Verdensklasse

Det er ingen overraskelse for de innvidde at tenorsaksofonisten Bjarne Nerem (1923-91) hadde helt spesielle kvaliteter.

Publisert

Bjarne Nerem
The Small Band Sessions
The Big Band Sessions
Gemini Records/MusikkLosen

Bjarne Arnulf Nerem tilbragte store deler av sin karriere i Sverige. Etter freden i 1945 var miljøet og mulighetene for jazz og jazzmusikanter svært mye bedre på den andre sida av Kjølen. Den skredderutdanna Nerem tok turen over først på slutten av 40-tallet, men fra 1952 og fram til 1973 blei han en svært viktig del av det svenske jazzlivet. I løpet av disse to doble cd-ene får vi ytterligere bevis på hvilken enorm kapasitet Nerem var.

Plateprodusent Bjørn Petersen etablerte i sin tid Gemini Records for å gi ut musikk med Bjarne Nerem. Det var i den første perioden etter at han hadde kommet tilbake til Oslo og Norge. Det blei etter hvert mange innspillinger med Nerem på Gemini og helt fram til han la ned hornet for godt, fortalte han alle med et godt utvikla sanseapparat at han fortsatt hadde kvaliteter på et høyt internasjonalt nivå.

Til tross for at Petersen «offisielt» har lagt ned Gemini Records, så kunne han heldigvis ikke motstå fristelsen til en aldri så liten gjenoppliving da mengder med stort sett tidligere uutgitt materiale blei gjort tilgjengelig for utgivelse.

Den første dobbelt-utgivelsen er med diverse småband fra 1955 til 1976. Her viser Nerem med sin nydelige, distinkte og varme tenortone med mye inspirasjon fra Lester Young som instrumentalist og bebop-sjangeren som stil, sammen med andre giganter som Jan Johansson, Arne Domnérus, Egil Johansen – en annen nordmann i svensk eksil store deler av livet, Rune Gustafsson, Lars Sjösten, Georg Riedel, Kenny Drew, Niels-Henning Ørsted Pedersen og Alex Riel at han uansett tempo og låtvalg hadde noe høyst personlig å melde. Et spesielt morsomt øyeblikk her er en session med Dizzy Gillespie i Stockholm i 1970 der trompetgiganten er aldri så lite i villrede og introduserer de fleste musikantene med feil instrument! Musikken derimot holder herfra til evigheten.

Nerem trivdes kanskje aller best i småband – der fikk han mest luft og rom, men i storbandinnspillingene fra perioden 1956 til 1965 forteller han oss hvilken eminent solist han var også i slike settinger. Rundt seg hadde Nerem fortsatt noen av nabofolkets ypperste jazzmusikanter og Harry Arnold var stort sett storbandlederen.

Skulle noen være i tvil om hva Bjarne Nerem stod for, finnes det rundt fem timer med «ferskt» stoff som på alle vis bekrefter at det var verdensklasse over det han hadde på hjertet og i hornet sitt.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!