Tidenes trønderrock

Itjnå e som ækt musikk på ein søndag

Publisert

SE FLERE TRØNDERE SOM ROCKER I BILDESPESIALEN

(SIDE 2): Det er noe eget med trønderrocken. Her kommer listen over av de bandene du bør ha hørt om for å være en ekte (skap) trønder:

Prudence
Gamlebandet til Åge Aleksandersen og Terje Tysland fra Namsos. Ifølge Wikipedia skapte de begrepet «trønderrock» da de ble spurt om det var dette de spilte i et intervju. Bandnavnet er tatt fra Beatles-låten «Dear Prudence». En låt du i alle fall bør ha hørt fra Prudence er «Æ e trønder æ».

Åge Aleksandersen
Etter at krangling innad i Prudence gjorde at de ble oppløst har Åge vært mest kjent for sin solokarriere. Trønderrockeren har samlet til seg alt fra spellemannpriser til ærespriser, og ikke minst ridderutnevnelse av St. Olavs 1. orden i 2006. 58-åringen er fremdeles en aktiv musiker og like før jul solgte han blant ut Rockefeller.

The Kids
Med bleiket hår og trange skinnbukser ankom The Kids den norske rockescenen på 80-tallet. De fikk sitt gjennombrudd med låten «Forelska i lærer'n». Vokalist Dag Ingebrigtsen var også med på å starte opp TNT i 1983, men ble byttet ut med Tony Harnell i 1984. Annen kjent låt: «Værra Me' Mæ Hjæm».

TNT
Dette er trøndere som har klart å klatre til topps også i Amerika. Det gjorde de i 1987 på Billboard Hot 100. I 1988 valgte trommis Moten «Diesel» Dahl å trekke seg fra gruppen, og i 1992 ble bestemte TNT seg for å ta en pause. På nittitallet ga de ut en del album, men uten nevneverdig suksess. TNT er i dag aktive og deres siste studioalbum, The New Territory, kom i 2007.

Bandets gitarist, Ronni Le Tekrø (født Rolf Ågrim Tekrø) er den dag i dag en av verdens mest innflytelsesrike heavy-gitarister. Han var også programleder for TV2-programmet «Rockeskolen» i 2007.

Terje Tysland
Tysland var gitarist i Prudence sammen med Åge Aleksandersen, men har siden bruddet også jobbet med egen karriere. Han har levert trønderkjenninger som «No Går De' På Rævva».

DumDum Boys
Trondheims-bandet DumDum Boys er kanskje et av de mest sentrale i både trønderrock og norsk rockehistorie generelt. De de startet i 1979 kalte de seg først for «Wannskrækk», sparket en vokalist fordi han hadde midtskill og ansatte Per Øyvind «Prepple» og kalte seg for DumDum Boys.

Stage Dolls
Stage Dolls fra Melhus har også klart å kare seg inn på amerikanske hitlister med trønderrocken sin. Bandet består i dag av tidligere TNT-trommis Morten Skogstad, Torstein Flakne, og Terje Storli.

SE FLERE TRØNDERE SOM ROCKER I BILDESPESIALEN

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.