KJØP BRUKT: Ved å kjøpe secondhand, sparer du både miljøet og lommeboka.
KJØP BRUKT: Ved å kjøpe secondhand, sparer du både miljøet og lommeboka. Foto: Hill Street Studio / Getty Images

Mote

10 geniale tips til miljø- og budsjettvennlig mote

Det kan være fristende å kjøpe nytt når det stadig pumpes ut nye, freshe og fargerike plagg i butikkene. Her kommer noen enkle tips til hvordan du kan være trendy samtidig som du vedlikeholder egne verdier og personlig økonomi!

Publisert Oppdatert

Se mulighetene

Benytt deg av gjenbruks-appen TISE, eller stikk en tur innom Fretex, UFF, andre bruktbutikker eller søndags-loppiser.

Tenk kvalitet

Om du må kjøpe nytt - kjøp i god kvalitet og klassisk stil. På denne måten bygger du deg opp en garderobe som kan bli stor og varer i flere tiår!

Sy om

Er plagget ødelagt eller er du lei av det? Reparer dem eller ta «en Jenny Skavlan»! Skaff deg en symaskin og sy om - er du ikke selv god med nålen, gi plagget videre til en sydame/skredder. De ser raskt mulighetene i et plagg!

Les også: 10 tips for god økonomi i studietiden

Se og lær

Apropos sy om... YouTube er et genialt sted å lære seg og sy om klær på!

Lei klær

Sjekk ut Fjong i Oslo - en butikk hvor du kan leie fine kjoler til selskaper eller andre anledninger.

Jeg tror dette vil bli mer vanlig etterhvert å kunne leie alle slags klær, både til menn og kvinner.

Bytt og arv

Arranger byttekvelder med venner - eller kanskje du kjenner noen du kan arve klær fra?

Vask mindre

Slutt å vaske klærne alt for mye, da slites de bare ut. Kvalitetsklær trenger heldigvis ikke vaskes så ofte. Heng dem heller ut til lufting eller legg dem i fryseren (gjelder ullklær og olabukser). PS: det kan være lurt å kjøpe klær som har litt pusterom rundt armhulene.

Les også: Her er eksperttipsene til hvordan du kan spare mer

Vær selvbevisst

Sist men ikke minst, ikke gå inn så ofte inn i butikker (verken fysisk eller online). De fleste av oss har lett for å gi etter for fristelser. Ønsk deg heller klær til jul og bursdag. Boring, yes, men det er bare en vanesak!

Still spørsmål

Ved anskaffelse av klær, tenk: Kan dette vare i flere år? Har du flere lignende plagg? Er det praktisk? Passer det til noen av de andre klærne jeg har? Kan jeg stå inne for å støtte produksjonen av dette plagget? Sjekk hva klærne er laget av og om de er laget på en etisk og kortreist måte.

Hvor kommer de fra?

Klærne bør helst komme fra fra resirkulerte materialer i organisk dyrket bomull og ubehandlet ull. Klærne bør også være fair-trade-sertifisert, noe som betyr at det sikrer bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser for bønder og arbeidere i utviklingsland, slik at de kan investere i produksjon, lokalsamfunn og en bærekraftig framtid.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!