Vital veteran

Trommeslager, komponist og bandleder Espen Rud har alltid vært der. Heldig er han det fortsatt – mer vital enn noensinne.

Publisert

Espen Rud
Ukjend by
Curling Legs/Musikkoperatørene

Helt siden andre halvdel av 60-tallet har Rud (66) vært en sentral skikkelse i norsk jazzliv. Han dukka først opp i frijazzguru Svein Finneruds trio, seinere sammen med Bjørnar Andresen og Terje Rypdal i Min Bul. Han har samarbeida med alt og alle fra Dexter Gordon og Chet Baker til Karin Krog og Radka Toneff og sammen med saksofonisten Guttorm Guttormsen jobba han også mye sammen med visesangeren Lars Klevstrand, bl.a. på sistnevntes plate «Riv ned gjerdene».

Rud har også jobba mye med egne band som Kråbøl og Rudlende og gitt ut tre plater mellom 1984 og 2012 som leder. Arendal Jazzklubb ga Rud i oppdrag å skrive musikk til klubbens jubileumskonsert i 2012 og det er resultatet av den vellykka konserten vi får ta del i her. Ruds komposisjoner er skrevet rundt dikt unnfanga av Telemarksdikteren Stein Versto og to av Tromsø-poeten Brynjulf Bjørklid. Ruds evne til å skrive vakre, melodiske låter basert på den moderne jazztradisjonen er fortsatt voldsomt til stede og «Ukjend by» har blitt nok en milepæl i den Buddy- og Spellemannprisvinnende musikantens karriere.

Nok en gang viser samarbeidet med Klevstrand seg å være akkurat så fruktbart som det var på 70-tallet. Klevstrand er ingen jazzvokalist, men han kan sin jazz ut og inn og stortrives i alle jazzsettinger – her også på nynorsk/Telemarksdialekt, stort sett! Som for noen tiår siden så står tekster med substans og til ettertanke i sentrum – «Song for Gaza» er ett av mange eksempel.

Når så Rud har samla et kremlag med treblåserne John Pål Inderberg, Nils Jansen, Frode Nymo og Knut Riisnæs pluss Terje Gewelt på bass, Jai Shankar Sahajpal på tabla og Erlend Slettevoll på piano, så blir denne ekskursjonen akkurat så stemningsfull, varm og inderlig som vi har blitt bortskjemt med når det gjelder Espen Rud.

Espen Rud er en av musikantene i jazzfamilien vi nesten tar for gitt. Det er urettferdig – Espen Rud har alt for mye å melde og på så høyt nivå at vi ikke har lov å «glemme» han mellom hver gang han melder seg med ny skive.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!