KAN VÆRE VANSKELIG: Å finne ut hva i alle dager man skal gi brudeparet og i tillegg hvor mye det skal koste, er et stress. Derfor har vi snakket om nettopp dette med forbrukerøkonom Derya Incedursun.
KAN VÆRE VANSKELIG: Å finne ut hva i alle dager man skal gi brudeparet og i tillegg hvor mye det skal koste, er et stress. Derfor har vi snakket om nettopp dette med forbrukerøkonom Derya Incedursun. Foto: MaximFesenko / Getty Images

Personlig økonomi

Hvor mye er det vanlig å gi i bryllupsgave?

Få med deg hvor mye nordmenn bruker i gjennomsnitt på bryllupsgaven og les forbrukerøkonomens beste tips til kreative gaver.

Publisert Oppdatert

Hvor mye gir man i bryllupsgave?

Alle som har vært i bryllup har nok kjent på følelsen av å ikke ha peiling på hvor mye de skal gi i bryllupsgave en eller annen gang. Spørsmålene er mange, og det er lett å bli stressa og lett å bli forvirret:

Hvis man ikke har så mye penger selv, må man gi for det alle andre gir for? Hvor mye bør man gi for uten å virke gjerrig? Og hva i huleste skal man gjøre med ønskelisten? Er den fasiten over hva brudeparet forventer seg?

Vi spurte forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea om hva hun mener man bør ha i bakhodet når man skal pønske ut hva man skal gjøre med bryllupsgaven.

- Det kan fort koste å være bryllupsgjest, så tenk på hva du har lyst til å gi og ikke hva du bør gi, sier hun til Side2.

- Med litt kreativitet kan du gi gaver som ikke trenger å koste så mye. Du kan for eksempel gi en hjemmelaget gave som symboliserer både tid og engasjement og som helt sikkert vil bli satt pris på.

PSSST! Fått med deg denne? Den har vi ledd masse av: Brudekjoler kjøpt på nett - som ikke ligner på bildet i det hele tatt

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.
Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Pressefoto

Så mye bruker nordmenn vanligvis på gave

Det er flere faktorer som spiller inn på hva som er vanlig, blant annet forhold man har til brudeparet eller nærhet (naturlig nok er det vanlig å gi for mer hvis du er forlover og bestevenn med bruden enn om du er en perifer venn fra barneskolen som plutselig ble invitert i bryllup).

Les også: Dette er de mest populære låtene i norske utdrikningslag

Nordea har gjennomført en undersøkelse over hva slags verdi nordmenn vanligvis pleier å legge seg på når de skal gi bort en bryllupsgave. Den opprinnelige undersøkelsen er fra 2011, men justert for prisstigning slik at den gjenspeiler dagens verdier, er dette gjennomsnittet:

- Foreldrepar (til eget barn): cirka 11.867 kroner

- Én forelder (til eget barn): cirka 9399 kroner

- Besteforeldre: cirka 5041 kroner

- Familiemedlemmer: cirka 1134 kroner

- Nære venner (som par): cirka 918 kroner

- Nære venner (som singel): cirka 892 kroner

- Andre venner: cirka 504 kroner

(Beregningene viser utviklingen i kroneverdien når en tar utgangspunkt i konsumprisindeksen)

Lag en egen gave

Hvis du tenker at det hadde vært noe for deg å stille opp med en hjemmelaget gave, har forbrukerøkonomen flere tips til deg, som både kan spare lommeboka (og miljøet).

Derya Incedursuns forslag til hjemmelagde gaver:

- Har du klær du ikke bruker lenger og det bor en liten skredder i deg, kan du alltid sy et antrekk og gi som gave, samtidig gjør du også noe fint for miljøet.

- Er du flink til å male, kan selvlaget maleri være en fin gave til brudeparet.

- En hjemmelaget fotobok kan også være en fin og personlig gave.

Incedursun tipser også om at det går an å gå sammen med flere andre om å kjøpe gave til brudeparet.

- Du bør uansett ikke føle deg forpliktet til å gi mer enn du har råd til.

Les også: 7 ting gifte par vil at du skal vite før du sier «ja»

Og denne: 1 av 3 har ikke sex bryllupsnatta

Sånn! Forhåpentligvis er du litt roligere nå, sånn at du heller kan kose deg og ha det sånn her i bryllupet i stedet:

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!