MANGE FORDELER: Å ha regelmessig sex kan hjelpe på både sinn og kropp. Mange meget gode grunner til å hoppe til sengs i helgen, altså!
MANGE FORDELER: Å ha regelmessig sex kan hjelpe på både sinn og kropp. Mange meget gode grunner til å hoppe til sengs i helgen, altså! Foto: Getty Images

Seksualitet

10 helsemessige fordeler ved å ha sex

Ja, du kan få bedre humør, mindre menssmerter og finere hud ved regelmessig sex!

Publisert Oppdatert

Et aktivt sexliv gjør både kroppen din og forholdet ditt godt i årenes løp. I tillegg til at sex er bra for parforholdet, finnes det flere studier som tyder på at sex også kan være bra for din fysiske helse på flere måter.

Les også: Fire ting du burde vite om sex, kropp og seksualitet

1. Får deg i bedre humør

Seksuell nytelse er nært knyttet til livskvalitet og gjør at man får et økt trivselsnivå for både menn og kvinner i alle aldre - som igjen kan føre til et lenger liv.

En studie utført blant menn i alderen 45 til 59 i Storbritannia viser at det er en tydelig sammenheng mellom dødelighet og antall orgasmer - de som hadde to eller flere orgasmer i uka viste seg å ha femti prosent lavere dødelighetsrisiko enn menn som hadde én orgasme i måneden.

2. Gir deg finere hud

Den mye omtalte afterglow-en er ikke bare en innbilning; huden din får faktisk mer glow etter å ha hatt sex. Det kan til og med få deg til å se yngre ut!

Sex øker nemlig blodsirkulasjonen i huden, som gjør at huden føles strammere. I tillegg slipper kvinnekroppen ut mer østrogen under sex. Østrogenet øker og kroppens naturlige produksjon av stoffet kollagen. Kombinasjonen av dette sammen, gir en sunn og mer spenstig hud. I tillegg minsker det kvinnelige kjønnshormonet risikoen for Alzheimers og benskjørhet.

(Kilde: University of Bradford)

3. Lindrer smerte

Bare det å se på partneren din - faktisk til og med bare et bilde av partneren din - kan lindre smerte.

I en studie publisert i PLoS One utført av Stanford University i California, viste forskerne bilder av partnerne til deltakerne. Allerede av dette begynte smertene deres å lette. Så selv om du tenker at smerte er en barriere, kan det faktisk lønne seg - enten om det er hodepine eller andre vondter i kroppen.

Andre studier har også vist at en god orgasme lindrer menssmerter.

4. Forbrenner kalorier

Det er ingen tvil om at du forbrenner kalorier mens du hygger deg med partneren.

En undersøkelse fra 2013, publisert på PLOS ONE, viser helt konkret hvor mange kalorier du forbrenner under sex. Forsøkspersonene var 21 heteroseksuelle par i 20-årene. Først fullførte de en 30 minutters økt på tredemølle, med moderat intensitet.

Testen viste at menn forbrant 276 kcal på tredemølla, mens kvinner forbrant 213 kcal. Tallet etter det 30 minutter lange samleiet var 100 kcal for menn, og 76,2 kcal for kvinner. Dette inkluderte også forspill og oralsex. I gjennomsnitt vil man altså forbrenne ca. 3,6 kcal i minuttet under seksuell aktivitet.

5. Styrker immunforsvaret

Seksuelt aktive personer tar ut færre sykedager i året, sier Yvonne K. Fulbright, PhD i seksuell helse ekspert, til Web MD.

Selv om vi går mot lysere tider, noe som er bra for så mangt når det gjelder kroppen vår, er det fremdeles innmari kaldt i dette landet - og vi smitter hveradnre med forkjølels. Men sex stimulerer immunforsvaret, viser en studie fra Wilkes-Barre University, og det er gode nyheter.

Forskerne konkluderte med at de som hadde sex minst to ganger i uken produserer flere antistoffer, som for eksempel Immunoglobulin A, noe som beskytter deg mot forkjølelser.

Mennesker som har sex ofte produserer mer av de antistoffene i kroppen som forsvarer kroppen fra virus og andre sykdommer.

6. Styrker hjertet

Blodpumpa trives bedre dersom du driver kardiotrening, og sex er nettopp en slik aktivitet.

Menn som har sex minst to ganger i uken har lavere risiko for å utvikle hjertesykdommer enn menn som bare har sex én gang i måneden. Det viser en studie fra 2010, publisert i the American Journal of Cardiology.

7. Virker avstressende

En studie fra 2005 konkluderte med at de som har sex regelmessig, har lavere blodtrykk og redusert stressnivå.

Studien understreker at dette bare gjelder for de som har samleie, altså «penile-vaginal intercourse», og ikke for de som masturberer eller har sex uten samleie.

8. Gir bedre søvn

Under en orgasme frigjøres en hormon-coctail, med blant annet hormonet oxytocin. Dette hormonet er med på å gjøre at du sover bedre.

Det gjør deg avslappet, du føler tilknytning og ro, og du sovner. Og søvn har mange gode egenskaper i form av å holde kropp og hode friskt.

Så det finnes altså en naturlig grunn til at du eller partneren din sovner etter orgasme.

9. Øker fruktbarheten

Kvinner som har samleie minst én gang i uken kan ha en mer regelmessig menstruasjon, er mer fruktbare og har et langt høyere østrogennivå.

- Kvinner som har sex regelmessig og ukentlig viste seg å være mer fruktbare og de eldes saktere, sier biolog Winnifred Cutler. Når kvinner med et regelmessig sexliv kom i overgangsalderen viste det seg at de hadde færre hetetokter, var mindre utsatt for benskjørhet og hadde sterkere hjerte.

10. Du blir smartere

Sex gjør deg ikke bare i bedre humør – det får også hjernecellene til å sprudle av sunnhet. I en studie fra 2010 tok noen forskere for seg hva som skjer i hjernen på mus hvis de har sex hver dag.

På bare to uker ble det fart på celleveksten i hjernens hippocampus, som blant annet henger sammen med hukommelse og læring.

En studie fra 2009 viste at til og med bare tanken på tidligere seksuelle utskeielser kan styrke evnen til analytisk tenkning.

Enjoy! Bare husk å bruke kondom, da!

Kilder: Everyday Health, Web MD, Forskning.no, ivillage.com

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!