SINGELLIV: Karakteren Samantha (spilt av Kim Cattrall) i «Sex and The City» går ikke av veien for å dumpe noen raskt og på nokså tynt grunnlag.
SINGELLIV: Karakteren Samantha (spilt av Kim Cattrall) i «Sex and The City» går ikke av veien for å dumpe noen raskt og på nokså tynt grunnlag. Foto: HBO

Datingkultur

Folk avslører den latterligste grunnen til at de dumpet en date

«Han hadde for tung arm».

Publisert Oppdatert

Det er ikke bare-bare å være singel i 2019. Du skal være kul og avslappet og ubekymret, og samtidig gjøre et godt inntrykk de gangene du våger deg ut på date.

På veien kan det være lett å miste motet når man stadig vekk får dating-realiteten slengt i trynet og blir offer for dårlig behandling. På den andre siden kan det også hende at du selv begynner å lete etter unnskyldninger for å avslutte datingforholdet med noen du akkurat har truffet fordi du har hengt deg oppi en merkelig vane eller distraherende detaljer.

Tidligere har vi i Side2-redaksjonen fortalt om våre verste dater og de kjipeste måtene vi har blitt dumpet på. Nå er det brukerne i vårt forum Kvinneguiden som har tatt til tastaturet for å svare på spørsmålet: «Hva er den latterligste/mest simple grunnen til at du har dumpet en date?».

Vi tok en prat med Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, om hva hun tror kan være grunnen til at folk avskriver en potensiell flørt på tynt grunnlag.

– Hvis det fra start kjennes som en dårlig match, har man sannsynligvis ikke motivasjon til å jobbe for det. Med de dating-mulighetene vi har i dag, er det lett å tenke at det er «flere fisk i havet» - og det er det jo, sier hun til Side2.

– Er det vanlig å dumpe noen på et slikt, relativt tynt grunnlag?

– Det er helt vanlig, og så lenge det er en del av en date-kultur, tror jeg begge parter er innforstått med det. Det er nok ofte sånn at den som dumpet noen for en overfladisk grunn, i ettertid kan tenke at det var en selv som kom ut som den tapende part, forklarer Huseby. (Les resten av intervjuet nederst i saken.)

Et spørsmål som hva som er den latterligste grunnen til at du har dumpet noen, blir det mange gode svar på – og en del historier om mer eller mindre dårlig datingkultur og -oppførsel. Se på svarene under med glimt i øyet, og kanskje du kan kjenne deg igjen.

1. Uten førerkort

«Jeg har latt en samtale med noen dø ut fordi han ikke hadde førerkort 😅 Han var 30 år gammel. I min verden fungerer det ikke, sorry.»

2. Lette etter kopi av eksen

«Jeg dumpet en date fordi han var for lav. Han var over 1.80 [meter, red. anm.] og i realiteten lette jeg nok etter en kopi av eksen som var over 1.90, og som jeg åpenbart ikke var over. I dag er jeg lykkelig gift med en mann som er bare litt over 1.70 og har nesten ingenting til felles med 1.90-eksen, takk og pris.»

3. Tungpustet

«Han pustet kjempetungt inn og ut gjennom nesa hele tiden.»

4. Brukte rare uttrykk

«Han foreslo som andre date at vi skulle "knekke noen bjørnunger" altså ta en øl, så jeg takket pent nei. Han hadde en helt merkelig måte å tekste/snakke på som jeg ikke klarte å ignorere, haha ...»

5. Hadde tatovering

«Var en flott dame som flørtet med meg, og jeg sa til henne at jeg var homo, fordi ... hun hadde tatoveringer på armen … Det er det styggeste jeg ser.»

6. Detektiven

«Jeg dumpet en ellers hyggelig og intelligent fyr fordi han analyserte og kartla alt ved meg. Midt i en samtale kunne han konfrontere meg med at "det sa du ikke forrige uke". Virket som at han arkiverte alle detaljer, og det kunne gjelde helt banale ting. Han var helt opphengt, og det ble slitsomt.»

7. Likte ikke navnet

«Likte ikke navnet hans, og tenkte at jeg seriøst ikke orket å forholde meg til det navnet for alltid.»

8. Opphengt i utseende

«Jeg dumpet en mann fordi han hadde rare fortenner. Så har jeg dumpet en som hadde for små hender og en som hadde for tung arm.»

9. Gufs fra fortiden

«Han hadde gammelmannsparfyme på seg, og snakket med veldig sterk tysk aksent (ikke noe gærent med aksent i utgangspunktet for min del, men sammen med gammelmannsparfymen ble det helt feil for meg)».

10. Lette etter buser?

«Han pillet seg i nesen på bussen. Bye, bye 🤢»

11. Gadd ikke kle på seg

«Jeg avlyste en date med en fyr som nektet å møte meg ute i minus 20. Den påfølgende krangelen med han fremstår som episk, for han påstod hardnakket at ingen folk med vett stod ute i minus 20 og frøs for å møte noen. Jeg svarte at det var et problem for meg om han ikke hadde klær og kunne bruke disse tilfredstillende.»

Har du fått med deg denne? Åtte pinlige datinghistorier som vil få deg til å slette Tinder for alltid

12. Drev med rollespill

«Ble med han hjem etter tredje daten, og så viste han fram kostymet (unnskyld: uniformen) han brukte når han deltok i laiv/rollespill fra 1800-tallet. Det ble ikke bedre når han dro fram ulike fagbøker for å vise at forfattere hadde takket ham for å ha rettet faktafeil i bøkene. Ble litt for sært for meg, det.»

13. Når du ikke takler ananas på pizza

«Da daten bestilte pizza med ananas på bestemte jeg meg for at det ikke ville bli en ny date.»

14. Han som ikke kunne surfe på nettet

«Var på en date med en fyr som ville vise meg en YouTube-video, og for å laste opp videoen åpnet han først Internet Explorer, så søkte han etter Yahoo!, så inne i søkefeltet til Yahoo! søkte han etter Google. I Google-søkefeltet søkte han endelig etter YouTube. Var helt målløs der jeg satt. Ble ikke noe mer etter det for å si det sånn. 😂»

15. Han som fortsatt bodde på gutterommet

«Jeg dumpet en ganske tidlig fordi han i en alder av snart 30 fortsatt bor hjemme hos mor og får klærne sine ferdig vasket og brettet. Skal revurdere det når han har bodd alene en stund.»

16. Mistet lappen

«Jeg dumpet en fyr 2-3 måneder uti fordi han mistet førerkortet. Han bodde nesten en time unna meg med dårlige kollektivtilbud og jeg gadd ikke at jeg måtte kjøre og enten hente ham eller være hos ham hver gang vi skulle sees. Synes bare han virket veldig uansvarlig, og jeg hadde ikke lenger lyst til å ha noe med ham å gjøre da.»

Fått med deg denne? 22 stadier man må gjennom før man skal på date

17. Spyttet tobakk

«Dumpet en som snuste. Han brukte ikke vanlig snus, men rullet små "baller" av sånn vanlig rulletobakk som han puttet under leppa. Og så satt han og småspyttet tobakkrusk etterhvert som det løste seg opp. Fy faen, så vemmelig.»

18. La ut bilder av døde dyr

«Han var en mann som likte å dra ofte på jakting og det er helt greit det, men når han hele tiden legger ut bilder på Facebook av de de døde dyrene han skal spise, klarte ikke jeg å forsette forholdet. Orker heller ikke spise maten han lager av et dyr jeg vet han har skutt selv. Liker veldig godt kjøtt, men liker å la være å tenke på hvor kjøttet kommer fra.»

19. Hadde ikke planter eller dyr

«Han hadde ingen planter, blomster eller dyr hjemme, selv om han var godt etablert med egen leilighet. Synes det er rart å ikke ville omgi seg med noe levende.»

20. Gikk i rosa

«Har avvist menn med ros/lyselilla t-skjorter eller gensere med V-hals, bare takler det ikke.»

21. Ble tatt med på middag på Egon

«En tidligere nabo ville spleise meg sammen med broren sin, som hun påsto var en "heeeelt fantastisk fyr". Fikk se et bilde, og det var ikke noe å klage på der. Jeg fikk godkjenne det hun skrev til ham om meg, og et av punktene om hva jeg var interessert i var "veldig interessert i god mat og drikke". Han sendte meg en sms og sa han ville invitere meg på en fin restaurant. Jeg gledet meg, og var spent på hvilken restaurant han hadde valgt. Dette var i Oslo, så utvalget er rimelig stort. Kvelden kom, og han hentet meg utenfor der jeg bodde. Fant parkering i sentrum, og tok meg med til ... Egon, der han hadde bestilt bord. Det ble ikke flere dates, for å si det sånn. To verdener som ikke kan møtes.»

22. Holdt fast og tatt på panneluggen

«Han holdt meg fast mot min vilje og tok på panneluggen min. Det siste høres nok rart ut, men jeg takler ikke at noen kommer borti panneluggen min, jeg får rett og slett klaustrofobi. Dette hadde jeg fortalt ham, og så holdt han meg med makt bare for å bevise at han kunne ta på panneluggen. Jeg fikk panikkanfall da han ikke ville slippe, og han bare lo.»

23. Skumle masker på veggen

«Jeg dumpet ei dame på grunn av et broderi og afrikanske masker som hang på stueveggen hennes. Broderiet var dritsvært, type 1,5 x 1,5 meter. Et slekstre, fullt av skrivefeil. De maskene var rett og slett dødsskumle.»

24. Snakket om seg selv i tredje person

«Var en gang på date med en fyr som omtalte seg selv som "gutt" (han var rundt 35), snakket om seg selv i 3. person, type "ja, nå skal du få se hva denne gutten liker"😂»

25. Lignet ikke på bildene

«Den snille, behagelige og sjarmerende jenta ble dumpet fordi hun hadde manipulert meg gjennom bildene hun sendte meg. Denne blonde, sportye og stramme, flotte jenta var visst rødhåret, svært overvektig og alt annet enn det hun billedlig hadde gitt uttrykk for. Jeg fikk bombesjokk når vi møttes.»

26. Maste på melding

«Jeg dumpet en som maste så sykt på melding. Han kunne melde gjennom hele dagen og lure på om jeg hadde det bra/om det gikk bra med meg/hva jeg drev med på jobb akkurat da. Hadde aldri noe spes han ville snakke om, spurte alltid bare om dette. Og hvis jeg svarte at "jada, det går like bra nå som for to timer siden" så fikk jeg: ... *drumroll* ... *pling!*: "helt sikkeeer...?"»

27. Pipestemmen

«Min første Tinder-date for lenge siden. Han så superkjekk ut, høy, muskuløs, mørk og dét hvite smilet. Inviterte han hjem til meg på middag, og i det han åpnet munnen skjønte jeg at dette ble første og siste møte. Han hadde pipestemme og lespet...»

28. Knipset under sex

«Han knipset mens vi hadde sex, ble mer og mer knipsing jo nærmere orgasmen. Var så forstyrrende! Tenkte ikke på det de første gangene vi lå sammen, men da jeg først la merke til knipsingen ble det utrolig avtennende.»

29. Kresen fyr

«Jeg dumpet en mann en gang fordi han var sykt kresen. Han spiste taco kun med mais, kjøttdeig, ost og rømme. Ikke likte han fisk eller grønnsaker heller. Helst ville han kun spise pizza, pasta, pølser og taco.»

30. Langt armhulehår

«Dama gikk i singlet og hadde langt hår under armen som stakk ut selv når armene hang rett ned ... Vi snakker 4-5 centimeter ...»

Avgjørende for forholdet

På spørsmål om hvor viktig førsteinntrykket, eller tingene man gjør helt i begynnelsen av en datingfase, er for hva som skal skje i resten av det potensielle forholdet, svarer samlivsterapeut Trine Huseby:

– Førsteinntrykket er først og fremst viktig fordi det er avgjørende for om forholdet i det hele tatt skal få en sjanse. I motsetning til hvis første møte var som kolleger; uten et vurderende filter. Dating i seg selv er en kontekst der man fortløpende blir vurdert, ofte etter idealer og høye standarder. Har man «oversolgt» seg her, fører det gjerne til skuffelse og vedvarende misnøye hos partneren, noen ganger brudd.

Eksperten: Trine Huseby

Yrke: Samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.

Bakgrunn: Familieterapi på Diakonhjemmet Høgskole. Kognitiv terapi, Norsk Forening for Kognitiv Terapi. Klinisk sexologi, Universitetet i Bergen.

Blogg: Trinehuseby.no

– Men for mange par blir den tidlige fasen stående som noe man lengter tilbake til. Når jeg snakker med par, spør jeg gjerne hvordan det var i starten, hva ved den andre som gjorde inntrykk. De kan ofte få et drømmende uttrykk når de tenker seg om og minnes ting de ikke har snakket om på lang tid. Det den ene sier, får gjerne en positiv effekt på den andre, og så er vi i gang …

Samlivsterapeuten mener imidlertid at korrigering allerede i datingfasen er et dårlig utgangspunkt for et forhold. og oppfordrer ikke til å forsøke å forandre den andre parten.

– Det har en tendens til å bli et mønster.

Samlivsterapeut Trine Huseby.
Samlivsterapeut Trine Huseby. Foto: Privat

Forskjell på «snodig» og «frastøtende»

Hun poengterer at vi kan skille mellom fakter eller vaner som er «snodige», som ifølge Det Norske Akademis Ordbok tilsvarer ord som «pussig, merkelig, rar, morsom fornøyelig, hyggelig og grei», og fakter og vaner som er direkte frastøtende.

– Hva som virker frastøtende er veldig individuelt, men ettersom fysisk tiltrekning er én av faktorene vi ønsker å matche partneren på, kan det få stor betydning. Hvis du synes noe ved ham er ekkelt, vil du neppe klare verken å overse det eller venne deg til det – og så har du dratt med deg en turn-off som aktivt må motarbeides - kontinuerlig, sier Huseby.

– Litt «snodig» derimot, kan med tid og velvilje gå over til «særtrekk» og «sjarmerende». Og ettersom vi mennesker alltid er i utvikling, vil både personlighet og ytre fremtoning kunne endres over tid - men oftest som resultat av egen drivkraft.