Sjelden røst

Finske Ulla Pirttijärvi blir av mange sammenlikna med Mari Boine. Det er urettferdig: Hun har noe helt eget å fare med.

Publisert

Ulla Pirttijärvi
Áibbašeabmi
Vuelie/Musikkoperatørene

Dette er mitt aller første møte med Ulla Pirttijärvi. De som har fulgt bedre med enn meg har hørt henne i gruppa Angelit som har turnert både Europa rundt og i Japan. Her møter vi henne i selskap med en rekke norske toppmusikanter i et grenseland mellom verdensmusikk, pop og jazz.

Pirttijärvi er bosatt langt nord i Finland – ved Tanaelva like ved norskegrensa. Om det er årsaken til at hun nå samarbeider med Transjoik-ideologen, tangentmannen og vokalisten Frode Fjellheim – de har begge djupe samiske røtter – og bl.a. perkusjonisten Snorre Bjerck og barytonsaksofonisten John Pål Inderberg, vites ikke, men det er i alle fall åpenbart at de har mye å « snakke» om. Dessuten møter hun også en rekke afrikanske musikanter – en av låtene er delvis spilt inn i Tanzania – og når også gitar og cello er en del av instrumentparken, så er det ganske innlysende at dette ikke er noen A4-seanse.

Pirttijärvi synger på samisk og har sjølsagt et nært og ekte forhold til joik. Nesten alt materialet har hun skrevet sjøl og sammen med spesielt Fjellheim har hun satt sin egen tradisjon inn i en spennende og interessant setting med masse krydder fra både pop, jazz og annen verdensmusikk anno 2008.

Ulla Pirttijärvi framstår med ei høyst personlig stemme og med et meget spennende tonefølge under ledelse av Frode Fjellheim.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!