Saint Thomas’ karriere

Saint Thomas ga ut seks album og var i gang med sitt syvende.

Publisert

(SIDE2): Saint Thomas ble funnet død i sin leilighet mandag kveld. Musikeren, som egentlig het Thomas Hansen, ble 31 år gammel.

Begynnelsen
Hansen jobbet opprinnelig som postmann. I 2000 bestemte han seg for å leve av musikken og sluttet i postyrket.

I 1998 flyttet han fra Oslo til Bergen hvor han startet duoen Emily Lang. Etter hvert ble flere med i bandet, og til slutt var de fem stykker. Bandet fikk noe oppmerksomhet på norske undergrunnsscener, skriver Stthomas.no.

Flere navn
Sommeren 1999 flyttet Hansen til Kristiansand, men flyttet tilbake til Oslo igjen et år senere. På denne tiden begynte han å jobbe med et soloprosjekt og brukte mindre tid på bandet. Etter å ha opptrådt på Øyafestivalen i 2000, ble bandet oppløst.

Han prøvde ut flere ulike artistnavn før han endte med Saint Thomas. Lonely Scabdogg og Morning Sundowner var blant navnene han tenkte på. Til slutt bestemte han seg for st. Thomas, som han senere forandret til henholdsvis St. Thomas og Saint Thomas.

Gjennombruddet
Hansens gjennombrudd kom på Quart Festivalen i 1999. Han holdt et nachspiel, og en av demoene hans ble spilt. En mann fra plateselskapet Dbut var til stede og syntes musikken var så god at han ville utgi det. Dessverre var ikke de andre i Dbut enige i dette. Men da mannen senere startet sitt eget plateselskap, Racing Junior, kunne han gi ut Saint Thomas’ album «Mysterious Walks».

I 2001 begynte Hansen på sitt neste album, «I`m Coming Home». Før albumet ble lansert, ga de ut EP-en «The Cornerman EP», som ble en av de største hitene i Norge sommeren 2001. I august samme år kom albumet. Dette vekket interessen i Europa, og snart signerte han en avtale med et tysk plateselskap. Da albumet ble lansert i Europa i februar 2002, fikk han gode kritikker, blant annet fra Storbritannia. Albumet ble lansert i Nord-Amerika i april 2002.

Problemer
Saint Thomas var åpen om sine psykiske problemer. Han gikk en periode på antidepressive medisiner, men sluttet med disse da han var på en europeisk turné i 2002. Snart begynte han imidlertid å merke effekten av at han hadde sluttet. Før han skulle ha en konsert i Royal Albert Hall i London - som første nordmann - gikk han amok i garderoben. Han fortsatte utbruddet på scenen, men heldigvis trodde publikum det var en del av showet.

Også flere andre konserter ble påvirket av Hansens problemer. Blant annet måtte han avslutte en konsert i Kongsvinger etter 20 minutter fordi han skallet ned et bandmedlem og slo seg på en mikrofon.

Flere album
I 2003 kom hans neste album, «Hey Harmony». Før albumlansering, ga han ut «A Long Long Time EP», som ble en stor hit i Norge. EP-en lå som nummer to på VG-lista etter én uke i salg. Hansen ga også ut live-albumet «Live In Europe», som kun kom i 1000 eksemplarer.

«Let’s Grow Together - The Comeback Of St. Thomas» ble lansert i 2004. Albumet solgte ikke like bra som han hadde håpet på, selv om den fikk forholdsvis gode anmeldelser i Norge. I 2005 kom albumet «Children Of The New Brigade», som han fikk langt bedre tilbakemelding på. På den tiden så han frem til en lang karriere.

- Jeg kommer nok til å holde på lenge, sa han til Dagbladet i 2005.

Han har også fortalt at han gir mye av seg selv på scenen.

- Det man ser på scenen er 100 prosent ekte. Det finnes ikke noe jeg kan gå og gjemme meg bak, har han sagt ifølge Mic.no.

Nytt album
Saint Thomas ga ut seks album og spilte hundrevis av konserter. Tidligere i år skrev han på sin MySpace-profil at han var i gang med sitt syvende album.

- Det vil låte annerledes enn tidligere. På dette albumet vil jeg for det meste synge, skrev han.

Han skrev videre at han hadde omtrent hundre selvskrevne sanger å velge mellom.

- Forhåpentligvis blir det mitt beste så langt, skrev han.

I løpet av karrieren hadde han to singler på VG-listas singelliste og fire album på albumlisten.

Kilde: Stthomas.no, Mic.no, Wikipedia

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!