSFELLE: Flertallet av nordmenn i en ny undersøkelse mener den norske julebordtradisjonen øker risikoen for utroskap. Illustrasjonsbilde.
UTROSKAPSFELLE: Flertallet av nordmenn i en ny undersøkelse mener den norske julebordtradisjonen øker risikoen for utroskap. Illustrasjonsbilde. Foto: svetikd / Getty Images

Utroskap

Ny undersøkelse: Så mange nordmenn har vært utro på julebordet

– Drikking svekker dømmekraften og grensene er ikke like tydelige som på jobben, sier samlivsterapeut.

Publisert Oppdatert

Med julebordsesongen kommer også muligheten til å kle seg opp i sine fineste klær, drikke alkohol og henge med gode kollegaer. Alt er imidlertid ikke bare idyll, skal vi tro en ny, landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av YouGov.

Undersøkelsen er gjort på vegne av Match og avslører nordmenns tanker om julebord og utroskap. I undersøkelsen svarer 62 prosent av de spurte at de mener den norske julebordtradisjonen, som ofte kombineres med høyt alkoholinntak, øker risikoen for utroskap.

Nærmere bestemt svarer 60 prosent av mennene og 65 prosent av kvinnene dette.

Vi stilte Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, samme spørsmål:

– Ja, jeg tror det. Julebord har fått et rykte som minner om russetid - uten at det betyr at alle som går på julebord, slutter seg til denne holdningen. Jeg tror de fleste er innforstått med at på julebordet blir det drukket mer og hender mer, enn på lønningspils og seminar. Om man ikke tar av selv, kan man med skrekkblandet fryd være vitne til kolleger som skeier ut på julebordet, sier hun til Side2.

En av ti menn har vært utro

I undersøkelsen defineres utroskap som nærgående fysisk kontakt, kyssing og sex. Selv om vi vet at definisjonen på hvor utroskap går er forskjellig helt ned på individuelt nivå, er det altså en del som innrømmer at de har gått for langt. Totalt for alle som svarte på undersøkelsen, ligger utroskapstallet på sju prosent.

Det kommer også frem forskjeller mellom kjønnene. Ti prosent av mennene oppgir at de har vært utro. Tallet for kvinner ligger på tre prosent.

På spørsmål om hva som kan være årsaken til at folk er utro på julebord, oppgir Huseby alkohol som årsak nummer én.

- Det reduserer hemninger og kan utgjøre forskjellen på «hysterisk morsomt» og «dødskjedelig». Men det kan være vanskelig å finne akkurat riktig balanse. Drikking svekker dømmekraften og grensene er ikke like tydelige som på jobben. I rusen blir man opptatt av her og nå og tenker mindre på konsekvenser. For noen innebærer det at man går lenger enn man selv synes er OK, eller lenger enn det partneren syntes er OK, forklarer hun.

Samlivsterapeut Trine Huseby.
Samlivsterapeut Trine Huseby. Foto: Privat

Samlivsterapeuten legger til at det selvsagt også kan være mange andre årsaker som ligger bak.

– Hvis man for eksempel ikke har klart å holde gnisten i parforholdet, kan det være fristende å hente inspirasjon ute. Hvis «hverdag = rutiner og forpliktelser», kan julebordet være en sårt tiltrengt mulighet for å ikke ta seg sammen. Og noen ganger kan det handle om at det dukket opp en fristelse som man der og da ikke klarte motstå.

150.000 nordmenn har tidligere stemt på hvor grensen går for utroskap i en uhøytidelig avstemming laget av våre kollegaer i Side3. Sjekk hva svaret ble her!

Bekymrer seg

– Mange ser nok på det norske julebordet som en trussel mot forholdet. Det handler om at partneren er alene blant kollegaer, kledd for å imponere og med god tilgang til det som måtte være av alkohol. Det er ikke rart mange synes forholdene ligger litt for godt til rette for utroskap, sier Emélie Fauque, senior marketing manager i Match, i en pressemelding.

Det er blant de yngste at bekymringen om julebord-utroskap er størst. Her svarer faktisk hele 29 prosent at de er bekymret for at partneren skal være utro i forbindelse med julebordssesongen.

– Bekymringen kan være både reell og begrunnet, sier Huseby.

– Men jeg tenker det handler enda mer om personlighet og parforhold, enn om julebordtradisjoner og kultur. Kanskje vi kan dele partner på julebord inn i tre kategorier, foreslår hun:

1. Kommer ikke til å være utro, uansett kontekst. Kjennetegn: Lykkelig parforhold kombinert med dømmekraft og selvdisiplin.

2. I risikosone, bevisst eller ubevisst. Kjennetegn: Lever med savn i parforholdet og/eller eventyrlyst, impulsivitet. NB! Tro det eller ei, men nedsatt dømmekraft og impulsivitet har slått beina under selv den mest kjærlige og prinsippfaste partner.

3. Åpen innstilling. Kjennetegn: Hverdag er alvor og forpliktelser, julebordet en mulighet for å «slå ut håret».

Totalt for respondentene i undersøkelsen, lå bakymringstallet på 17 prosent.

Har du fått med deg denne? Disse personlighetstrekkene går igjen hos de som er utro

Vil ikke nekte partneren

Folk flest ønsker imidlertid ikke å nekte partneren å reise på julebord. 88 prosent svarer at det ville vært uaktuelt å nekte eller ha lyst til å nekte kjæresten sin å dra på julebord.

De yngste er imidlertid også mest sjalu – 19 prosent svarer at de har nektet eller hatt lyst til å nekte partneren å delta på julebord.

Eksperten: Trine Huseby

Yrke: Samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.

Bakgrunn: Familieterapi på Diakonhjemmet Høgskole. Kognitiv terapi, Norsk Forening for Kognitiv Terapi. Klinisk sexologi, Universitetet i Bergen.

Blogg: Trinehuseby.no

Dette bør du gjøre hvis du er bekymret

Hvis du bekymrer deg for at partneren er utro på julebordet, foreslår samlivsterapeut Huseby dette:

- Realitetstest deg selv. Får du katastrofetanker? Har du hengt deg opp i en tanke og spinner på den? Eller er det konkrete ting som kan tyde på at partneren din kommer til å være utro?

- Hvis reelle bekymringer, del dem med partneren. Ha fokus på deg selv og egen frykt, heller enn å være mistenksom og kritisk.

- Ta ansvar for at det handler om deg og dine behov, og at du trenger å snakke om det.

- Vær respektfull og vennlig, så langt du klarer.

- Ha som mål å komme til enighet om hvor grensene går.

Og disse tegnene kan du se etter hvis du mistenker utroskap

Samlivsterapeuten lister også opp signaler du kan se etter hvis du mistenker at partneren din er utro, og som kan gi deg en pekepinn.

  • Fjern, ufokusert, distré
  • Humørsvingninger
  • Kritisk og fiendtlig innstilling, eller påfallende oppmerksom og snill
  • Mer tid ved iPad/PC/telefon. Beskytter seg mer, deler mindre
  • Mer overtid, sosiale aktiviteter med kolleger, tjenestereiser
  • Anstrenger seg mer for å fremstå attraktiv
  • Endring i seksualvaner - mer eller mindre pågående

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av datingtjenesten Match. 1007 respondenter fra 18 år og oppover fra hele landet har bidratt.