Foto: (Foto: Petter Furuseth)

What does the bass say?

Noen er modigere enn andre. Jon Rune Strøm er blant de aller modigste.

Publisert

Jon Rune Strøm
Jøa
Stone Floor Records/Musikkoperatørene

Ryktet har gått ei stund – 28 år gamle Jon Rune Strøm fra Otterøya utenfor Namsos, med bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim, har noe helt spesielt å fare med. Når så bassisten først viser seg skikkelig frem, så gjemmer han seg ikke akkurat – han gir oss for sikkerhets skyld ei solo bass-skive! Hvis det ikke er å legge hodet på blokka så veit ikke jeg! En ting er allerede klokkeklart: Han har kommet fra det med hodet fortsatt veldig godt plassert på skuldrene.

Når unge Strøm har inspirasjonskilder som Gary Peacock, Peter Kowald og Harry Miller, så skjønner de som har fulgt med i moderne bassisme ei stund at her vi med en bassist å gjøre som søker de frie, åpne og luftige landskap. Han gir oss ni “låter”, her er alt der og da-komponert, der han forteller oss at han er utstyrt med et fritt sinn, en fantastisk teknikk, et “ordforråd” på instrumentet som er sjeldent samtidig som han ikke kjenner ordet frykt og viser oss en energisk innfallsvinkel til å skape noe eget som er mildt sagt fascinerende.

Her blir det overhodet ikke kompromissa på noen som helst slags vis. Han spiller det han synes er “riktig” og han benytter alle instrumentets muligheter det være seg i tradisjonell forstand eller som perkusjonsinstrument. Jon Rune Strøm greier å holde interessen ved like i og godt vel 51 minutter og det mange ganger. Det forteller oss at vi har med musikant å gjøre som har noe unikt å fare med og som kommer til å være et fyrtårn med her hjemme og internasjonalt når det gjelder friimpro i mange tiår framover.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!