Foto: AFP/EPA/SCANPIX

Verdens beste coverlåter

Hvem har begått den beste coverlåten? Sjekk oversikten, og stem på din favoritt.

Publisert

(SIDE2:) Hva kjennetegner en god coverlåt? I vår oversikt har artistene først og fremst gjort sangene til sine egne, og kanskje til og med stjålet sangen fra opphavspersonen.

Nedenfor følger listen, med begrunnelse. Alle Side2-leserne er garantert ikke enige, derfor kan du klikke her og komme med bedre forslag.

De beste coverlåtene:

1. Jimi Hendrix - «All Along the Watchtower» (Bob Dylan)
Jimi Hendrix påførte sine powerblues-egenskaper på Bob Dylans låt, og 35 år etter er det ingen som husker Dylans versjon. Hendrix-versjonen er enerådende, og hentes frem i alle filmer som handler om 60-tallet - eller filmer som bare trenger fet musikk. Blant de mest kjente Hendrix-låtene.

2. Nirvana - «The Man Who Sold the World» (David Bowie)
- Har dere «The Man Who Sold The World» med Nirvana? lød spørsmålet i platebutikkene, etter at Nirvana tolket David Bowies klassiker på «Unplugged»-platen. I likhet med Hendrix har Nirvana gjort denne bedre enn originalen, og i dag er det Nirvana-versjonen vi husker - ikke Bowies.

3. Johnny Cash - «Hurt» (Nine Inch Nails)
De gamle er eldst - dette beviste countryhelten Johnny Cash da han laget en gåsehud-versjon av 90-tallsheltene Nine Inch Nails-låten «Hurt». Cash har for øvrig også hatt vellykkede versjoner Tom Pettys «Won't Back Down» og Depeche Modes «Personal Jesus».

4. Byrds - «Mr. Tambourine Man» (Bob Dylan)
Bob Dylan skrev sangen, men de som hadde virkelig stor suksess med «Mr. Tambourine Man» var The Byrds. Denne versjonen er også blitt stående.

5. Sinead O' Connor - «Nothing Compares 2 U» (Prince)
Hvor mange år gikk det før du hørte at Prince hadde skrevet denne? Mange. Sinead O'Connors gjennombruddsmelodi og signaturlåt.

6. Jeff Buckley - «Hallelujah» (Leonard Cohen)
Det plagede sangtalentet Jeff Buckley knabbet denne fra Cohen, og gjorde den så bra at Idol-dommer Tone-Lise Skagefoss trodde det var en Buckley-låt: - Jeg er stor fan av Jeff Buckley, sa hun da fjorårets deltaker Erik Flaa fremførte «Hallelujah».

7. Kylie Minogue - «Locomotion» (Little Eva)
Da Kylie slo gjennom med 60-tallsslageren til Little Eva hadde hun poppet den opp, med catchy trommer, frekk dans og upbeat-tempo. Det var vel bare gamlisene som husket soulversjonen fra de glade 60-årene.

8. Billy Idol - «Mony Mony» (Tommy James)
Jepp! Det er dette som er «Mony Mony». Billy Idol gjorde denne til en egenlåt, med svulstig keyboard og en vegg av gitar.

9. Joe Cocker - «With a little help from my Friends» (Beatles)
Ikke et vondt ord om originalen, men Joe Cockers soulversjon av «With a little help from my Friends» er essensen av Woodstock, glad hippietid og gode vibber. Bedre enn originalversjonen.

10. Cowboy Junkies - «Sweet Jane» (Velvet Underground)
Ingen låter er blitt tolket og gjennomtolket oftere enn «Sweet Jane» av Velvet Underground. Cowboy Junkies har det beste forsøket, med en versjon som er intet mindre enn nydelig.

Sikkert noe å utsette - klikk her for å komme med bedre forslag på vårt debattforum.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.