HUSARBEID: Mange par krangler om husarbeid. Vi har spurt gutta hvem de mener gjør mest hjemme.
HUSARBEID: Mange par krangler om husarbeid. Vi har spurt gutta hvem de mener gjør mest hjemme. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Parterapeut: - Det er som regel kvinnen som føler at hun har det overordnede ansvaret hjemme

Deler menn og kvinner husarbeidet 50/50? Vi har spurt gutta hva de mener.

Publisert

(SIDE2): Side2s foreldreblogger Marte Frimand Anda, også kjent som CasaKaos, skapte onsdag stor debatt med innlegget «Hvorfor er hun så sliten», der hun forteller hvordan et typisk par fordeler husarbeidet seg i mellom.

Mens mannen er av den oppfatning at de deler alt 50/50, mener kvinnen at det i realiteten ikke er helt sånn:

«For når han har tørket støv, tar hun en runde med støvbørsten over dørkarmene, på nattbordslampa på soverommet, oppå bildene i hylla og de andre stedene han ikke har sett.

Når han har ryddet og vasket kjøkkenet, putter hun de tomme flaskene som står i hjørnet på kjøkkenbenken i poser og setter de i gangen for panting. Hun setter de siste glassene inn i oppvaskmaskinen, rydder unna en skjærefjøl og tømmer beholderen til kaffemaskinen. Så vasker hun over kjøkkenbenken der han ikke har vasket, bak brødboksen, mellom kokeplatene og benken, bak kranen og der tomflaskene har stått, og drar oppvaskbørsten en runde rundt nede i kummen. Hun vasker flisene over komfyren, skifter ut kjøkkenkluten og fjerner et blåbær som noen har tråkket ned i gulvet,» skriver Frimand Anda.

Et av de vanligste problemene hos par

Selv om Frimand Anda skriver innlegget med en god dose humor, så var det mange som kjente seg godt igjen i innlegget. «Det mest presise jeg har lest,» skriver én. «Amen,» skriver en annen.

Samtidig mener andre at Frimand Anda kun ser saken fra én side: «Hvem måker snø? Hvem strør når det er glatt? Hvem har alt ansvar for bilen? Hvem klipper gress? Hvem betaler regninger? Har du noen gang vært alene med barn? Syns dette var litt vel mye klaging...»

Parterapeut og psykologiprofessor, Frode Thuen, sier til Side2 at fordeling av arbeidsoppgaver i hjemmet er et svært vanlig problem.

- Ja, dette er et tilbakevendende tema. Når par søker hjelp hos meg er akkurat dette med hvordan man fordeler oppgavene hjemme et av de hyppigste problemfeltene, sier Thuen.

Menn og kvinner har ulik standard

Thuen mener det i stor grad handler om å se de oppgavene som begge gjør. Vi har mye lettere for å legge merke til de tingene vi gjør selv, men ser samtidig i liten grad den andres bidrag.

FRODE THUEN er psykologiprofessor ved Høyskolen i Bergen.
FRODE THUEN er psykologiprofessor ved Høyskolen i Bergen.

- Er det ofte kvinnen som føler at hun gjør mest?

- Helt klart. I tilfeller hvor dette er et problem, er det som regel kvinnen som føler at hun har det overordnede ansvaret hjemme. Kanskje gjør de noenlunde like mye, men kvinnen føler gjerne at det er hun som sitter med alt ansvaret, mens han bidrar og hjelper til.

Thuen tror mye handler om at menn og kvinner ofte har ulik standard. Både når det kommer til hvordan huset skal se ut, men også når det gjelder behovet for å planlegge og organisere.

- Hvis problemet er at mannen ikke ser alt kvinnen gjør av overordnet planlegging, så er det viktig å tydeliggjøre det overfor ham på en måte som unngår at man går i skyttergraven. Alt handler om hvordan man snakker om ting. Hvis man snakker i form av anklager og bebreidelser, så er det vanskelig å finne en løsning. Blir man bebreidet får man behov for å beskytte seg, forklarer Thuen.

- Marte Frimand Anda skriver jo at kvinnen i huset går over kjøkkenet etter mannen har vasket det, og det er det nok mange kvinner som kjenner seg igjen i. Gjør det situasjonen noe bedre?

- Nei, egentlig ikke. Kanskje må man vurdere om det beste er å fire litt på kravene og møtes på midten. Går man etter og sjekker den andres arbeid, er jo det en form for undergraving av den andres ansvar. Noen kvinner stresser forferdelig mye, og gjør mer ut av oppgaver og husarbeid enn det som strengt tatt er nødvendig. Da blir kvinnen fort styrende og kommanderende, mens mannan blir unnvikende og frasier seg ansvar. Begge må bidra til å finne en felles løsning som begge er fornøyd med.

Vi spurte gutta hva de synes

Selv om ikke alle kvinner kjenner seg igjen i Frimand Andas beskrivelse av husarbeidfordelingen, så var det flere av oss i Side2-redaksjonen som gjorde det. Vi bestemte oss derfor for å høre med et gutta om hva de synes.

Er det sånn at dama faktisk gjør mer hjemme? Eller er det bare hun som tror hun gjør mer?

Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

Mann (38) - gift, to barn:

Jeg har noen ganger en diskusjon liknende denne med dama. Jeg er temmelig sikker på at hun har rett.

Men det som ALDRI synes å ha en plass i diskusjonen er alt det som gjøres som «liksom» ikke teller med i likningen: Vaske bilen, skifte dekk, rydde i garasjen, klippe gresset, beskjære hekken, olje utemøblene, rake grusen, måke snøen, hjelpe ungene med leksene, rydde boden, fikse løse deler, skru opp hyller, montere møbler, henge opp bilder, smøre sykkelen, beise terrassen, rense takrennene og så videre og så videre.

Og ikke bare det, alle disse tingene oppfattes bare som ting som stjeler tid fra det som er viktig: Å hjelpe henne med hennes gjøremål.

Mann (28) - samboer:

Arbeidsoppgaver blir som oftest målt opp mot hverandre. Basert på egne erfaringer kan jeg vel si at dere kvinner er ekstremt flinke til å påpeke andres manglende engasjement innad husarbeid, samtidig som dere ikke alltid ser dere selv.

Som når man for eksempel i flere dager har hørt mas om at man må få ryddet og vasket leiligheten, og så oppdager man underveis i ryddingen at dama er opphavet til 90 prosent av alt rotet.

Hun Casa Kaos skriver om virker som hun burde gjøre følgende for å rette opp i sitt eget forhold:

1) Ringe en samlivsterapeut og få utløp for frustrasjonen.

2) Ringe en vaskedame og/eller kontakte et byrå som kan hjelpe henne med å skaffe en au pair.

3) Skille seg fra ektemannen og flytte, så kan hun få ha det som hun selv vil.

Mann (43) - gift, 3 barn:

Det er mange forskjellige situasjoner i mange forskjellige familier. En moderne fordeling vil være naturlig, eventuelt påvirket. Det eneste jeg ikke gjør hjemme er å vaske klær, og det er fordi jeg vasker klær på mannemåten – alt i en vask, på 40 grader med mye skyllemiddel. Hvis kasjmirgenseren din ikke tåler det så synd for genseren. Matlaging er noe de fleste kvinner bør holde seg unna, mens det å vaske mest av alt er god trening. Folk er forskjellige. At man på Vestre Toten gjør ting på en måte behøver ikke å bety at det er likt på Østre Toten (noe det aldri har vært og aldri vil bli).

En seriøs del av det er at menn og kvinner, på rent overfladisk generelt grunnlag, har en annen oppfatning av hva som er rydding og hva som er pent. At kvinner liker handlelister behøver ikke å bety at menn må skrive dem. At menn tåler større mengder med papirsøppel enn andre så er det slik det er. Folk er da for faen forskjellige.

Mann (37) - samboer:

Det kommer vel helt an på livssituasjonen man er i. Hjemme hos oss gjør jeg brorparten av husarbeidet, noe som er naturlig siden jeg stort sett jobber hjemmefra. Samboeren min driver butikk, og jobber ofte sent/lange dager. Man ordner det vel bare på den mest praktiske måten ut ifra forutsetningene?

Menn som mener kvinner skal gjøre mer husarbeid kan ta seg en bolle. Og gjerne bake bollene først.

Mann (33) - gift, ett barn:

Dette virker som et innlegg som er skrevet basert på mye opparbeidet sinne og frustrasjon som i alle fall bruker veldig mye energi på hva hun selv gjør… Og da havner man raskt i «confirmation bias»-modus: «Jeg kjenner jeg arbeider, og så deg sluntre unna.»

ER DET ikke like viktig å klippe gresset som å vaske badet?
ER DET ikke like viktig å klippe gresset som å vaske badet? Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

Det er neppe noen fasit på parforhold og arbeidsfordeling, og det er trolig mange som mener de gjør mer enn partneren sin. Noen har rett, noen er kanskje litt flinkere til å legge merke til hva de selv gjør og overse hva partneren gjør.

Og ofte har man vel en eller annen form for uformell arbeidsfordeling der det er vanskelig å sammenligne verdi. Er det å klippe plenen eller måke snø like mye verdt som å støvsuge? Er det å ta ut av oppvaskmaskinen daglig mer verdt enn å vaske badet en gang i måneden? Er det å rense tette rør mer verdt enn å tømme søppelbøtta? Er det å dekke bordet like mye verdt som å ta av igjen etterpå? Er det å skrive handleliste like mye verdt som å vugge ungen i søvn?

Og ikke minst: Er det verdifullt å gå rundt og irritere seg over partneren sin?

Mann (41) - gift, to barn:

Jeg mener jeg gjør like mye husarbeid som kona, men hun er nok av en annen oppfatning. Der er jo der hovedproblemet ligger. 

Mann (29) - i et forhold, men bor ikke sammen:

- Jeg tror dette går begge veier. Noen damer gjør nok sikkert mer hjemme, og noen menn er nok mer sløve enn andre. Men, jeg tror nok at noen kvinner muligens har en oppfatning av noe er møkkete hvor mannen i huset mener at det er «rent nok». Jeg liker å tro at ingen gjør noe halvveis med vilje for at andre skal gjøre ekstra arbeid, så den teorien støtter jeg ikke helt.

LES OGSÅ: Derfor bør du gjerne kjæresten på Facebook

Vil du lese mer om forhold og samliv? Lik oss gjerne på Facebook!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!