Foto: Robin Bøe

Musikk

Zara Larsson - den store stemmen

Den svenske popstjerna Zara Larsson mener verden vil kontrollere kvinner. Det har hun fått nok av. Fryktløse, frittalende og fantastiske Zara bruker stemmen sin for alt det er verdt.

Publisert Oppdatert

Zara Larsson (20) har mange lydeffekter. I løpet av intervjuet hører man ofte «mmm», «ooooh», «åååå» som reaksjon når et spørsmål stilles eller Zara svarer, via telefon fra London. Stemmen hennes har en herlig klang, og hun snakker åpenhjertig. Som alltid, i grunn.

I løpet av karrieren har hun kontinuerlig tatt et standpunkt når det gjelder macho-kultur, sexisme, kjønnsstereotyper, politikk, overgrep, kjønnsrollemønster og likestilling. Hun er frittalende, uredd og som hun selv sier: hun slår fra seg. Zara har blitt stemplet som «mannehater», men driter en lang marsj i det, for blodet begynner å koke når hun mener noe er urettferdig og feil.

Det har gitt henne fans verden over, og hun har fått ros for engasjementet sitt gjentatte ganger. Det har også resultert i hat fra nettroll og kritikk fra flere hold. Zara står imidlertid på sitt.

Les også: Zara Larsson raser etter festivalovergrepene

LÅTAKTUELL: Zara Larsson er aktuell med låten «Ruin My Life», som du garantert har hørt denne høsten.
LÅTAKTUELL: Zara Larsson er aktuell med låten «Ruin My Life», som du garantert har hørt denne høsten. Foto: Robin Bøe

Instagram-råtass

I tillegg er hun en beinhard råtass på instagram, med captions det sparker av og innlegg som går viralt. Et eksempel er da Zara tredde et kondom på beinet, skrev «to all the guys saying "my dick is too big" take a seat» og postet det på Instagram.

Flere medier plukket det opp. I skrivende stund har hun 5,2 millioner følgere på bildedelingstjenesten.

En kjapp oppsummering av den svenske stjerna går noe som dette: ti år gammel vant hun den svenske versjonen av «Norske Talenter», låta «Uncover» fra 2013 ble en monsterhit i Skandinavia, «Lush Life» fra 2015 gikk som en farsott og skiva «So Good» fra 2017 nådde hele verden.

Nesten alle de åtte singlene fra albumet havnet på topp 15-lista i England, mens «Never Forget You» klatret til 13. plass på den amerikanske Billboard-lista. Hun har med andre ord kommet en lang vei siden opptredener på Allsang på Skansen i nabolandet.

Tar sjanser

Sist gang Det Nye intervjuet henne (i 2016, red. anm.) fortalte Zara at Instagram er en knakanes god sjekkearena. Denne gang er Zara i et forhold. Typen, modellen Brian Whittaker, fant hun (selvfølgelig) på Insta. Zara ble betatt, og la ut bilde av Brian med teksten «who are you where do you live how old are you why are you so fine how do you like your eggs cooked in the morning?». Han sendte henne melding og sa «hei, det er meg». Da forholdet ble offisielt la Zara ut «he likes his eggs scrambled» på Instagram.

Historien er beskrivende for pop-kometen. Hun er likefrem, selvsikker og tar sjanser. Den sista tida har hun hatt en friperiode, hengt med Brian, laget musikk, figurert på front row under fashion weeks og ganske skråsikkert vært en badass, uansett hva hun har tatt seg til. Nå er hun klar med ny musikk, og først ut er karamellen «Ruin my Life».

- Hei Zara! Hva driver du med nå?

-Jeg promoterer den nye singelen min, «Ruin My Life». Jeg er veldig spent på mottakelsen. Det er en stund siden jeg slapp musikk. Det føles godt å være tilbake, og gi folk det de har ventet på, hehe.

- Hva betyr girl power for deg?

- Jeg forbinder girl power med jenter i kontroll, men også søsterskap. Når jenter støtter jenter, bygger opp og løfter hverandre fram. Det er girl power!

- Du snakker rett fra hjertet, og rett fra levra. Hvorfor valgte du å være så åpen og engasjert fra en tidlig alder?

- Jeg blir så opprørt når jeg krangler med folk som er imot feminisme og likestilling. Jeg klarer ikke begripe hvorfor de er sånn? Det fikk meg til å si meningen min, høyt og tydelig, i tillegg til et raseri jeg hadde i meg. Kvinner blir voldtatt, og er modige når de snakker om det. Og så argumenterer folk fortsatt med hvorfor det er riktig at kvinner voldtas, trakasseres, mishandles eller blir ofre for kriminelle handlinger. De bortforklarer og beskylder. Jeg var bare sint. Jeg ble kjent med nye folk i åttende klasse, og det åpnet øynene mine. Jeg visste ikke mye om feminisme før det. De lærte meg mye, vi pratet og diskuterte. Jeg innså hvordan verden er, hvordan noen utnytter privilegiene sine.

Foto: Robin Bøe

- Du er beskrevet som et feministisk geni av journalist Lars Lindström. Hvordan er det?

- Jeg blir selvfølgelig veldig smigret og beæret, men ville aldri kalt meg selv et geni! Jeg er en lidenskapelig, engasjert ung kvinne som bryr seg om viktige temaer og aktuelle spørsmål. Jeg er veldig engasjert, men ikke et geni.

- Hvorfor tror du det skaper reaksjoner at du ytrer meningen din?

- Folk er generelt redde når kvinner vet hva de vil, når de vil bestemme over seg selv, egen kropp og egen fremtid. Kvinner har alltid blitt kontrollert, og det gjør folk forvirret når kvinner har egne meninger. Verden vil kontrollere kvinner.

- Er dagens ungdom politisk engasjert nok?

- Både ja og nei. Vi har flere verktøy for å bli involvert. Mamma, pappa og besteforeldrene mine hadde ikke all informasjon tilgjengelig på samme måte som oss. De hadde ikke Twitter eller internett. Jeg lærer så mye online av folk som deler sine erfaringer og historier. Jeg blir inspirert, også blir jeg sinna. For jeg leser om andres meninger, synspunkter og verdenssyn også. Det er viktig!

- Hvorfor er det nødvendig å engasjere seg?

- Fordi vi er fremtiden. Det er vi som bestemmer hvordan den blir. Politikerne er de som jobber for oss, for folket. I alle fall i et demokratisk samfunn som jeg vokste opp i, i Sverige. Jeg vet at vi tar avgjørelsene. Det minste du kan gjøre er å stemme. Så jippi for det!

- Hva innebærer det å være feminist for deg?

- Feminisme er et virkemiddel jeg og andre bruker for å forandre samfunnet, på en eller annen måte. Det er ikke noe riktig eller galt, og jeg mener det er ulike måter å gå frem på. De som trenger det mest er kvinner av farge, og kvinner som på et eller annet vis er mye mer marginaliserte enn jeg er. Jeg er kvinne og lever av drømmen min, og jeg tjener godt. Jeg passer godt inn i samfunnets ideal om hvordan en kvinne skal se ut, og jeg er privilegert. Jeg kan bruke min posisjon for å gjøre det bedre for mennesker rundt meg, for de som jobber hardt og gjør samme jobb som en mannlig kollega, men likevel ikke tjener det samme. Jeg kan spre ordet, diskutere og demonstrere.

Foto: Robin Bøe
Foto: Robin Bøe

- Hva er det beste med å være kvinne?

- Tror det er tanken om en felles kamp, et spesielt bånd oss kvinner imellom. Samme med girl power og søsterskap. Vi er del av et fellesskap, selv om vi ikke kjenner personen ved siden av oss på t-banen. Vi har fortsatt den følelsen av å ta vare på hverandre. «I got you boo».

- Har du hatt tvil om å være så åpenhjertig?

- Nei. Jeg sluttet å blogge fordi jeg ikke hadde tid, og da innså jeg hvor mye hat jeg fikk mens jeg blogget. Det er klart det var slitsomt. Men jeg er jo absolutt en hardtslående person, litt sånn «go hard or go home». Jeg er ikke så myk og mild, og diskuterer ganske aggressivt. Folk operer ulikt. Noen jobber for feminisme på en myk måte. Sånn er ikke jeg. Jeg fikk i gang noen debatter, og det syns jeg er viktig. Forandring fordrer at folk snakker sammen.

- Du tar ikke deg selv så seriøst og sier det du mener. Hvilken effekt ønsker du å ha på unge kvinner?

- Jeg tar meg selv lite høytidelig, og føler at unge jenter kan relatere seg til meg. Jeg vil at jenter som ser opp til meg tenker at de kan ha det gøy, være seg selv og omgi seg med gode mennesker. Jeg ønsker at jenter skal kunne snakke ut, at de kan være fryktløse.

- Du lager podcast med søsteren din. Hvordan får du tid til alt?

- Det er et godt spørsmål. Vi spiller inn en times podcast en gang i uken, men det er i blant utfordrende å finne den tiden. Men jeg elsker å gjøre det. Det krever at jeg planlegger. Jeg gleder meg til 2019, for da er nyttårsforsettet mitt å planlegge. Og ja. Jeg må vente til neste år for å gjøre det, haha!

- Hva er ditt beste råd til unge jenter?

- Hold deg nærme venninne dine, kompisene, dine gode venner. Vær del av en gjeng bra mennesker. Hvis du er 14 år gammel og den som er nær deg er 26 år, så er han ikke med deg fordi du er spesiell. Han er med deg fordi han er ekkel. Et annet råd er å børste håret ditt, ta deg en dusj, spis middag, sov godt, ikke stress med ting, for alt ordner seg til slutt. Uansett hva som er utfordringen dine i livet ditt, en prøve på skolen, en person du er forelsket i som du tror vil knuse hjertet ditt eller en krangel med foreldrene dine: Det vil ikke bety noe om noen år.

Foto: Robin Bøe

- Du har sagt at «Ruin My Life» er emosjonell. Hvordan da?

- Den handler om et brudd med en du elsket. Du vil ha personen tilbake. Vi har snakket mye om feminisme i dette intervjuet. Det var essensielt å skrive låta på en følsom måte i tråd med den jeg er. Jeg måtte skrive om versene da jeg først fikk låta, for der sto det noen linjer om en som slår knyttneven i veggen. Jeg ønsker ikke å skrive om slikt. Jeg vil ikke være med noen som slår hånda gjennom veggen, vil ikke synge om det eller romantisere det. Kort sagt vil jeg ikke snakke om giftige forhold. Samtidig har jeg vært i dårlige forhold som etterlot meg knust. Jeg ville fortsatt ha ham, fordi jeg elsket ham. Men alle har nok vært i et dårlig forhold, og vært så glad i dem at de har tenkt «det er ok, du kan ødelegge livet mitt så lenge jeg har deg i livet mitt».

- Hvordan er du på privaten?

- Jeg er en ganske glad person. Fornøyd, rolig og enkel å ha med å gjøre. Jeg elsker å være med mennesker. Tror og håper at jeg er generøs. Kommer heller ikke utenom at jeg er søvnig. Jeg er seriøst søvnig hele tiden.

- Angrer du på noe du har gjort eller sagt?

- Ja, jo, nei, vet ikke. I kjølvannet av en situasjon har jeg ønsket jeg kunne stryke noe jeg har sagt eller gjort. Men det er der og da. Når jeg ser tilbake over tid er jeg glad for at jeg har gjort, sagt og ment det jeg har og hvordan livet ser ut i dag. Det er kanskje noen smågreier her og der, men jeg sitter ikke på noen dyp anger.

Foto: Robin Bøe

- Hva skal til for at du forelsker deg?

- Først og fremst bra kjemi. At man virker bra for hverandre. Humor. Man må ha samme humor og le av samme ting, en person du har det gøy med. Humor faller jeg mest for, jeg faller hardt for det. Jeg liker mennesker som ikke tar seg selv så seriøst. Å le er det beste jeg vet. Jeg syns man skal fortsette med å være forelsket, opprettholde relasjonen. Fikse seg til for middag. Gjøre en innsats for hverandre.

- Hva er den største luksusen for deg?

- Det er nok når jeg spiser på restaurant, og det at jeg kan spise hvor jeg vil. Det er jeg opptatt av! Reiser og å ha det behagelig. Det er kult å kjøpe fine vesker, men jeg nyter mest opplevelsen når jeg kjøper noe, mye mer enn ting.

Foto: Robin Bøe

- Når er du lykkeligst?

- Jeg er lykkelig nesten hele tiden. God på det. Jeg har fine venner, bra familie, søsteren min er min beste venn, og jeg får tilbringe livet på scenen. Scenen er min favorittplass.

Zara Larsson

Artist, født 16 desember 1997 i Solna i Stockholm.

I 2008 vant hun «Talang». Debutsingelen hennes var en cover av Celine Dions «My Heart Will Go On».

«Lush Life» gjorde det bra på singellistene verden over. Australia, Nederland, England, Belgia og Norge er blant landene hvor singelen var blant de topp tre mest populære låtene.

Hun er stor fan av Beyoncé.

Hun har samarbeidet med blant andre Ty Dolla Sign, MNEK, David Guetta og Charli XCX.

Hun har laget flere podkaster, men har nå podden Systrerna Larsson med lillesøster Hanna.

Nyeste singel: Låta «Ruin my Life»

- Når er du mest trist?

- Trist. Vad gullig ord! Alt som skjer fire dager før mensen er veldig dramatisk for meg. Det spiller ingen rolle hva det er.

- Hvilke egenskaper liker du i mennesker?

- Jeg liker genuine, pålitelige, uforstilte og omtenksomme mennesker. Mennesker som evner å være åpne.

- Hva er dine beste egenskaper?

- Det er så vanskelig å beskrive seg selv sånn. Jeg spurte vennene mine her nå. De sier min beste egenskap er den positive holdningen jeg har til livet. Hehe.

- Hvis du kunne endret en ting i verden, hva ville det vært?

- Verdensfred. Jeg ville sørget for at alle land hadde like rettigheter for alle innbyggerne, og at alle unge jenter fikk utdanning. Det ble mer enn en. Men, det holder ikke å endre bare én ting i verden! Det må mer til.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!