Verdensklasse

Endelig gir In The Country oss ei liveinnspilling. Ikke bare det: Vi får også en dvd med det tøffeste filmfølget jeg kan huske.

Publisert

In The Country
Sounds and Sights
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

I utgangspunktet er In The Country en trio bestående av bassist Roger Arntzen, trommeslager Pål Hausken og tangentmaestro Morten Qvenild. Her er også gitarist og vibrafonist Andreas Mjøs voldsomt til stede og noe forteller meg at lydmann Ingar Hunskaar og lys- og videosjef Nico Benz også blir regna som usedvanlig sentrale elementer for bandets unike utstråling og totalitet både visuelt, lydmessig og musikalsk.

Etter et at de tre “kjernemedlemmene” fant hverandre på Musikkhøgskolen i 2003, har pila bare pekt en vei – oppover. Gjennom en rekke konserter i inn- og utland og på begge sider av Atlanterhavet, og gjennom sine tre praktfulle studioskiver, har In The Country utvikla et eget språk, en egen retning – et totalt unikt lydlandskap har de skapt.

Slik de framstår gjennom disse liveopptakene gjort i Kongsberg og i Oslo i fjor høst, så gir de oss anledning til å dykke ned i den organiske, dynamiske og melodiske musikken og bare flyte med. Morten Qvenild er en komponist av Guds nåde og han har skrevet all musikken bortsett fra Mark Knopflers “Brothers in Arms” som får ei tolkning som garantert opphavsmannen ville blitt rørt av. Musikken er prega av luft og ro og alle er også flinke bidragsytere vokalt.

Videoene eller filmene som Claus Arthur Breda-Gulbrandsen har ansvaret for, er det som løfter totalpakka fra glitrende til verdensklasse. Sett med en filmamatørs øyne er dette musikalsk filmkunst på veldig høyt nivå og gir altså det hele en ekstra dimensjon som er svært sjelden.

In The Country er et kollektiv likevel med Morten Qvenild som ei ledestjerne. Bandet befinner seg i dag i et helt eget grenseland og har med “Sounds and Sights” tatt ytterlige steg i retning seg sjøl. Verdensklasse – intet mindre!