BLOGG SHOUT Ensjokomansbekjennelser: MEDSKYLDIGE I EN BLODRØD ELV (0)
Siv Tove Pedersen sa farvel til sine venner på Facebook, etter at hun var død.
Siv Tove Pedersen sa farvel til sine venner på Facebook, etter at hun var død. Foto: Privat/Facebook

- Når dere leser dette, har jeg forlatt dere

Siv Tove Pedersen fikk ikke ny lunge, fordi hun gikk på metadon. Torsdag fikk hun hjelp til å ta livet sitt i Sveits.

Publisert

«Hei alle venner og kjente.

Når dere leser dette har jeg forlatt dere. Min største frykt var å bli kvelt til døde og det var framtiden min hvis jeg ikke hadde tatt denne avgjørelsen. Jeg har avsluttet livet mitt i Sveits på en klinikk der jeg fikk noe så jeg sovnet fredfullt i armene på min gode venninne Charlotte Vedeler som viste seg og være en god venn når jeg trengte det mest. Det er når man trenger det mest man får vite hvem som er vennene sine.»

Dette skrev Siv Tove Pedersen på Facebook torsdag, etter sin død.

41-åringen trengte en ny lunge, men fikk den ikke fordi hun går på metadon. Det var Bergens Tidende som først omtalte saken. De har fulgt saken til Pedersen i flere år.

- La fortid være fortid og gi meg en fremtid, var hennes bønn sommeren 2013. 

Inn og ut av rusmiljøet

Fra hun var 14 til hun var rundt 30 var hun ut og inn av rusmiljøet. Like etter at hun kom over på legemiddelassistert rehabilitering (LAR), begynte lungene å svikte. Rikshospitalet nektet henne å stå i donasjonskø, siden hun fikk metadon. Gjentatte anker førte ikke frem.

Saken fortsetter under bildet.

Siv Tove Pedersen var avhengig av oksygen døgnet rundt de siste årene.
Siv Tove Pedersen var avhengig av oksygen døgnet rundt de siste årene. Foto: Marit Skjøtskift (Hadeland)

- Jeg tapte kampen

«Jeg var sliten og trøtt og klarte ikke mer. Dere syns kanskje jeg er feig og har vanskelig for å akseptere mitt valg men jeg håper dere i hvert fall kan respektere valget mitt. Jeg tapte kampen og har prøvd alt for å få hjelp men de ville ikke hjelpe meg. Så jeg hadde ingen framtid. Nå slipper jeg mer smerter og lidelse men er kommet hjem til mamma og resten av familien.

Siv Tove Pedersen oppfylte en drøm da hun fikk reise til syden i 2013.
Siv Tove Pedersen oppfylte en drøm da hun fikk reise til syden i 2013. Foto: Privat/Facebook

Det var ingen lett avgjørelse å ta og det var veldig vanskelig å forlate dere som betyr noe for meg men jeg vil følge med dere og dere vil være i mitt hjerte til vi møtes igjen.

Da tar jeg farvel og husk og vær snill med hverandre og ta vare på dere selv. Dere har bare et liv her og nå så lev det så godt dere kan.

Sender mange klemmer og gode tanker til dere alle» skriver hun i resten av innlegget sitt på Facebook.  

- Redd jeg skal få smaken på rus igjen

Siv Tove hadde diagnosene kols grad 4, granulomatose, respirasjonssvikt og bare 12 prosent lungekapasitet igjen. Hun har de siste årene vært avhengig av oksygen 24 timer i døgnet, og gjennom legene ble det søkt om lungetransplantasjon i 2007. 

- Det gikk nesten igjennom. Men så stoppet metadonen det. De er visst litt redd for at jeg kan få smaken på rus igjen ved smertelindrende medisiner etter operasjonen, så dumt det enn høres. At jeg skal få livet i gave og så begynne med rus igjen? Dette er sånne ting ingen sier noe om når en begynner på metadon. At hvis du blir syk, blir du stående der, sa hun i 2013. 

Mente Rikshospitalet brøt loven

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt har tidligere uttalt til BT at han mente Rikshospitalet brøt loven fordi de lagde standardiserte regler om hvem som skal få nye lunger.

«Det fremgår av dokumentene at pasienten fortsatt anses uaktuell for lungetransplantasjon på grunn av hennes substitusjonsbehandling. Statens helsetilsyn finner ikke at Rikshospitalet har foretatt en individuell vurdering av pasienten», skrev Helsetilsynet den gangen.

HUn ble hentet inn til ny undersøkelse i slutten av 2013, men det endte med et tredje avslag.

Advokatfirmaet Schjødt tok på seg å jobbe gratis for Pedersen.

Advokatene Vidar Strømme og Josefin Engström som førte saken sier følgende til BT:

«Det var veldig trist å høre. Siv Tove kjempet lenge og tappert. Det er synd at hun ikke fikk muligheten til videre helsehjelp og eventuell bedring. Vi håper hun har fått fred.»

Kondolanser og minneord strømmer inn til 41-åringens Facebook-side.

- Himmelen har fått ei ny og vakker stjerne.Livet er forferdelig urettferdig! Håper du har det godt der du er nå. Hvil i fred, vakre Engel 

-Hun VILLE leve men Norge mente hun ikke var verdt investeringa!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.