Vakkert og inderlig

De som har fulgt Olav Dales karriere de tre siste tiårene, vet at det er en av kongerikets ærligste jazzmusikanter vi har med å gjøre. Det er ikke hver dag han springer ned dørstokkene i landets platestudioer – derfor vet vi han mener alvor når han først gjør det.

Publisert

Olav Dale
Dabrhahi
NORCD/Musikkoperatørne

Det er ti år siden en av Voss’ aller største jazzsønner, saksofonisten, fløytisten, bassklarinettisten, komponisten, arrangøren og bandlederen Olav Dale, ga ut sin forrige CD, ”Little Waltz”. Den gang, som nå, omga han seg med utmerkede musikanter med base i Bergens-miljøet. Det at bandet på ”Dabrhahi” består av helt nye musikanter i forhold til for ti år siden, sier også en hel del om kvantiteten og kvaliteten på jazzmiljøet i og rundt Bergen.

For å rydde opp i det noe mystiske navnet på CD-en med en gang: Det er faktisk ikke så veldig rart som det ser ut til. Låta med samme navn er komponert av tangentoperatør Erik H. Halvorsen og han har enkelt og greit tatt de to første bokstavene til hver av de fire involverte: Da for Dale, Br for trommeslager og perkusjonist Stein Inge Brækhus, Ha for Halvorsen og Hi for elbassist Torbjørn Hillersøy.

Bandet har eksistert siden 2004 da Brækhus fikk greie på at Halvorsen hadde flytta tilbake til Bergen. Brækhus og Dale hadde jobba sammen i rundt 20 år og da Brækhus visste at Halvorsen hadde vendt nesen vestover igjen, ringte han Dale og mente at de burde sette sammen et nytt band. Som ringt så gjort og da de fikk med seg den meget groovy elbassisten Hillersøy, var alle brikkene på plass.

Herrene hadde som felles mål å lage musikk med røtter i det amerikanske 70-, 80- og 90-tallet der både akustiske og elektriske elementer spilte en viktig rolle. Musikken hadde et viktig melodisk ideal og de som kjenner Dale fra før, vet at han er en melodiker av rang det være seg i latinske settinger eller mer straighte jazzomgivelser.

Olav Dale og Erik H. Halvorsen sprenger ingen grenser med sine komposisjoner. De skaper kun usedvanlig flotte utgangpunkt for gode, varme og groovete ekskursjoner og det holder mer enn lenge det. Når så det hele er gjort med store doser inderlighet og empati – som alltid når Olav Dale er involvert – så er det all grunn til å storkose seg.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!